Rata la credit, mai mică decât chiria. Cu cât poți ieși mai ieftin?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei, Chiriaşi
Publicat pe: 19 Noiembrie 2014, Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Programul Prima Casă rămâne una dintre cele mai avantajoase metode de achiziție, datorită avansului și dobânzii reduse.

În anii de boom imobiliar, când prețurile locuințelor creșteau de la o zi la alta, nu oricine își permitea să facă o achiziție prin credit. Mai ales în Capitală, dar și în alte mari orașe ale țării, închirierea era considerată o soluție mult mai avantajoasă din punct de vedere financiar (cel puțin pe termen scurt). Cei peste șase ani de recesiune au schimbat însă semnificativ datele problemei.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-real-estate-agent-holding-keys-to-new-apartment-her-hands-industry-image40258998

Un studiu realizat de Banca Românească S.A. (membră a Grupului National Bank of Greece) și Imobiliare.ro își propune să ilustreze diferența dintre chirie și rata lunară pentru locuințele contractate prin programul Prima Casă. Analiza ia în calcul atât chiriile, cât și prețurile medii solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare (cu una, două și trei camere) din nouă cartiere bucureștene, dar și din alte nouă mari orașe ale țării (Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești, Sibiu și Timișoara). „Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, notează Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

Cu o cincime sub valoarea chiriei
Potrivit studiului citat, la nivelul Capitalei, rata lunară pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere (achiziționate prin programul Prima Casă) este, în medie, cu circa 20% mai mică decât chiria medie solicitată pentru o locuință similară. Spre exemplu, pentru o garsonieră în Berceni sau Giurgiului (sectorul 4), un cumpărător ar avea de plată, pentru un credit co-garantat de către stat, o rată de 164 de euro pe lună, în timp ce un chiriaș ar trebui să scoată din buzunar 200 de euro pe lună. Cea mai mare diferență între rată și chirie – în valoare de 23% – este valabilă pentru garsonierele din Crângași, Drumul Taberei, Giulești și Militari.
Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) ar avea de plată o rată de 248 de euro pe lună, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. La o rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria ar trebui să se aștepte și cei interesați de achiziția unui apartament cu două camere în sectorul 2 din București (cartierele Tei, Colentina, Pantelimon).

„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere.”

Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească

Citește și: Vrei să-ți cumperi o casă? Ce tip de credit ți se potrivește

Achiziția, avantajoasă și la o rată cu 20% mai mare
Și în Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de valoarea medie a chiriei. Pe de altă parte însă, în Constanța, Craiova și Oradea, rata lunară pentru un apartament cu două camere ar fi cu aproximativ 15% mai mare decât chiria. „Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, subliniază Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail din cadrul Banca Românească.

Avans mai consistent pentru locuințele de peste 60.000 de euro
Întrucât valoarea maximă finanțată prin programul Prima Casă pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro (echivalent în lei), cei interesați de achiziția unei locuințe mai scumpe de 60.000 de euro vor trebui să compenseze diferența printr-un avans mai mare. Spre exemplu, cumpărătorul unui apartament cu trei camere amplasat într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) ar trebui să achite un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro pe lună (față de o chirie medie lunară de 390 de euro). În Cluj-Napoca, o unitate locativă tricamerală poate fi achiziționată prin Prima Casă pe baza unui avans de 8.000 de euro, urmând ca apoi să achite lunar o rată de 327 de euro (valoare foarte apropiată de chiria de 330 de euro).

Părerile cititorilor
3 păreri
 • edy

  E mai avantajos cu chirie!!! Daca vrei sa-ti achizitionezi un apt 2 cam de 50k platesti la banca dublu adik 100k. Cu 100k locuiesti unde vrei tu la orice ora din zi sau noapte si te poti adapta mai usor la ofertele de pe piata daca preturile se parabusesc. In momentul de fata cu 50k iti poti achizitiona apt cam oriunde in lume, nu stiu de ce in romanica preturile sunt atat mari avand in vedere saracia si locurile de munca

 • FRTILA CRISTIAN

  CAT ESTE CHIRIA LUNARA

 • Diana M.

  Si in Germania este asa.
  De unde sa stiu, unde muncesc anul viitor?
  De aceea nu se renteaza sa cumpar.
  Mai bine platesc o chirie mai mare, dar nu am 20 de ani ceva, care numai costa, si eu muncesc 160 km distance in un oras, de unde poate ca ma duc in USA, Spanien sau Italia?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe