Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 Septembrie 2011

Radiografia unei capitale europene: Cum se formează premisele pentru un nou boom imobiliar

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 13 Septembrie 2011

Preţurile locuinţelor noi din câteva „zone fierbinţi” ale Londrei vor creşte cu peste 30% până la sfârşitul lui 2015, potrivit estimărilor consultanţilor locali.

Deşi majoritatea ţărilor lumii sunt încă departe de a fi depăşit lupta cu recesiunea, există şi pieţe în care cererea ridicată de locuinţe conturează perspectiva unui nou boom imobiliar în următorii ani. Acesta este şi cazul Londrei. Aici, preţurile proprietăţilor rezidenţiale de lux au revenit pe un trend ascendent încă din primăvara lui 2009, iar acum se situează la un nivel chiar mai ridicat decât înainte de criză.

Segmentul high-class nu este însă singurul care pare să ignore contextul economic actual. Reprezentanţii companiei internaţionale de consultanţă Knight Frank estimează că, în următorii ani, segmentul locuinţelor accesibile, destinate clasei medii, va depăşi „performanţele” pieţei de lux. „Estimăm că preţurile locuinţelor nou-construite vor evolua pozitiv mai ales în anumite zone ale Capitalei, impulsionate fiind de creşterea demografică, noile reţele de transport şi cererea crescută. Credem că preţurile pentru unităţile locative noi din aceste «zone fierbinţi» vor depăşi chiar scumpirile de 30% preconizate pentru piaţa rezidenţială de lux din centrul Londrei până la finele lui 2015”, se arată într-un raport al Knight Frank.

Mai puţin de un sfert din locuinţele anunţate se află în construcţie
Ce justifică aceste previziuni? O simplă analiză a raportului cerere-ofertă în următorii ani. Ca şi în Bucureşti, unul dintre efectele crizei asupra pieţei rezidenţiale londoneze a fost „îngheţarea” unui număr semnificativ de proiecte anunţate de către dezvoltatori. Astfel, în capitala britanică, numărul unităţilor locative aflate în prezent în construcţie se ridică la aproximativ 43.000 de unităţi locative. Acest volum reprezintă mai puţin de un sfert din totalul de aproape 215.000 de case ce au primit autorizaţii de construire. „Construcţia de locuinţe şi-a revenit puternic de la declanşarea crizei, dar există încă un număr semnificativ de proiecte ce ar trebui începute”, subliniază consultanţii Knight Frank. În raportul citat se estimează că, până în 2020, un număr de circa 374.000 de noi gospodării vor lua naştere în capitala britanică. În acest context, chiar dacă dezvoltatorii ar relua construcţia la toate proiectele amânate în ultimii ani, tot ar mai exista o cerere semnificativă de acoperit.

Scumpiri de peste 100% în patru ani
Pentru toate cele 13 regiuni „fierbinţi” ale Londrei, consultanţii Knight Frank preconizează scumpiri mai mari de 30% până la finele lui 2015. Zona Nine Elms oferă premisele celor mai mari creşteri de preţuri, cu un avans estimat de 140%. Pe locul al doilea se situează regiunea City of London, unde reprezentanţii companiei de consultanţă cred că preţurile locuinţelor vor creşte cu 118%. Pe locul al treilea se situează zona Hammersmith, cu o scumpire estimată a locuinţelor de 78%.
Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și