Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Iulie 2019

Sectorul 2: Tranzacțiile cu imobile și prețurile de vânzare în primul trimestru din 2019

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii
Ultima actualizare: 01 Iulie 2019

Sectorul 2 tranzactiile cu imobile si preturile de vanzare in primul trimestru din 2019

Valoarea medie unitară a apartamentelor achiziționate în perioada analizată a consemnat o ușoară creștere comparativ cu ultimul trimestru din 2018.

În colaborare cu Primăria Sectorului 2 al Capitalei, Imobiliare.ro lansează al doilea raport de piață privind atât numărul tranzacțiilor cu imobile consemnate în primul trimestru din 2019, cât și evoluția prețurilor de vânzare. Informațiile prelucrate de Analize Imobiliare au fost furnizate de Direcția Venituri Buget Locale (DVBL) a Sectorului 2 și includ toate tipurile de proprietăți care au făcut obiectul unor contracte de vânzare (apartamente, case, terenuri, locuri de parcare, garaje sau boxe); acestea provin din datele colectate din contractele imobiliare de vânzare înregistrate în vederea stabilirii bazei de impozitare.

„2019 se anunță a fi un an dinamic pe piața proiectelor rezidențiale, inclusiv în Sectorul 2. 35% dintre apartamentele vândute în primul trimestru sunt amplasate în imobile construite după anul 2000. Pe lângă numărul ridicat de unități locative noi tranzacționate în cartiere, remarcăm și o creștere a vânzărilor în zonele premium din Sectorul 2. În cartiere, cel mai important criteriu de cumpărare este prețul, iar în zonele mai bine cotate contează, în primul rând, localizarea și confortul.”

Dorel Niță, Head of Data Imobiliare.ro

 

Tranzacții de peste 60 mil. euro în T1 2019

În Sectorul 2 al Capitalei au fost încheiate, în primul trimestru din 2019, 795 de tranzacții imobiliare, în valoare de 60,8 milioane de euro. Cele mai multe tranzacții, anume 683, au avut ca obiect apartamente, acestea echivalând cu o cotă de aproape 86% din total. Pe de altă parte, 43 contracte au vizat case sau vile (aproximativ 5,4% din total), acestora adăugându-li-se 12 tranzacții cu terenuri (1,5% din total) și 57 cu alte tipuri de imobile (aproximativ 7%). De precizat este că pe toate segmentele mai sus menționate au avut loc scăderi comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai importantă (raportat la numărul tranzacțiilor) fiind aceea de pe segmentul terenurilor – un declin de peste 65%, anume un minus de 25 de tranzacții (dintr-un total de 37).

Tranzacțiile cu apartamente s-au ridicat, în primele trei luni din 2019, la o valoare de 47,9 milioane de euro; cele cu case și vile au reprezentat 5,2 milioane de euro, cele cu terenuri 6,7 milioane de euro, iar cele cu alte tipuri de imobile un milion de euro. Cota de piață deținută de fiecare dintre categoriile de mai sus este diferită: apartamentele reprezintă tot o pondere majoritară, dar ceva mai redusă, respectiv circa 78,8% din total, în vreme ce casele și vilele cumulează 8,5%, terenurile 11%, iar celelalte imobile 1,64%.

De remarcat este ponderea valorică ridicată deținută de terenuri, în ciuda numărului redus de tranzacții de pe acest segment – fapt ce sugerează că proprietățile achiziționate au dimensiuni mai mari și sunt destinate, probabil, dezvoltării de imobile mai mari și nu doar construcției de case individuale. 

Aici poți vizualiza raportul în întregime.

Pantelimonul, cea mai activă piață

Ca activitate de tranzacționare, cele mai active zone din Sectorul 2 au fost, în primul trimestru din 2019, aceleași ca și în 2018, însă cu o ușoară  schimbare a ordinii acestora: pe primul loc se situează acum Pantelimon (197 achiziții), urmat de Centru (186 de vânzări), Tei (115 vânzări) și, respectiv, Colentina (107 contracte). Ca valoare a proprietăților vândute, cartierul Pantelimon (cu un total de 17,9 milioane de euro) este urmat de zona centrală (15,5 milioane de euro), de Tei (7.9 milioane de euro), apoi de Pipera Sud (6 milioane de euro, pentru 61 tranzacții) și abia apoi de Colentina (5,2 milioane de euro). 
 

62.700 de euro, valoarea medie a unui apartament

Din punctul de vedere al prețurilor medii de tranzacționare per unitate locativă, primul pătrar al anului în curs s-a menținut la un nivel similar cu cel consemnat în ultimele trei luni din 2018. Astfel, valoarea unitară medie a apartamentelor achiziționate în Sectorul 2 a fost de 62.700 de euro, față de 61.500 de euro în trimestrul anterior. La nu o foarte mare diferență de preț se situează casele, care au fost tranzacționate, în medie, cu 70.000 de euro în T1 2019 (față de 70.100 de euro în T4 2018). De remarcat este că, în primul trimestru al anului trecut, casele și vilele atingeau o valoare medie de vânzare considerabil mai mare, anume 104.900 de euro, în vreme ce un apartament se vindea cu 59.900 de euro.

În ceea ce privește valorile de tranzacționare pe metru pătrat, din a doua jumătate a lui 2017 poate fi observată o ușoară tendință de creștere. Astfel, în primele trei luni din 2019 apartamentele din acest sector al Capitalei au fost achiziționate, în medie, cu 1.170 de euro pe metru pătrat, față de 1.180 de euro pe metru pătrat în ultimul trimestru din 2018. Spre comparație, în perioada similară a anului precedent, valoarea medie de vânzare pentru același tip de proprietate (respectiv 1.120 de euro pe metru pătrat) era cu 4,46% mai mică.

Segmentul caselor și vilelor, pe de altă parte, a fost supus, în ultimii doi ani,  unor variații mai însemnate, atât pozitive, cât și negative. În primul trimestru din 2019 a avut loc o creștere considerabilă a valorii de tranzacționare de pe acest segment de piață (aproape 11%), de la 830 de euro pe metru pătrat în cele trei luni anterioare, la 920 de euro pe metru pătrat. Spre comparație, cele mai mici prețuri pentru acest gen de proprietăți, anume 710 și, respectiv, 720 de euro pe metru pătrat, au fost consemnate în ultimele două trimestre din 2017.

Revizuirea estimărilor pentru 2018

Ca urmare a revizuirii datelor pentru 2018, statisticile oficiale arată că anul trecut au fost înregistrate 4.514 tranzacții imobiliare în Sectorul 2, în creștere față de nivelul de 3.956 de tranzacții raportat inițial. De asemenea, valoarea totală a acestora a ajuns la 348,8 milioane de euro, în loc de 309,3 milioane de euro. Revizuirile sunt cauzate de întârzierile cu care sunt înregistrate unele contracte la DVBL, în unele cazuri fiind depășit termenul de 30 de zile de la dobândirea bunului.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Uzucapiunea: cum poți deveni proprietar fără act

Posesia unui teren sau a unei locuințe fără acte pentru o durată de timp prevăzută de lege se poate transforma într-o stare de drept, prin uzucapiune. În termeni simpli,...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe