Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 iul. 2016

România, față în față cu Europa la prețurile caselor: cumpărăm la jumătate din media regiunii, dar suntem printre primii la scumpiri!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Dobânzile reduse la credite au generat o creștere a cererii de locuințe, dar și o tendință de apreciere a acestora.

Începând de anul trecut, piața rezidențială autohtonă a reintrat în mod vizibil pe un curs ascendent, inclusiv din punctul de vedere al prețurilor. Unde ne situăm însă acum, comparativ cu alte țări?

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-buying-house-concept-giving-money-key-white-background-image49073076

Potrivit unui studiu realizat de RE/MAX în primul semestru din 2016, locuințele din țara noastră sunt printre cele mai ieftine din Europa. Astfel, valoarea medie de tranzacționare pentru o unitate locativă este de 900 de euro pe metru pătrat în România – față de 1.908 euro pe metru pătrat la nivelul regiunii.

La 534 de euro pe metru pătrat, cele mai ieftine case se găsesc în Turcia, acestea fiind urmate de cele din Cehia (832 de euro pe metru pătrat), Slovacia (879 de euro pe metru pătrat) şi, apoi, din România.

Pe de altă parte, țara cu cele mai scumpe proprietăți rezidențiale este Elveția, unde un cumpărător trebuie să dispună de circa 5.785 euro pentru un metru pătrat. La o distanță considerabilă se află Franţa, Germania și Austria, unde preţurile sunt de 2.965, 2.860 și, respectiv, 2.800 de euro pe metru pătrat.

Plus de 6% în 6 luni
Din punctul de vedere al evoluției prețurilor în perioada menționată, țara noastră se numără printre țările cu cele mai mari marje de scumpire, ocupând poziția a cincea (din 15). „Preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au crescut, în primele şase luni ale acestui an, cu circa 5,9% comparativ cu finele lui 2015, ajungând la circa 900 de euro pe metru pătrat”, spune Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Pe prima poziție în clasament se situează Portugalia, unde preţurile au crescut cu 14,3%, urmată de Germania, cu un avans de 11,24%, Turcia, cu un plus de 10,68% şi Spania, cu 6,64%. La polul opus, în Slovacia și Grecia au fost consemnate ieftiniri de 2,85% și, respectiv, 2%.

Evoluţia prețurilor medii de tranzacționare pentru proprietăți rezidențiale în S1 2016:

Țară: Creștere/Scădere: Preț/mp S1 2016:
Portugalia 14,29% 1.152 euro
Germania 11,24% 2.860 euro
Turcia 10,68% 534 euro
Spania 6,64% 1.590 euro
România 5,88% 900 euro
Cehia 5,01% 832 euro
Finlanda 1% 2.426 euro
Italia 1% 1.414 euro
Slovenia 0,97% 1.454 euro
Austria 0,94% 2.800 euro
Olanda 0,84% 2.052 euro
Franța 0,51% 2.965 euro
Elveția 0,4% 5.785 euro
Grecia -2% 980 euro
Slovacia -2,85% 879 euro

Sursa: RE/MAX

Creditele ieftine dau curaj cumpărătorilor
Potrivit reprezentanților RE/MAX, o caracteristică comună a piețelor europene este reprezentată de nivelul minim istoric al dobânzilor la creditele imobiliare, fapt ce a determinat o majorare a cererii pe segmentul rezidenţial – şi, totodată, a preţurilor. Astfel, 91% dintre locuitorii ţărilor analizate visează la achiziția unei locuințe.

Te afli și tu în căutarea unei locuințe? Aici și aici găsești ofertele disponibile!

În următoarele şase luni, estimează reprezentanții companiei, preţurile de vânzare își vor menține tendința de creștere, fiind însă sensibile la eventualele schimbări politice sau legislative. „Economia şi piaţa imobiliară sunt puternic influenţate de situaţia politică din anumite regiuni. Alte influenţe majore sunt determinate de schimbări legislative locale sau europene, cât şi de evoluţiile dobânzilor pentru creditele imobiliare”, explică Michael Polzler, Managing Director RE/MAX Europe.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Achizițiile de imobile în septembrie 2020: pe plus și față de august, și față de septembrie 2019

Raportat la primele nouă luni ale anului, în București și în județul Ilfov poate fi observată o intensificare a apetitului pentru achiziții, comparativ cu anul precedent. În septembrie 2020,...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Piața rezidențială din Brașov și împrejurimi: tranzacții, prețuri de achiziție și livrări de locuințe

În ciuda provocărilor din domeniul sanitar, evoluția pieței locale se menține în parametri favorabili comparativ cu anul trecut. Potrivit unui raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN...

citește mai departe
Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani. Potrivit unei analize realizate...

citește mai departe
Anunțurile băncilor lămuresc situația cu Noua Casă: valoarea maximă a finanțărilor este, de fapt, mai mică decât s-a crezut inițial

Instituțiile financiare sunt deschise spre a primi solicitări de împrumuturi în cadrul noului program guvernamental. În cadrul unui anunț cu privire la începerea creditării prin Noua Casă, reprezentanții Băncii...

citește mai departe