Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 mart. 2016

Scumpiri pe linie în februarie: Bucureștiul, cap de afiș

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Pentru prima oară în ultimii patru ani, prețul mediu cerut pentru un apartament a depășit pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat la nivel național.

După un avans de 2,1% în luna ianuarie, prețurile apartamentelor scoase la vânzare la nivel național (noi și vechi) au consemnat în februarie un salt de 4,5%, ajungând să depășească pragul psihologic de 1.000 de euro pe metru pătrat util – sub care s-au situat costant începând din mai 2012. Astfel, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzători se situează în prezent la 1.015 euro pe metru pătrat, față de 971 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute; valoarea actuală este cu 9,8% mai mare decât cea consemnată în perioada similară a anului trecut, respectiv 924 euro pe metru pătrat. În toate marile orașe analizate au avut loc creșteri de preț, iar Bucureștiul conduce în clasamentul scumpirilor din ultima lună.

http://www.dreamstime.com/stock-image-bucharest-aerial-view-romania-september-september-romania-mentioned-capital-municipality-image33689041

București:
În Capitală, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 3,3% în ultimele 29 de zile (de la 1.054 la 1.089 de euro pe metru pătrat util) și cu 5,3% în ultimele 12 luni (de la 1.034 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,5%, de la 1.029 la 1.044 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, pe segmentul locuințelor nou-construite a avut loc o creștere de 4,9%: acestea costă acum 1.123 de euro pe metru pătrat, față de 1.071 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie.

Brașov:
În orașul de la poalele Tâmpei, prețurile au crescut cu 3,2% în februarie, de la 884 la 912 euro pe metru pătrat; cea din urmă valoare este cu 7,8% mai mare decât cea atinsă în perioada similară a anului trecut (846 de euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi s-au apreciat cu 1,6%, de la 882 la 896 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au consemnat însă un avans semnificativ, de 8,3%, de la 893 la 967 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în orașul de pe Someș prețul mediu solicitat de vânzători a crescut cu 3% în ultima lună, de la o medie de 1.152 de euro pe metru pătrat, la 1.186 de euro pe metru pătrat; valoarea actuală este cu 15,4% mai mare decât cea consemnată la finele lui februarie 2015 (respectiv 1.028 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi s-au apreciat cu 2,6% (de la 1.174 la 1.204 euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 3,2% (de la 1.125 la 1.161 de euro pe metru pătrat).

Timișoara:
În orașul de pe Bega, prețurile apartamentelor au consemnat un avans de 1,9% în februarie, de la 952 la 970 de euro pe metru pătrat util; diferența față de nivelul atins în perioada similară a anului trecut (851 de euro pe metru pătrat) este de 14%. Tendința ascendentă din ultima lună a fost susținută în principal de segmentul locuințelor vechi, care s-au scumpit cu 2,2%, de la 951 la 972 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, suma medie solicitată pentru unitățile locative noi a ajuns la 960 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 0,4% față de 956 de euro pe metru pătrat în ianuarie).

Constanța:
În orașul de la malul mării, locuințele s-au scumpit cu 1,6% în ultimele 29 de zile (de la 915 la 930 de euro pe metru pătrat util) și cu 5,1% în ultimele 12 luni (de la 885 de euro pe metru pătrat util). Unitățile locative din blocurile vechi costă acum cu 1,6% mai mult decât la sfârșitul lui ianuarie, respectiv 927 de euro pe metru pătrat (față de 912 euro pe metru pătrat). O creștere similară (de 1,7%) a fost înregistrată de apartamentele noi, care au ajuns la un nivel de 940 de euro pe metru pătrat (de la 924 de euro pe metru pătrat).

Iași:
În capitala Moldovei, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,3%, de la 877 la 888 de euro pe metru pătrat util; prețul mediu solicitat în prezent este cu 5,3% mai ridicat decât cel valabil în perioada similară a lui 2015 (respectiv 843 de euro pe metru pătrat). Un apartament vechi poate fi achiziționat, în medie, cu 854 de euro pe metru pătrat (cu circa 0,5% mai mult decât luna trecută, când ajungea la 850 de euro pe metru pătrat), în timp ce unul nou ar costa circa 918 euro pe metru pătrat (în creștere cu 1,5%, de la 904 euro pe metru pătrat în ianuarie).

Părerile cititorilor
7 păreri
 • Io

  Discutati de preturile cerute, nu si cele la care se tranzactioneaza in mod real. La momentul de fata cererea e in crestere datorita discutiilor pe marginea legii darii in plata, dar… si vanzatorii se grabesc sa vanda proprietatile, intrucat dupa ce intra acea lege in vigoare – cererea o sa scada drastic si proprietarii va trebui sa scada preturile pentru a le putea vinde.

 • Valery

  Aceasta statistica este facuta la valoarea locuintelor scoase la vanzare, dar s-a gandit cineva sa faca statistica la valoarea de tranzactionare?
  S-ar putea sa avem ceva surprize!!!!

 • Sorcova vesela

  Dar de unde ideea ca piata imobiliara tine cont de salariu. Din salariu poti visa sa-ti cumperi un cartof, nicidecum o casa.

 • Gigi

  Nu inteleg de ce se inghesuie lumea sa cumpere la preturile actuale – sunt extrem de mari dat fiind conditiile si infrastructura din Bucuresti si asta la nivel European fara a lua in considerare salariile.

 • alexe

  Nu cred ca a sta si privi pana unde poate sa ajunga preturile este solutia potrivita, caci imi amintesc ca in’90 o garsoniera era 1000 dolari, iar acum…

 • Antoanela

  Din pacate dle Radu T, nu se va intampla. De ce? Pentru ca preturile materialeleor nu difera de cele din vest, unde decalajul nu este atat de mare intre salariul mediu si pretul locuintelor. Ganditi-va ca platiti la fel, daca nu mai mult pentru combustibil. Si aproape la fel pentru mancare. Ce ne diferentiaza este costul manoperei.

 • Radu T.

  Da? Pai sa fie sanatosi toti. Eu unul m-am saturat de stilul asta de a „impulsiona” piata cu mici scumpiri + stiri panicarde. Stau linistit in apartamentul vechi si mic cu 3 camere (eu vreau ceva de peste 90mp, cu 4) pana vor scadea preturile la valoarea REALA si DECENTA. Avem cel mai mare decalaj grosolan intre salariul mediu si pretul locuintelor. Eu cu 1500€ net lunar in Romania stau si sunt precaut sa vad cam unde poate duce inconstienta astora, d-apoi 90% din romani, care se tarasc de la o luna la alta cu 1500 LEI salariu? Sanatate si cumpatare!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Achizițiile de imobile în septembrie 2020: pe plus și față de august, și față de septembrie 2019

Raportat la primele nouă luni ale anului, în București și în județul Ilfov poate fi observată o intensificare a apetitului pentru achiziții, comparativ cu anul precedent. În septembrie 2020,...

citește mai departe
Un important dezvoltator autohton se extinde pe piața din Iași. A cumpărat un teren în zona Copou și vrea să ridice locuințe „verzi”

Tot ca parte a strategiei sale de a se extinde în afara Capitalei, compania a început anul acesta și construcția unui ansamblu rezidențial de aproape 700 de unități în...

citește mai departe
Piața rezidențială din Brașov și împrejurimi: tranzacții, prețuri de achiziție și livrări de locuințe

În ciuda provocărilor din domeniul sanitar, evoluția pieței locale se menține în parametri favorabili comparativ cu anul trecut. Potrivit unui raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN...

citește mai departe
Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani. Potrivit unei analize realizate...

citește mai departe
Anunțurile băncilor lămuresc situația cu Noua Casă: valoarea maximă a finanțărilor este, de fapt, mai mică decât s-a crezut inițial

Instituțiile financiare sunt deschise spre a primi solicitări de împrumuturi în cadrul noului program guvernamental. În cadrul unui anunț cu privire la începerea creditării prin Noua Casă, reprezentanții Băncii...

citește mai departe