Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 mart. 2010

Scăderi de preţ de până la 41.5% la chiriile spaţiilor de birouri

scris de Daniel Crainic in categoria Ştiri imobiliare

Prezintăm o analiză referitoare la dinamica preţurilor, înregistrată în ultimele 12 luni, la spaţiile de birouri scoase la închiriere pe principalul portal imobiliar din România. Analiza a luat în calcul 3.036 anunţuri valide care vizează închirierea spaţiilor de birouri de tip A, B sau C în Capitală şi în principalele oraşe din ţară. În ultimele 12 luni, preţul mediu al chiriilor spaţiilor de birouri a scăzut cu un procent cuprins între 20.1% şi 41.5%. Situaţia pentru fiecare oraş în parte este prezentată în continuare.

Spatii birouri

Bucureşti
Preţul chiriilor la spaţiile de birouri din Bucureşti a scăzut cu 26.7% în intervalul martie 2009 – martie 2010, de la o medie de 14.1 euro/mp până la 10.33 euro/mp. În Capitală, cea mai mare scădere de preţ, 32.2%, a fost înregistrată în zona semicentrală, în timp ce spaţiile de birouri din cartierele bucureştene s-au ieftinit cu 21.1% în acest interval. În prezent, preţul mediu cerut pentru închirierea spaţiilor de birouri situate în zona centrală a Capitalei este de 10.90 euro/mp, cu 26% mai puţin decât în urmă cu un an. “În ultimii doi ani au fost inaugurate numeroase proiecte care vizează acest segment imobiliar, în plus mulţi proprietari de vile din zone centrale sau semi-centrale întâmpinând dificultăţi pe sectorul rezidenţial, se orientează, la rândul lor, spre segmentul spaţiilor de birouri. Rata de neocupare în Capitală şi în principalele oraşe din ţară este în creştere. O consecinţă firească a acestui fapt este scăderea preţului“, afirmă Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

Braşov
În Braşov, în ultimul an, spaţiile de birouri s-au ieftinit cu 31%. Dacă în martie anul trecut preţul mediu cerut pentru închirirerea unui birou era de 9.27 euro/mp, în prezent, posesorii de spaţii de birouri din Braşov cer în medie 6.40 euro/mp. De altfel, dintre toate oraşele analizate, în prezent, Braşovul prezintă cel mai mic preţ.

Cluj-Napoca
Situaţia este asemănătoare şi în Cluj-Napoca. Celălalt mare oraş din Ardeal a înregistrat o scădere de 30.7% la preţul închirierilor spaţiilor de birouri, de la 10.26 euro/mp în martie 2009, până la 7.12 euro/mp în prezent.

Constanţa
Constanţa, alături de Iaşi, a înregistrat una dintre cele mai mari variaţii de preţ în intervalul analizat, -41.5%, şi este, totodată, unul dintre cele mai ieftine oraşe din acest punct de vedere. Astfel, dacă în martie anul trecut preţul mediu era de 11.59 euro/mp, în prezent, negocierea preţului de închiriere a unui spaţiu de birouri în Constanţa începe în medie de la 6.78 euro/mp în jos.

Iaşi
În ciuda unei scăderi importante de 41.5% a preţului mediu de închiriere a spaţiilor de birouri, Iaşiul prezintă preţuri mai ridicate decât Braşovul, Constanţa sau Timişoara, clasându-se pe locul doi, imediat după Cluj-Napoca într-un top al preţurilor solicitate pentru acest segment imobiliar. În prezent, preţul mediu cerut pentru închirierea unui birou în Iaşi este de 7.05 euro/mp, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut acesta era de 12.04 euro/mp.

Timişoara
Cu o variaţie anuală de -20.1%, Timişoara este oraşul cu cea mai mică rată de scădere a preţurilor la spaţiile de birouri. În condiţiile în care în ultimul timp au fost finalizate şi date spre folosinţă mai multe clădiri destinate segmentului de birouri, în prezent, preţul mediu cerut este de 6.90 euro/mp, faţă de 8.64 euro/mp, în martie anul trecut.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Numărul hotelurilor şi al pensiunilor scoase la vânzare a crescut cu aproape 60% în primul semestru

Am realizat o analiză a evoluţiei numărului de hoteluri şi pensiuni scoase la vânzare în primul semestru al acestui an, pe baza anunţurilor din portal. În primele şase luni...

citește mai departe
Ce proprietăţi caută românii după 5 săptămâni de la anunţarea măsurilor de austeritate

Cu ochii pe locuinţele mai ieftine de 40.000 euro La cinci săptămâni de la anunţarea măsurilor de austeritate de către guvernanţi, www.imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, a efectuat...

citește mai departe
Oportunităţi de criză: preţurile pe care toată lumea şi le dorea acum doi ani

Prezentăm în baza anunţurilor înscrise în portal un top al locuinţelor atractive prin prisma raportului calitate/preţ în marile oraşe din ţară După aproape doi ani de la primele semne...

citește mai departe
Efectele Primei Case resimţite doar în provincie

Prezintăm, pe baza Indicelui imobiliare.ro, o analiză referitoare la dinamica preţurilor înregistrată în luna februarie 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe imobiliare.ro, principalul portal imobiliar...

citește mai departe