Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Catalin a întrebat

Exista o baza legala pentru a contesta impozitul de 3% care trebuie…

publicat pe 11 aug. 2011 in categoria Proprietari

Exista o baza legala pentru a contesta impozitul de 3% care trebuie platit in cazul unei vanzari ? Chiar nu inteleg de ce ar trebui sa dau 3% la stat. Taxa asta mi se pare similara cu taxa de prima inmatriculare sau de poluare sau cum se mai numeste in ultima vreme. Multumesc.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
7 răspunsuri de la cititori
Ilias Papageorgiadis a răspuns:
31 aug. 2011

Asta este o obligatie legala si exista o lege si mai multe decizii care au dus la crearea acestui 3%. Intrebarile mele pentru dumneavoastra ar fi:
• In opinia dumneavoastra, tranzactiile imobiliare ar trebui scutite de taxe in Romania?
• Cunoasteti multe tari in lume care opereaza cu acest sistem?
• Cunoasteti vreun stat care poate oferi oamenilor servicii fara a avea un venit?

Stiu, imi veti spune despre politicienii care va fura banii etc. Anul viitor cand vor fi alegeri si veti merge sa votati, veti avea sansa sa-i schimbati pe cei care nu va plac. Daca nu, atunci nu ar trebui sa va plangeti de ceva la care nici macar nu participati.
Taxele pentru cumpararea unei proprietati sunt destul de mici in Romania, costul taxelor anuale sau cele pentru companii sunt mult mai mari, plus TVA-ul de 24%. Problemele noastre nu se rezolva daca platim cu 0.5% mai putin la stat, asta nu va duce la mai multe tranzactii. Eu prefer sa platesc 3% sau chiar 5% dar sa am un mediu curat, taxe anuale “platibile” si un TVA care nu este aproape un sfert din pretul total.

Catalin Serbanescu a răspuns:
19 aug. 2011

Este un venit, ok cu asta. Insa cand am cumparat a venit statul sa ma ajute cu 3% din valoarea imobilului pentru ca mie nu imi ajungeau banii ?

Adica daca eu fac un credit, cumpar un apt si dupa 2 ani vreau sa-l vand pentru a-mi achita acel credit, trebuie sa dau statului 3% ?

Daca primeam mostenire un apt si apoi il vindeam, ala este venit impozabil dupa parerea mea.

Elena a răspuns:
12 aug. 2011

Bineinteles ca exista o baza legala de contestare: Constitutia tarii. Practic impozitul acesta este un impozit pe venit prevazut de Codul Fiscal. Daca ti se pare injust poti sa-l contesti. Problema e ca sansele de castig ar fi de 0.00000(9)! :)
Tu din tranzactia asta faci un venit...conform Codului Fiscal aproape orice venit fie de la persoana fizica (titlul III) fie de la persoana juridica (titlul II) fie de la un nerezident (titlul V) genereaza un impozit.
In strainatate impozitele de genul asta sunt chiar si mai mari decat la noi...Baza impozabil in schimb poate fi mai mica (intre noi fie vorba, la noi baza impozabila este mai mare pentru ca preturile de vanzare sunt aberante...inca).

Sebastian Deac a răspuns:
11 aug. 2011

Si in alte tari din UE se percepe impozit pentru vanzarea proprietatii.
Si pentru a fi mai exact, impozitul este:
a) 3% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv;
b) 2% pana la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depaseste 200.000 lei inclusiv.

Catalin Serbanescu a răspuns:
11 aug. 2011

Dar totusi mi se pare a fi un abuz. De ce sa dau statului 3% din ce vand eu ? Nu sunt firma, nu desfasor activitati comerciale. Pur si simplu am o proprietate pe care vreau sa o vand.

Catalin a răspuns:
11 aug. 2011

Mersi pentru raspuns. Dar in alte tari din UE exista un impozit similar ? Chiar nu vad explicatia logica pentru acest impozit.

Sebastian Deac a răspuns:
11 aug. 2011

Din pacate nu exista o baza legala pentru a se contesta acest impozit, este obligatoriu in cazul vanzarii proprietatilor detinute de mai putin de 3 ani, iar in cazul celor mai ,,vechi" de 3 ani se aplica cel de 2%.