Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 iun. 2016

Sfaturi practice pentru amenajarea curții și grădinii

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştiri imobiliare

Indiferent de cât teren ai la dispoziție, cu siguranță că îți dorești să profiți la maximum de avantajele pe care le poate oferi.

Dacă locuiești la casă, una dintre marile bucurii, mai ales pe timp de vară, este posibilitatea de a ieși „la aer” în propria curte. Pentru a fi însă, cu adevărat, „acasă”, bucățica de teren adiacentă locuinței tale are nevoie, ca și aceasta, de atenție și îngrijire speciale.

Symmetrica_ambient_2

Sursă foto: Symmetrica

O curte este compusă, la modul general, din două părți: cea „verde” (fie că e vorba de o grădină propriu-zisă, de legume sau de flori, sau de o zonă acoperită de iarbă sau gazon) și cea pavată, potrivită pentru circulație.

Sistemele de irigație, secretul unei vegetații luxuriante!
Pentru întreținerea în condiții optime a celei dintâi, o condiție indispensabilă este udarea eficientă a plantelor. Potrivit retailerului de materiale de construcţii şi grădinărit Hornbach România, tot mai mulți români sunt interesați de sisteme de irigații inovatoare. Pentru grădinile de mari dimensiuni, potrivite sunt sistemele prin tub și prin bandă de picurare, ambele recomandate atât pentru grădini familiale, cât și pentru ferme horticole. „Una dintre cele mai importante diferențe dintre cele două sisteme se remarcă la nivelul duratei de viață. Dacă cele prin tub de picurare pot fi folosite eficient timp de 10 ani, varianta prin bandă de picurare are o durată de viață medie de aproximativ 4 ani”, explică Mugurel-Horia Rusu, Mugurel-Horia Rusu, Director General în cadrul Hornbach România.

Pe de altă parte, pentru grădinile de dimensiuni mai mici sau pentru balcoane, specialiștii Hornbach recomandă utilizarea sistemelor de microirigații. Printre cele mai interesante accesorii ale momentului se numără programatoarele de udare, ce pot fi reglate în funcție de ziua şi ora la care se dorește irigarea, dar și senzorii de udare conectați wireless la computerul de irigare.

Pavelele, o alternativă modernă
În ceea ce privește partea curții destinată circulației, reprezentanții Hornbach spun că tot mai mulți proprietari se interesează în prezent de varianta pavării, în detrimentul simplei turnări de asfalt. „Pavajele au devenit în ultimii ani un element foarte important și tot mai căutat pentru design-ul exterior în curțile românilor, având în vedere că pot transforma complet imaginea de ansamblu din jurul caselor, oferind, pe lângă utilitate, și un aer modern”, spune Mugurel-Horia Rusu.

„Pavelele reprezintă un element major de personalizare a oricărei curţi, conferindu-i acesteia un aer modern şi un aspect ordonat. În ultimul timp am observat că românii pun un accent tot mai mare pe acest tip de amenajare atunci când îşi construiesc sau îşi renovează grădinile, alegând culori clasice, dar și forme curajoase, pentru un efect deosebit.”

Sebastian Bobu, Director Executiv Symmetrica

Specialiștii Hornbach oferă câteva sfaturi practice la acest capitol:

1. Pavajul trebuie realizat în funcție de destinația fiecărei zone: în zona de trafic auto sunt recomandate pavaje rezistente la uzură și sarcini grele, în timp ce, în zona pietonală, opțiunile sunt aproape nelimitate, atât din punct de vedere al culorilor, cât și în ceea ce privește formele și modelele care pot fi realizate.

2. Un prim pas în relizarea pavajului la un nivel profesionist este trasarea optimă a terenului, cu pante de scurgere a apei de ploaie și cu o compactare sigură a stratului de suport, care este format din balast, piatră spartă și beton.

3. În funcție de tipul suprafeței care va fi pavată, trebuie calculată apoi grosimea stratului de suport.

4. Abia în cele din urmă se aşază patul de pavaj, care este, practic, un strat de nisip uscat, iar ulterior se aranjează pavajele, cu rosturi de 2-3 mm, care vor fi umplute cu nisip fin.

În luna iunie, în magazinele Hornbach vor fi organizate două expoziţii speciale, vizând cele mai noi soluții de irigare, pe de o parte, și opțiuni moderne de pavare a curții, pe de altă parte. Cei interesați vor putea beneficia și de consiliere din partea specialiștilor companiei.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor

Stând mai mult acasă, din pricina măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, românii au început să acorde mai multă atenție spațiilor exterioare ale locuințelor. Retailerul local de materiale de...

citește mai departe
The new luxury era? Într-o zonă exclusivistă precum Kiseleff-Aviatorilor, o amenajare cu adevărat „de lux” poate ajunge la încă o dată prețul apartamentului

Un studio de design recunoscut pe plan internațional intră și pe piața din România, pe fondul alinierii standardelor în materie de lux ale persoanelor cu venituri mari din întreaga...

citește mai departe
Ambient modern și elegant, în care să te simți „acasă”!

Acest stil de design se potrivește atât locuințelor spațioase, cât și celor de dimensiuni mai mici. Visezi la o locuință elegantă, însă nu ai vrea să cazi în capcana...

citește mai departe
Design: duplex de 85 de metri pătrați, cu 3 dormitoare și două băi

Cu o compartimentare și o amenajare eficiente, casa ta poate fi mai încăpătoare decât crezi! Datorită noii generații de ansambluri rezidențiale, apartamentele structurate pe mai multe nivele, de tip...

citește mai departe
3 stiluri de amenajare pentru sufrageria ta!

Alături de bucătărie, această cameră este cea în care veți petrece cel mai mult timp împreună. Sufrageria – sau, în accepție modernă, livingul – reprezintă, în designul interior contemporan,...

citește mai departe