Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 dec. 2020

Scad prețurile în următoarele luni pe fondul pandemiei? „De când lucrez în imobiliare…”

scris de corina.varlan in categoria Ştiri imobiliare, Cumpărători

Anul 2020 a fost unul în care pandemia de COVID-19 și-a spus cuvântul în toate aspectele vieții noastre. Climatul plin de incertitudini pe care l-a generat, în special în primele luni, i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva prețurile locuințelor vor ajunge să scadă în contextul crizei sanitare. Ne apropiem de finalul anului, iată care este realitatea din teren.

„De când lucrez în imobiliare, după ce s-a terminat criza din 2008, toată lumea așteaptă să scadă prețurile. Prețurile, însă, nu scad. Piața noastră este în creștere, dacă ne uităm la cifre. Nu vorbim despre ce spune o persoană sau alta, statisticile oficiale arată că există creștere și că ea va exista în continuare, totul, automat, dacă va fi susținut de economie”, a declarat Bogdan Iliescu, Associate Director Residential Crosspoint Real Estate, în cadrul emisiunii imoExpert.

În ciuda previziunilor extem de sumbre apărute în contextul pandemiei, care anticipau nu doar ieftiniri, ci și prăbușirea pieței imobiliare, tendința în real estate este cu totul alta, spune el.

„Trendul este ascendent. Poate nu mai sunt creșteri cu 5%-6% pe an, dar ele există”, a ținut să sublinieze Iliescu.

Cât despre achiziția unei locuințe off-plan în această perioadă, el menționează că, în condițiile date peste un an și jumătate, când apartamentul va fi livrat de către dezvoltator, cu siguranță va avea un plus de valoare.

„Nu cred că prețurile vor scădea pe termen mediu. Pe termen scurt, cu siguranță nu”, a concluzionat reprezentantul Crosspoint Real Estate.

Dacă analizăm Indicele Imobiliare.ro, vedem că prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România de către proprietari și dezvoltatori a crescut în octombrie cu 2,4% și în noiembrie cu 1,2%. Metrul pătrat a ajuns să se vândă cu 1.351 de euro.

În București, apartamentele se vând, în medie, cu 1.400 de euro/mp util. Pe segmentul locuințelor noi, scumpirile au fost destul de substanțiale în noiembrie față de luna precedentă, respectiv cu 4%.

Cel mai scump oraș din țară rămâne Cluj-Napoca. Aici, metrul pătrat a ajuns, doar pe parcursul lunii trecute, să se scumpească de la 1.826 de euro la 1.840 de euro, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

Urmărește integral cea mai nouă ediție a emisiunii imoExpert:

Părerile cititorilor
3 păreri
 • Ana-Maria

  „De când lucrez în imobiliare, după ce s-a terminat criza din 2008, toată lumea așteaptă să scadă prețurile. Prețurile, însă, nu scad. ” – dar graficul arata clar ca preturile au scazut din 2008 pana in 2014. Ce fel de analiza este asta??

 • Stan

  Criza actuală e mai profundă și mai extinsă decât precedenta. O spune FMI, o spune Banca Mondială, o spune BERD, o spun toți economiștii neînregimentați guvernamental. SUA a suferit cea mai mai mare scadere de la WWII și noi vorbim despre creșteri de prețuri la imobiliare? Really? Nu există niciun fundament economic pentru așa ceva. „Totul automat” nu e un mecanism financiar viabil.

  Criza economică precedentă a început în 2008, iar mimimul prețurilor la proprietățile românești a fost atins abia în 2014, adică șapte ani mai târziu. Asta pentru că piața imobiliară e inerțială și reacționează ultima la crize.

  Bula actuală se va sparge începând de la anul și va fi greu de umflat la loc. Pentru că depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

  Pleacă din ţară populaţia tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte ţări.
  Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2020 sunt azi pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari. În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

 • Adriana

  ce se intampla cu terenurile?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe