Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
serban a întrebat

daca eu sunt vanzator independent de o agentie imobiliara si sunt solicitat de una dintre ele cu un potential cumparator,comisionul catre agentie il p

publicat pe 4 dec. 2013 in categoria Proprietari

daca eu sunt vanzator independent de o agentie imobiliara si sunt solicitat de una dintre ele cu un potential cumparator,comisionul catre agentie il p

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
8 răspunsuri de la cititori
Carmen a răspuns:
11 ian. 2014

@cccccc -> Pb este ca agentii nu ofera servici, ci contraservici, ce inseamna asta pai ei desi "lucreaza" pentru mine isi iau comisionul in functie de pretul apartamentului la vanzare. Asta inseamna ca ei or sa caute sa imi vanda mie apartamentul/casa cat mai scump cu putinta, si atunci cum poti spune tu ca ei lucreaza pt mine :).
Ar fi mult mai onest daca ar exista contracte in care daca agentul reuseste sa aduca apartamentul la un pret cat mai mic, atunci evident sa fie rasplatit pe masura.

ivanov cristina a răspuns:
10 ian. 2014

Agentia imobiliara presteaza in beneficiul clientului si percepe comision in baza unui contract de asistenta/vizionare/reprezentare/intermediere etc...[prestari servicii]
In opinia mea nu exista temei juridic pentru impunerea comisionului in sarcina partii ce nu are incheiat un contract cu agentia imobiliara.
Co-contractantul unei tranzactii imobiliare ce nu are calitatea de client al unei agentii imobiliare si implicit nu a incheiat cu agentia un contract de prestari servicii nu este obligat sa plateasca comisionul aferent tranzactiei.
Ex: vanzator nereprezentat de catre o agentie imobiliara isi promoveaza cu resurse proprii proprietatea.
cumparator - client al unei agentii imobiliare ce a consimtit plata unui comision in baza contractului de prestari servicii.
Situatie: agentia pretinde comision de la ambele parti.
Juridic: nu exista temei legal in baza caruia vanzatorul poate fi obligat la plata comisionului.
Motiv: Contractul de prestari servicii nu ii este opozabil vanzatorului.

Cosmin a răspuns:
5 ian. 2014

O agentie nu poate reprezenta in mod normal in acelasi timp si vanzatorul si cumparatorul, inclusiv sa incaseze comision de la ambii. Este un conflict clar de interese, la fel cum, de exemplu, acelasi avocat nu poate reprezenta ambele parti. Astfel, daca agentia are un client care doreste sa achizitioneze o proprietate, agentia trebuie sa-i ofere clientului toate optiunile identificate pe piata pentru a satisface la maxim cerintele clientului. La noi, agentia prezinta clientului optiunile unde catiga ea cel mai mult (luand cat mai mult comision) si nu proprietatea care este cea mai aproape de ceea doreste clientul. Agentii sustin ca ajuta vanzatorul sa-si vanda proprietatea. Lasand la o parte faptul ca nu au fost solicitati de vanzator, ar trebui sa vada incheierea unei tranzactii prin prisma faptului ca isi ajuta propriul cumparator sa gaseasca ceea ce cauta.
Adevarul este ca 90% dintre agentii nu au nici cumparatori, nici vanzatori, ci doar niste programe soft cu care monitorizeaza anunturile si pur si simplu "pescuiesc" in piata sa vada ce prind...
In alte tari exista coduri etice ale industriei care nu permit ca aceeasi agentie sa reprezinte ambele parti.

Bubi a răspuns:
19 dec. 2013

Puteti negocia comisionul cu agentia - astfel veti iesi amindoi in cistig!

Dragus Mircea a răspuns:
18 dec. 2013

In momentul in care sunteti contactat de catre un agent imobiliar aveti optiunea de a refuza sau a accepta serviciile acestuia.
1. Daca veti fi deacord cu servicile respectivului veti plati comisionul cerut de dansului.
2.Daca nu accceptati nu platiti nimic , dar ratati sansa de a nu vinde proprietatea .
Asa ca ramane la aprecierea dumneavastra.
O agentie nu aduce doar clientul dar si monitorizeaza ca tranzactia sa fie avantajoasa pentru toata lumea ( taxe notariale,acte etc.)

Emilian a răspuns:
12 dec. 2013

Pentru un vanzator independent, cum este cazul dvs, aveti mai multe optiuni:
1. Cautati un cumparator pe cont propriu (nu beneficiati de aceeasi expunere a proprietatii cum are posibilitatea sa va ofere o agentie imobiliara) - comision 0%
2. Colaborati cu una sau mai multe agentii si platiti un comision de x%.
3.Colaborati cu o singura agentie in sistem de Reprezentare Exclusiva (nu exclusivitate) si platiti un comision la agentia care va reprezinta doar pe dvs dar prezinta oferta dvs mai multor agentii din aria unde activeaza.

ccccc a răspuns:
10 dec. 2013

parerea mea este ca in prezent sunt foarte multi proprietari care nu inteleg faptul ca daca ti se aduce un serviciu,trebuie sa platesti.Nu poti beneficia de serviciile unei firme....pe gratis......

Razvan Alexandru a răspuns:
4 dec. 2013

Aveti trei posibilitati care trebue luate in calcul doar de forumul dvs. interior, nu inteleg de ce ati simtit nevoia sa adresati intrebarea pe un forum:
1. Dat fiind ca vi se presteaza un serviciu in urma caruia incasati o suma deloc neglijabila, achitati o catime din ea catre prestator.
2. Refuzati colaborarea, cost 0, va cautati cumparator strict pe cont propriu.
3. Varianta care va tenteaza cel mai mult pee dvs si care se deduce destul din simplul fapt ca ati facut postarea aceasta.