Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 aug. 2013

Se apropie toamna! 7 pași pentru a-ți pregăti casa de vânzare

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Proprietari, Ştirea zilei

Deși vara îmbie la relaxare, această perioadă poate fi extrem de utilă unui proprietar care își dorește să încheie o tranzacție în viitorul apropiat.

Sezonul estival, atunci când mintea tuturor zboară la vacanță, este, în mod natural, o perioadă mai liniștită și pentru piața imobiliară. Atât vânzătorii, cât și cumpărătorii de locuințe își temperează avântul de a încheia o tranzacție, cu gândul că vor reveni în forță pe „terenul de luptă” odată cu venirea toamnei. Ca proprietar însă, ai în față o alegere: poți lăsa vara să treacă pe nesimțite sau poți folosi timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a-ți pregăti proprietatea pentru o vânzare avantajoasă. Dacă vrei să optezi pentru cea din urmă variantă, Imobiliare.ro îți prezintă câțiva pași de urmat:

casasichei1. Fă curat în casă:
Probabil că ai auzit lucrul ăsta de multe ori, dar… prima impresie chiar contează! Se aplică și la oameni, și la case – cu atât mai mult cu cât decizia cumpărătorilor este dictată, în mare parte, de factorul emoțional. Oricât de valoroasă este proprietatea pe care o deții, o întreținere inadecvată o va pune inevitabil în umbră. De aceea, fă tot posibilul ca locuința pe care vrei să o vinzi să arate cât mai „prezentabil”: fă o curățenie generală, spală geamurile, zugrăvește dacă e nevoie.

2. Fă micile reparații necesare:
Nimeni nu vrea să se mute într-o casă cu țevi care picură, robineți care nu se închid sau becuri care nu se aprind. Deși normale, astfel de defecțiuni pot provoca unui potențial cumpărător o reacție de respingere, la gândul că va locui într-o locuință cu probleme. Ca vânzător, trebuie să te asiguri că proprietatea pe care vrei să o înstrăinezi se află într-o stare normală de funcționare.

3. Pregătește-ți locuința de vizionare:
S-ar putea să te surprindă, dar în piețele imobiliare mai dezvoltate, precum Statele Unite ale Americii (SUA), există oameni specializați în pregătirea locuințelor pentru vizitele cumpărătorilor (fără a fi agenți imobiliari, întrucât nu se ocupă ei înșiși de încheierea tranzacției). Astfel de specialiști pot transforma cu totul o proprietate, aducând inclusiv mobilă nouă, și asta „doar” pentru a crea o impresie plăcută potențialilor clienți, pentru a-i face să se simtă „ca acasă”. Bineînțeles, în România nu poate fi vorba (încă) de așa ceva. Cu toate acestea, de aici poți desprinde un principiu important pe care și tu îl poți pune în practică. Cheia unei vizionări reușite este să-l faci pe cumpărător să se „proiecteze” într-un spațiu care este încă al tău, dar care ar putea fi, în curând, al lui. Pentru asta, ar trebui să creezi un ambient aerisit, pe cât posibil impersonal: îndepărtează deci mobila de prisos și obiectele personale și asigură-te că locuința este bine luminată.

4. Caută să stabilești legătura cu un broker profesionist:
Perioada de vară poate fi una propice și pentru a-ți găsi un ajutor potrivit pentru tranzacția pe care vrei s-o închei. Poți discuta cu mai mulți brokeri imobiliari profesioniști, pentru a-i cunoaște mai bine, pentru a stabili o legătură și pentru a te asigura că interesele tale vor fi bine reprezentate.

5. Pune-ți actele în ordine:
Un agent imobiliar profesionist te va informa cu privire la toate actele de care ai nevoie pentru încheierea unei tranzacții. E bine ca acestea să fie pregătite din timp (cu excepția acelora care au o perioadă limitată de valabilitate), astfel încât, atunci când va apărea un client serios interesat, tranzacția să poată fi încheiată rapid. Nu uita, de asemenea, de certificatul energetic, pe care proprietarul este obligat să-l prezinte cumpărătorului pentru încheierea unei tranzacții. (Aici poți găsi mai multe detalii despre obținerea acestui act.)

6. Setează-ți o așteptare realistă legată de preț și pregătește-te să negociezi:
Așteptările tale în privința prețului pe care vrei să-l obții pot face diferența dintre o tranzacție reușită și una eșuată. Discută deschis cu agentul sau agenții cu care colaborezi pentru a-ți forma o imagine realistă asupra situației actuale a pieței. Ia în calcul nu doar prețurile cerute de alți proprietari, ci și pe cele efective, de tranzacționare – informații pe care un broker imobiliar profesionist va putea să ți le furnizeze.

7. Detașează-te emoțional:
Un alt pas important în procesul de pregătire pentru o vânzare constă în detașarea ta emoțională de proprietatea pe care vrei să o vinzi. Calmul și obiectivitatea sunt calități esențiale într-o negociere – ele te vor ajuta să vezi nu doar nevoile tale, ci și pe cele ale cumpărătorului, pentru ca astfel să puteți ajunge la compromisuri satisfăcătoare pentru ambele părți.

Părerile cititorilor
5 păreri
 • Rakossy Anemarie

  Va multumesc pentru sfaturi.Sunt pertinente si de mare folos.Dati dovada de profesionalism! Mult succes in continuare

 • ionut

  Sfaturi intradevar folositoare,voi tine cont de ele,mai putin la emotional unde mai trbuie sa lucrez.
  Va multumesc.

 • mirela

  Aceste sfaturi sunt, in fapt, conditii ale unei vanzari reusite. Multumesc frumos pentru e-mail-ul Dvs.

 • Lucia

  Sfaturi folositoare ,voi tine cont de ele .

 • ioan

  Cred ca …aveti dreptate. Ma conformez sfaturilor d-voatra.Sa-mi fie de folos. Multumesc.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe