Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 Martie 2012

Sfaturi practice pentru cei care vor să cumpere o locuinţă, de la Ilias Papageorgiadis

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 05 Martie 2012

Omul de afaceri grec răspunde întrebărilor tale în cadrul rubricii specializate de pe www.imobiliare.ro.

Încă de anul trecut, am lansat rubrica de Întrebări şi Răspunsuri, în cadrul căreia poţi primi sfaturi şi informaţii atât din partea unor specialişti din domeniul imobiliar, cât şi din partea altor utilizatori. Ba chiar mai mult decât atât: în ultima zi de miercuri a fiecărei luni, Ilias Papageorgiadis, CEO-ul companiei de consultanţă More Real Estate Services şi blogger pe www.iliaspapageorgiadis.ro, intră „în direct” pe www.imobiliare.ro, pentru a răspunde întrebărilor tale.

În cele de mai jos, îţi prezentăm o selecţie a sfaturilor acordate de Ilias Papageorgiadis potenţialilor cumpărători de locuinţe pentru luna februarie:

Î: Un cititor din Cluj întreabă dacă ar trebui să cumpere un apartament nou-construit sau unul vechi. Spune că cel dintâi tip de locuinţă arată foarte bine, dar că se îndoieşte de calitatea construcţiei, având în vedere că blocul ar fi fost ridicat pe stâlpi de metal şi ar avea pereţi din rigips. În plus, preţul unui apartament nou este cu circa 10.000 de euro mai mare decât cel al unei locuinţe vechi.

R: Personal, aş alege un apartament nou cu o calitate bună a construcţiei. Coloanele de metal nu sunt o problemă şi nici pereţii de rigips. Există alte probleme mai importante pe care trebuie să le verificaţi, în plus amplasamentul şi mulţi alţi parametri (am scris o întreagă carte cu criterii pentru cumpărarea unui apartament). Țineţi cont de faptul că o investiţie se face pe termen lung. Ceva ce are 30 de ani acum va avea 50 de ani în 20 de ani. O proprietate nouă va avea 20 de ani. Care credeţi că va avea valoare mai mare?

Î: Un alt vizitator al www.imobiliare.ro, interesat de data aceasta de achiziţia unei case în Popeşti Leordeni, întreabă dacă locuinţele se vor mai ieftini de acum încolo şi dacă ar trebui să facă acum o achiziţie sau să mai aştepte.

R: Problema este calitatea pentru care vreţi să plătiţi. Să presupunem că preţurile acum sunt minime. Sunteţi sigur că asta vreţi? Pentru propria casă putem chiar depăşi bugetul, dacă avem o strategie. Dacă aşteptaţi cel mai bun moment din punctul de vedere al preţurilor, fiţi pregătit să aveţi surprize. Sfatul meu: căutaţi cea mai bună proprietate, care se potriveşte 100% cu ce aveţi nevoie. Apoi încercaţi să obţineţi cel mai bun preţ. O proprietate bună, dar ceva mai scumpă, este mai bună decât una ieftină şi atât. (Bineînţeles, aţi putea spune că o proprietate ieftină şi bună este ideală, dar mă îndoiesc că vom avea sorţi de izbândă în această căutare).

Î: Un utilizator al portalului nostru întreabă în ce ar fi mai bine să investească: într-un apartament în Bucureşti, care să fie închiriat ulterior, sau într-o pensiune dintr-o staţiune balneară, cu activitate patru-cinci luni pe an?

R: Apartamentul din Bucureşti este o investiţie pasivă. Îl închiriaţi şi apoi primiţi chiria. Aveţi timp la dispoziţie pentru a merge şi a sta la pensiune? Va trebui să investiţi timp şi resurse, iar suma câştigată va fi rezultatul direct al muncii dumneavostră. Dacă aveţi acest timp, trageţi linie şi vă daţi seama că venitul pensiunii va fi triplu faţă de apartament, atunci este o alegere bună. Dacă nu, vă puteţi găsi un loc de muncă în Bucureşti şi să strângeţi banii din chirie.

Î: O altă întrebare venită din partea unui vizitator al site-ului nostru: ce este mai uşor de închiriat – un apartament cu patru camere, situat într-un bloc vechi din zona Iancului sau un apartament cu două camere, într-un bloc nou din zona Şincai. Suma pe care acesta ar vrea să o obţină din închiriere ar fi 1.500 RON în primul caz, şi 2.500 RON, în cel de-al doilea caz.

R: Un apartament nou este mai uşor de închiriat, mai ales dacă preţul va fi aproape de realitate. La preţurile menţionate de dumneavoastră, eu aş alege apartamentul vechi din Iancului. Dar ar trebui să vedem ambele proprietăţi pentru a verifica cartierul, calitatea construcţiei etc. Toate detaliile sunt importante şi determină preţul final.

Vezi aici mai multe întrebări adresate de vizitatorii www.imobiliare.ro şi răspunsurile acordate.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
Românii, cei mai rapizi dintre europeni la achiziția unei locuințe: se hotărăsc în cel mult 3 luni. Cât de mult „cântărește” factorul preț și la cât ajunge marja de negociere

Dorința de a fi proprietari rămâne puternică pe piața locală, în vreme ce chiria este privită, de regulă, ca o soluție temporară – sau chiar de ultimă instanță. În...

citește mai departe
Impact: apartamentele finalizate în Greenfield Băneasa vor fi 100% contractate până la sfârșitul lui 2020

În momentul de față, ansamblul rezidențial numără peste 2.500 de unități locative finalizate, iar dezvoltarea sa este programată să dureze până în 2028. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor...

citește mai departe
Zona din Costa del Sol unde dețin proprietăți George Clooney și Novak Djokovic, accesibilă și pentru români! Cât costă aici locuințele

Datorită climatului blând, regiunea este atractivă pentru turiști tot timpul anului, iar cele 80 de terenuri de golf existente aici reprezintă un avantaj suplimentar. La cea mai recentă ediție...

citește mai departe
Apartament exclusivist, cu multiple opțiuni de relaxare în aer liber: parc, piscine, terase, spații verzi și loc de joacă pentru copii. Pretabil și ca investiție! (P)

Visezi la o locuință elegantă și spațioasă, amplasată într-o zonă exclusivistă a Capitalei? Beneficiind de dotări și finisaje de lux, această proprietate îți oferă, în plus, avantajul unor oportunități...

citește mai departe