Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Cezara Ioana Robu a întrebat

Comision agent vanzari

publicat pe 30 oct. 2020 in categoria Agenții

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea situatie. In decursul zilei 1 am fost impreuna cu prietenul meu si un agent sa vizionam o casa. In momentul vizionarii i-am explicat agentului urgenta situatiei in care ne aflam, si anume faptul ca pana la finele zile 4 aveam nevoie de un antecontract semnat. In decursul vizitei am semnat si un contract cu agentul. In seara zilei 1 l-am recontactat pe agent si i-am cerut sa discute cu proprietarul si ne ofere un pret final al imobilului tinand cont ca voiam anume modificari ale finajelor de baza, imobilul fiind in constructie. Agentul ne-a confirmat ca a doua zi ne va recontacta cu un raspuns din partea proprietarului. Vazand ca in decursul celei de-a doua zile nu suntem recontactati de agent, si fiind presati de timp am cautat alta persoana care se ocupa de vanzarea acelui imobil.Din intamplare am reusit sa gasim chiar numarul dezvoltatorului/proprietarului si am negociat/discutat direct cu acesta. In cursul zilei 4 am semnat antecontactul. Tin sa mentionez ca agentul nu a mai dat nici un raspuns/telefon in decursul zilelor 2,3 si 4 pana dupa-amiaza/seara cand ne recontacteaza si cere comision, afland ca am semnat precontractul. Agentul are dreptul sa ceara comision pentru situatia aceasta? tinand cont ca nu a intermediat vanzarea si nici nu ne-a oferit suport in negocierea achizitiei?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
3 nov. 2020
  • imobiliare.ro

Consideram ca raspunsul se regaseste in clauzele contractului pe care l-ati semnat cu agentul. Acolo sunt trecute drepturile si obligatiile partilor. Din punctul nostru de vedere, obligatiile / actiunile prestatorului in cadrul contractului de intermediere nu se pot rezuma numai la insotirea unui potential client la o adresa.
In functie de indeplinirea obligatiilor contractuale de catre agent, se naste si obligatia de plata a pretului contractului de catre beneficiar.
Pe de alta parte, va sfatuim sa discutati si cu vanzatorul. Si acesta are contract cu agentul. Ar fi de ajutor sa verificati si masura in care s-au respectat obligatiile in acel contract, pentru ca este posibil ca si vanzatorul sa fie intr-o anumita masura in culpa si atunci situatia ar trebui transata, cu prioritate, intre vanzator si agent.