Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
CAMELIA GHEORGHINCA a întrebat

Schimbarea destinatiei unui imobil.

publicat pe 1 iul. 2018 in categoria Chiriași

Ce presupune schimbarea destinatiei unui imobil din spatiu comercial in locuinta Pf .
Multumesc

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți 3 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
23 iul. 2021
  • imobiliare.ro

@ Ionut Margarit: Schimbarea destinatiei unui spatiu presupune mai multe etape care difera de la caz la caz. Consideram un prim pas ar fi sa solicitati informatii si clarificari de la primaria locala – departamentul de urbanism. De aici veti afla care sunt actele necesare, termenele de obtinere / solutionare, dar si daca se impune sa apelati la serviciile unor specialisti in cadastru-topografie.

avatar
Ionut Margarit a răspuns:
22 iul. 2021

Buna ziua. Am construit o cladire de aproximativ 40 m2 si in acte am trecut-o anexa. Acum intentionez sa deschid un magazin si trebuie sa o trec din anexa in spatiu comercial. Stie cineva ce acte trebuiesc? Multumesc

avatar
Ilie Preda a răspuns:
20 aug. 2020

Bună. Ce trebuie sa fac ca să schimb un imobil în spariu comercial.,,doresc sa îmi deschid frizerie în garsoniera care e poziționată la parter pe colt.

avatar
CAMELIA GHEORGHINCA a răspuns:
3 iul. 2018

Multumesc mult .

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
3 iul. 2018
  • imobiliare.ro

Pentru inceput, mentionam cateva aspecte pe care le consideram foarte importante in decizia de a schimba destinatia unui imobil:

- legislatia permite proprietarilor schimbarea destinatiei imobilului, cu indeplinirea cerintelor si procedurilor juridico-administrative aferente fiecarei modificari. Insa, un spatiu comercial care a fost construit in vederea acestei destinatii este posibil sa aiba o structura / compartimentare care sa nu permita transformarea ulterioara in locuinta, chiar daca sunteti dispus sa faceti aceste demersuri. Legea 114/1996 - Legea locuintei enumera in Anexa 1 care sunt exigentele minimale pentru locuinte; puteti consulta textul integral aici: http://www.mdrap.ro/userfiles/Legea_locuintei.doc

- prevederile fiscale difera in functie de destinatia imobilului: impozitele si taxele pentru spatiile cu destinatie comerciala sunt, in cele mai multe cazuri, mai mari decat la spatiile cu destinatie locuinta ori mixta.

Ca si demersuri necesare, in primul rand trebuie sa pregatiti documentatia legala a imobilului (schite, planuri, memoriu tehnic, acte de proprietate, extras carte funciara s.a.). Acestea va sunt necesare pentru obtinerea certificatului de urbanism pentru schimbare destinatie, de la primarie. Serviciul de Urbanism din cadrul Primariei este si autoritatea care va poate oferi mai multe detalii despre aceasta modificare.

Dupa obtinerea certificatului pentru schimbarea destinatiei, modificarea trebuie inregistrata si la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, in Cartea Funciara a imobilului. In lipsa notarii in Cartea Funciara, schimbarea nu opereaza, nu este opozabila tertilor.

Daca nu aveti timp pentru a indeplini personal aceste proceduri, va puteti adresa unei firme specializate in cadastru si intabulari.