Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 iun. 2018

Rezidențialul, „pariul” investitorilor locali și străini. Vezi EXCEPȚIA de la regulă!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Pe fondul unui stoc locativ precar (atât cantitativ, cât și calitativ), cererea pentru locuințe este la un nivel ridicat în România – dacă e să ne uităm doar la creșterea creditării. Nu este de mirare, așadar, că tot mai mulți investitori, locali, dar și străini, decid să „parieze” pe potențialul rezidențialului autohton. Există însă și excepții.

Doar săptămâna trecută, două noi proiecte rezidențiale au fost „anunțate” în Capitală. Cel dintâi reprezintă o inițiativă a antreprenorului local Andrei Iușut, cunoscut pentru dezvoltarea afacerii de familie Divan Group, dar și deținătorul companiei de dezvoltare imobiliară La Gloire. Este vorba despre un al doilea ansamblu de tip rezidențial boutique, anume Parc du LAC – Băneasa – Pipera – La GLOIRE, la care lucrările de construcție urmează a începe în luna iulie (termenul de finalizare fiind estimat pentru octombrie 2019).

Un nou concept: residential boutique accesibil!

Amplasat chiar pe malul lacului Valea Șaulei, din nordul Capitalei, acesta va cuprinde 47 apartamente (cu două, trei și patru camere), cu prețuri cuprinse între 79.999 de euro (+ TVA) și 177.999 de euro (+ TVA). Potrivit oficialilor companiei, spațiile verzi vor reprezenta peste 60% din suprafața terenului alocat pentru dezvoltarea proiectului, iar suprafețele teraselor apartamentelor vor varia între 15 și 110 metri pătrați. „Confortul fiecărui apartament va fi asigurat de finisaje de cea mai bună calitate și de toate facilitățile unei locuințe durabile, moderne și ușor de întreținut”, subliniază aceștia, precizând că ansamblul este menit să ofere „condiții de lux fără ca prețul să fie prohibitiv”. Termenul de finalizare a complexului este octombrie 2019.

„Zona de rezidențial boutique accesibil reprezintă o nișă pe care am reperat-o. A apărut deoarece piața e polarizată. Pe de o parte, există dezvoltările considerate ieftine, cu apartamente mici, fără design, sau clădirile înalte, tip bloc comunist «restilizat», fără identitate. Pe de alta, există dezvoltări desemnate drept premium, extrem de scumpe, aproape inaccesibile pentru marea majoritate a populației. Rezidențial boutique accesibil e un concept care vizează cumpărătorii foarte informați, atenți la toate detaliile, care își doresc o alternativă la cele două tipuri de imobile care domină piața.”

Andrei Iușut, deținătorul dezvoltatorului imobiliar La GLOIRE

 

Compania a mai dezvoltat un ansamblu rezidențial de acest tip, tot în zona de nord a Capitalei. O investiție de 2,5 milioane de euro, Pipera Vlad Tepeș – La GLOIRE cuprinde 31 de apartamente „cu suprafeţe generoase şi compartimentări moderne, parcare subterană, grădini private la parter și cu terase foarte mari”, dintre care primele 17 au fost vândute în primele cinci luni de la punerea lor în vânzare.

Hagag: 35 de apartamente exclusiviste în Primăverii

O altă investiție, de data aceasta pe segmentul rezidențial de lux din București, a fost anunțată de către israelienii de la Hagag Development Europe. Ansamblul H Eliade 9 Residence se află momentan în faza de proiectare și urmează a fi finalizat în anul 2020. Amplasat în cartierul Primăverii, chiar pe Bd. Mircea Eliade, pe un teren de 2.000 de metri pătrați, acesta va avea un regim de înălțime de S+P+4+5R și va cuprinde 35 de apartamente exclusiviste, deservite de 70 de locuri de parcare subterane și supraterane. La momentul actual, 25% dintre unități sale locative sunt deja rezervate.

„Suntem încrezători în abilitatea pieței din România de a atrage investiții în sectorul imobiliar, și suntem, totodată, conștienți că proprietățile imobiliare trebuie să se alinieze tendințelor actuale. În baza acestor considerente, ne-am propus să ne concentrăm pe livrarea de proiecte care să acopere atât segmentul de rezidențial, cât și cel de clădiri de birouri. Adiacent proiectelor în derulare, plănuim noi dezvoltări și ne menținem, în continuare, interesul în zona proiectelor de lux, adăugând H Eliade 9 Residence în portofoliul nostru.”

Yitzhak Hagag, Președintele Hagag Group Israel

 

H Eliade 9 Residence reprezintă cel de-al doilea ansamblu rezidențial anunțat anul acesta de către cei de la Hagag. Cel dintâi, H Pipera Lake, reprezintă o investiție de 90 de milioane de euro, ce va aduce pe piață, în momentul finalizării, circa 1.350 de unități locative. Reprezentanții companiei au precizat că intenționează să-și continue investițiile pe segmentul de lux, portofoliul local incluzând, în momentul de față, cinci proprietăți: două terenuri în zona Pipera, unul în zona Primăverii și două clădiri situate pe Calea Victoriei.

Immofinanz: împotriva curentului?

S-ar părea, așadar, că rezidențialul românesc reprezintă o adevărată „țară promisă” pentru investitorii din domeniul imobiliar (și nu numai), fie ei locali sau străini. Există însă o excepție – notabilă! – de la regulă. Tot săptămâna trecută, fondul austriac de investiții Immofinanz (unul dintre cele mai mari nume din real estate-ul autohton) a anunțat vânzarea a două terenuri pretabile pentru dezvoltări rezidențiale din portofoliul companiei Adama (pe care o deține). Cele două proprietăți sunt situate în zona de nord a Bucureștiului, pe strada Jandarmeriei, au o suprafață totală de peste 50.000 de metri pătrați și au fost achiziționate de către Speedweel Real Estate Development.

„Suntem încântați că am finalizat o nouă etapă în strategia noastră de a vinde proprietăți care nu se identifică cu portofoliului nostru office și de retail. Vom continua procesul de vânzare pentru portofoliul extins de terenuri premium deținut de Adama, terenuri care sunt potrivite în special dezvoltărilor rezidențiale.”

Fulga Dinu, Country Manager Operations în cadrul Immofinanz Romania

 

Decizia Immofinanz de a lichida portofoliul de terenuri pretabile pentru dezvoltări rezidențiale se află în consonanță cu intenția sa de a-și concentra activitatea pe segmentele office și retail din cele șapte pieţe europene principale unde activează (Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia). Reprezentanții Immofinanz au precizat că alte asemenea terenuri situate în București sunt în proces de vânzare și urmează a fi vândute în perioada următoare.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Reședințele de județ cu cele mai ieftine și cele mai scumpe apartamente – la vânzare și la închiriere

După cum știi deja, bugetul necesar pentru achiziția – și închirierea – unei locuințe poate varia mult de la o zonă a țării la alta. Aceste diferențe sunt puse...

citește mai departe
Creșteri reduse la prețurile locuințelor în T3 2018. Cum arată piața rezidențială

Pe fondul stabilizării pieței și diminuării apetitului pentru achiziții, în T3 2018 prețurile locuințelor și-au încetinit și mai mult ritmul de creștere. Potrivit celui mai recent raport de piață...

citește mai departe
Investiția imobiliară: știi care sunt cele mai atractive proprietăți la închiriere?

Spre deosebire de perioada de boom, când aproape orice investiție imobiliară se făcea în vederea revânzării în profit, astăzi majoritatea investitorilor din piață mizează, dimpotrivă, pe închirierea ulterioară a...

citește mai departe
Spații cu probleme? Amenajarea unui apartament (îngust) de 42 de metri pătrați

Un apartament bicameral în suprafață de 42 de metri pătrați va fi perceput, în mod firesc, ca un spațiu destul de restrictiv. Un bun concept de amenajare poate estompa,...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor au urcat în septembrie 2018. Vezi unde și cu cât

În septembrie 2018, interesul pentru achiziția de apartamente a crescut – și la fel s-a întâmplat cu prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare. În marile orașe, tendința de majorare a...

citește mai departe