Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Vica a întrebat

Intrebari legate de Prma Casa

publicat pe 13 nov. 2018 in categoria Cumpărători

Buna ziua, doresc sa cumpar un imobil prin program Prima Casa la ce anume trebuie sa fiu atenta la semnarea antecontractului ? cu ce dotari vine apartamentul : gresie, faianta, geamuri.. ?? si in caz ca banca nu aproba dosarul prin prima casa pot recurge imediat la ipotecar ? ce sanse ar fi de succes imediat ?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
Ionut Stancu a răspuns:
13 nov. 2018
  • TELESTATE BUSINESS PLATINUM S.R.L
  • Administrator si asociat unic
  • Bucuresti

Buna dimineata!
Ar fi de preferat sa autentificati Promisiunea bilaterala de vanzare la Notarul dvs pentru a va putea stipula clauzele care va protejeaza in situatia in care, in urma evaluarii proprietatii pe care urmeaza sa o achizitionati, banca nu acorda creditul desi, cand este vorba de un dezvoltator, acesta impune, de regula, semnarea actului prin propriul Notar.
Motivele neacordarii creditului ar putea fi, in principal:
- pretul cerut de dezvoltator este prea mare fata de cel obtinut de evaluatorul bancii;
- lipsa unor documente ce atesta edificarea corecta si legala a imobilului (referitoare la Autorizatia de construire, la Procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor etc).
La semnarea Promisiunii de vanzare, dvs in calitate de cumparator achitati, partial sau total, avansul solicitat de banca (minim 5% in cazul creditului Prima Casa sau minim 15% la creditul ipotecar standard). In acest sens, in mod normal sunt stipulate 3 clauze penalizatoare echidistante care protejeaza partile, astfel:
1. In cazul in care cumparatorul refuza semnarea Contractului final de vanzare in forma autentica, conduce la pierderea avansului;
2. In cazul in care vanzatorul refuza semnarea Contractului final de vanzare in forma autentica, conduce la restituirea dublului sumei primita de vanzator cu titlu de avans;
3. In cazul in care Contractul de vanzare nu se poate incheia independent de vointa partilor (ex. - banca nu acorda creditul din motivele mai sus amintite), sumele achitate cu titlu de avans se restituie si partile sunt puse in situatia initiala, anterioara semnarii Promisiunii de vanzare.
De regula, apartamentele se livreaza "la cheie", adica finisate si dotate cu gresie, faianta, parchet, ferestre, usi de interior, centrala termica si instalatiile aferente de tevi si radiatoare, eventual si cu obiectele sanitare din baie/bai (cada/cabina de dus, lavoar, vas WC). Exista insa si situatii in care dezvoltatorul livreaza proprietatea la stadiul de "gri", acesta insemnand ca dotarile sunt limitate la ferestre exterioare, centrala termica si instalatiile aferente, șapă turnata pe toata suprafata apartamentului, gletul de lucru, urmand ca dvs in calitate de cumparator sa il finisati din surse proprii cu materialele pe care le veti alege.
In ceea ce priveste schimbarea tipului de credit, puteti apela la un credit ipotecar in situatia refuzului bancii de acordare a creditului Prima Casa insa evaluarea dosarului tine cont de aceleasi documente si raport de evaluare. Prin urmare, in cazul in care banca refuza acordarea creditului Prima Casa din motivele enumerate mai sus, este putin probabil ca dosarul sa devina eligibil la creditul ipotecar. Prin urmare, din motive economice pentru dvs, va recomand sa cautati o alta proprietate.
Mult succes!

  • Rating răspuns 5/5
  • 3 evaluări