Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 nov. 2016

Reabilitarea unui palat din 1930, după ce a fost distrus de un incendiu

scris de Adriana Lefter in categoria Lifestyle, Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

În urma dezastrului, clădirea a rămas în ruină vreme de 17 ani.

Nominalizat la secțiunea „Arhitectura patrimoniului cultural” a Bienalei de Arhitectură 2016, proiectul din imagini a câștigat premiul revistei „Arhitectura” pentru debut. Este vorba despre Palatul Cultural din Blaj, județul Alba, care a trecut printr-un proces de reabilitare pe baza planurilor realizate de arh. Vlad Sebastian Rusu. Structurat pe demisol, parter și un etaj, imobilul dispune de o suprafață utilă de 1.518 metri pătrați.

Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj

Cinematograf, muzeu și bibliotecă

Proiectată în anul 1930 de către arhitectul bucureștean Victor Smigelschi, clădirea a servit în primul rând pentru găzduirea evenimentelor iniţiate de Asociaţia Culturală ASTRA. Începând cu anii ’60, aici a funcționat cinematograful orașului, iar la etaj au fost amenajate, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie al Blajului, Biblioteca orășenească și Centrul de radioficare Blaj. În iarna anului 1995 însă, o mare parte din clădire a fost distrusă de un incendiu, aceasta rămânând în ruină până în anul 2012, când a fost inițiat proiectul de reabilitare.

Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj

Întoarcere la arhitectura originală

În urma expertizelor tehnice, a studiilor preliminare și a documentării în arhive, clădirea a fost restaurată pentru a răspunde tuturor normelor actuale de rezistență, de funcționare și de siguranță în exploatare. De asemenea, edificiul a fost readus la forma inițială din punct de vedere funcțional și spațial, eliminându-se modificările ulterioare. „Inovația conceptuală a constat în intervenții contemporane discrete, care să evoce istoria recentă, traumatică a clădirii și în același timp să creeze un spațiu public interior și exterior flexibil, adaptabil diverselor manifestări ale vieții culturale transilvănene. Prin acest proiect promotorul a dorit realizarea unei săli multifuncționale flexibile, care să beneficieze atât de un iluminat natural, cât și de unul controlat, care să poată adăposti o gamă cât mai largă de evenimente culturale pentru comunitate: concerte, baluri, conferințe, expoziții, piese de teatru șa. De asemenea, în clădire urmează să activeze sediul Academiei Române – Filiala Alba.”

Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj

Ce a însemnat reabilitarea

Printre lucrările executate în cadrul procesului de reabilitare a palatului din 1930 se numără: consolidări structurale, refacerea tuturor șarpantelor și învelitorilor, refacerea finisajelor interioare și exterioare, reabilitarea tâmplăriei originale la ușile de intrare (singurele păstrate), refacerea tâmplăriei interioare și exterioare, refacerea instalațiilor sanitare, electrice și de încălzire, realizarea instalației de ventilație, montarea sistemului de obturare al luminatoarelor, realizarea mecanicii de scenă, realizarea amenajărilor exterioare din curtea Palatului.

Palatul Cultural din Blaj
Palatul Cultural din Blaj

Părerile cititorilor
1 părere
  • Aurelia

    Liniile arhitecturii sunt pastrate cu distinctie intr-o lucrare moderna si lumina confera locatiei un aer de romantism unde muzica veche, concertele de jazz sau vernisajele de pictura pot fi, in egala masura intalnite intr-o seara literara sau pentru un dineu special.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Transformarea unui garaj din Capitală: amenajare premiată de arhitecți!

Cu inventivitate și bun-gust, un spațiu adesea neglijat se poate transforma într-o adevărată „bijuterie”. Îți vine să crezi sau nu, imaginile de mai jos au fost realizate într-un… garaj....

citește mai departe