Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Alis a întrebat

Cedare spatii comune

publicat pe 16 Apr 2018 in categoria Investiții

Buna ziua,

As dori sa stiu ce spune legilatia legat modalitatile de intrarea in posesia partilor comune detinute de ceilalti locatari ai imobilului unde locuiesc. Multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la cititori
avatar
Martha Popa a răspuns:
18 Apr 2018
  • TOTAL HOUSE IMOB &SERVICES SRL
  • OWNER
  • Ploiesti

in cazul in care toti coproprietarii spatiilor comune dintr-un condominiu convin, se pot realiza diverse tranzactii si se pot incheia acte juridice de instrainare totala sau partiala a acestor anexe si parti comune.
Desigur, nu putem vorbi aici despre scarile, liftul sau despre zidurile comune ale condominiului, care sunt, in mod evident, indispensabile unei normale utilizari a imobilului.
Literatura juridica de specialitate vorbeste despre posibilitatea inchirierii sau folosirii spatiilor aflate in proprietate comuna. Aceste operatiuni se pot realiza numai pe baza unui contract de inchiriere sau de folosinta, semnat de presedintele Asociatiei de proprietari, pe baza hotararii Adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati.
De asemenea, schimbarea destinatiei apartamentului de catre proprietar se poate face numai dupa obtinerea acordului celorlalti proprietari direct vizati si pe baza hotararii Adunarii Generale a Asociatiei de proprietari.
CONTRACT AUTENTIFICAT LA NOTAR
Aceasta vizeaza acordul celorlalti proprietari ai imobilului care va fi luat astfel cum am aratat mai sus.
Daca toti ceilalti coproprietari ai spatiilor comune din condominiu sunt de acord (acord materializat si de hotararea Adunarii Generale a Asociatiei de proprietari), proprietarul care doreste sa cumpere, de exemplu, terasa blocului in scopul construirii unui etaj suplimentar (situatie intalnita in realitate in cazul locuitorilor etajelor superioare) trebuie sa incheie cu absolut toti proprietarii un contract de vanzare-cumparare in forma autentica (la notariat) astfel cum prevede legea.
Prin acest contract, proprietarii-vanzatori vand catre proprietarul-cumparator cota lor din dreptul de proprietate asupra spatiului comun obiect al vanzarii, in CONTEXTUL-SITUATIA evidentiata in actul de proprietate al fiecaruia.
Pentru simplificarea formalitatilor si evitarea cerintei aproape imposibile de a-i reuni pe toti proprietarii condominiului la notariat in vederea autentificarii contractului de vanzare-cumparare, o solutie practica ar fi deplasarea notarului la adresa condominiului cu reunirea in aceeasi zi a tuturor proprietarilor-vanzatori.

0