Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Popa Mihai Catalin a întrebat

Cum pot vinde mai mult de 2 apartamente pe an

publicat pe 25 iul. 2021 in categoria Investiții

Buna seara, as dori sa stiu cum pot face mai mult de 2 tranzactii cu apartamente vechi pe an si ce conditii trebuie sa indeplinesc sau care este tva-ul care trebuie platit. Tin sa mentionez ca apartamentele se cumpara prin credit ipotecar se renoveaza dupa care se vand. Ar trebuii sa caut o firma de contabilitate sau cum pot proceda?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
26 iul. 2021
  • imobiliare.ro

In primul rand, va sfatuim sa va consultati cu un notar public. Acesta va poate aduce lamuriri cu privire la obligatiile fiscale care s-ar putea naste in urma acestor tranzactii. Pentru siguranta, puteti contacta si autoritatile fiscale (telefonic sau in scris) sau un expert contabil.
Din punctul nostru de vedere, sunt doua aspecte care trebuie clarificate pentru inceput: incadrarea in categoria persoanelor impozabile (cel mai probabil, va incadrati) si intrarea in sfera de aplicare TVA (ceea ce inseamna obligativitatea inregistrarii; din detaliile furnizate, pare a nu se aplica). Ca regula, daca o persoana fizica realizeaza in cursul unui an mai mult de o vanzare imobiliara (terenuri si constructii care nu sunt utilizate in scopuri personale), devine persoana impozabila, dar aceasta nu inseamna automat ca devine si persoana platitoare de TVA.
Informatii utile regasiti aici:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/faq/tva/tva3_31oct08.htm
https://www.zf.ro/opinii/tratamentul-fiscal-al-tranzactiilor-imobiliare-la-persoane-fizice-din-perspectiva-tva-consideratii-generale-16941137
https://www.fiscalitatea.ro/vanzarea-unui-imobil-de-catre-o-persoana-fizica-care-sunt-obligatiile-fiscale-18101/
https://www.noulcodfiscal.ro/titlu-4/capitol-9/articol-111.html
In final, pentru ca in practica reglementarile capata diverse nuante, reluam recomandarea de a solicita clarificari de la notar si, daca este cazul, de la un specialist contabil.