Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 apr. 2020

Sistemele smart home, tot mai în vogă. Care sunt funcțiile cele mai căutate de către români

scris de Adriana Lefter in categoria Home & Deco, Ştiri imobiliare

Chiar și apartamentele din blocurile vechi, care nu au fost prevăzute cu asemenea soluții integrate, pot fi transformate în „locuințe inteligente”.

Sistemele de automatizare destinate caselor inteligente câștigă tot mai mult teren în preferințele clienților, potrivit retailerului local de materiale de construcţii şi grădinărit Hornbach. Astfel, dacă în urmă cu cinci ani sortimentul produselor de tip smart home de pe rafturile magazinelor era foarte mic, în momentul de față, acesta deține o pondere importantă. Potrivit reprezentanților companiei, cele mai căutate sisteme destinate caselor inteligente sunt cele menite să asigure monitorizarea și siguranța locuinței, alături de cele create pentru controlul iluminatului ambiental.

„Dorința de a ști mereu ce se petrece în jurul nostru, de a eficientiza toate procesele ce ne înconjoară și de a obține o reducere a costurilor, alături de mai mult timp liber a adus cu sine o creștere tot mai mare a interesului pentru sistemele ce transformă locuința într-una inteligentă. Produsele pe care le comercializăm în magazinele noastre, fie că vorbim despre iluminatul smart sau despre cele destinate siguranței, sunt unele intuitive care se pot monta direct de către client. Însă, pentru cei care doresc să aibă suport, dispunem de serviciul de montaj ce poate fi solicitat facil în locațiile Hornbach.”

Mugurel-Horia Rusu, directorul general al Hornbach

 

Citește și: Locuințele „inteligente”, o realitate și în România!

Securitate inteligentă: poți vedea de la distanță ce se întâmplă acasă

În ultimii cinci ani, piața produselor de securitate inteligentă a cunoscut o creștere semnificativă datorită dorinței românilor de a proteja atât familia, cât și bunurile din locuință. Când vine vorba de criteriile de alegere a unui asemenea sistem, principalele aspecte luate în calcul de clienți sunt dimensiunile locuinței, bugetul alocat acestei investiții, marca produselor dorite, dar și recomandările primite la raft, explică reprezentantul Hornbach.

Cele mai cumpărate produse destinate siguranței sunt, potrivit datelor companiei, cele de monitorizare. Acestea permit vizualizarea de la distanță, prin intermediul unei aplicații mobile, a interiorului și exteriorului locuinței. Suplimentar, un astfel de sistem transmite automat notificări atunci când cineva intră în casă, oferind un plus de confort proprietarilor. De asemenea, senzorii de mișcare pot detecta o spargere sau intrare prin efracție, iar alertele transmise prin intermediul aplicației pot asigura un timp de intervenție rapid.

Soneriile inteligente reprezintă un alt tip de produs din categoria „smart”: tot mai accesat în ultima perioadă, acesta permite identificarea persoanelor aflate în fața ușii. O cameră cu detector de mișcare este montată în interiorul vizorului oferind o imagine clară a celor care sunt în fața intrării, iar atuul principal este că imaginile pot fi accesate direct de pe telefonul mobil, tabletă sau laptop.

De o popularitate crescută se bucură și încuietorile inteligente. „În ultimii ani am observat o cerere tot mai mare și pentru încuietorile inteligente, produse destinate mai ales celor care nu își doresc să mai folosească mereu chei tradiționale”, precizează Mugurel Horia-Rusu. Aceste produse stochează mai multe combinații de coduri sau chiar permit deblocarea încuietorii de pe telefon sau prin acces biometric, oferind nu doar confort, ci și un plus de siguranță.

Hornbach dispune în acest moment de un sortiment de 20 de articole din gama destinată securității locuinței sub brandul Yale.

Citește și: Locuințe „verzi” și „inteligente” la Imobiliarium Băneasa

Iluminatul inteligent: un plus de confort și facturi mai mici

Potrivit Hornbach, o altă categorie tot mai populară în ultimii ani este reprezentată de produsele destinate iluminatului inteligent al locuinței. „Confort sporit, costuri mai mici la facturile de energie electrică, grija pentru mediul înconjurător – acestea sunt doar câteva dintre avantajele instalării unei iluminări automatizate. În plus, consumul redus al acestui tip de echipamente aduce o amortizare rapidă a investiției”, subliniază oficialul Hornbach.

Sistemele de iluminat inteligent permit controlarea (chiar) de la (mare) distanță a luminilor dintr-o încăpere, cu ajutorul unei aplicații mobile sau prin telecomandă. Astfel, luminile pot fi aprinse sau stinse, intensitatea și culoarea luminii pot fi controlate, iar totul poate fi programat din timp. „Casele care se «trezesc» singure dimineața, ținând cont de programul de somn al locatarilor nu mai sunt astăzi de domeniul ficțiunii”, arată reprezentantul Hornbach.

Un sistem de iluminat inteligent poate fi format dintr-un corp de iluminat (cu bec de tip LED), un comutator sau o telecomandă și o priză inteligentă. Comutatorul inteligent poate fi wireless (telefon sau tabletă) îndeplinind de la distanță rolul de întrerupător care controlează becurile. Acest lucru este posibil datorită aplicației instalate pe device-ul folosit și a legăturii Bluetooth sau Wi-Fi dintre becuri și dispozitivul mobil. Comutatorul inteligent de tip telecomandă este similar celui clasic, însă acesta funcționează cu baterii, poate fi amplasat oriunde și controlează mai multe becuri simultan, reglând intensitatea sau nuanța luminii. De asemenea, priza inteligentă are rolul de a transforma corpurile de iluminat în unele de tip smart deoarece poate fi controlată de oriunde printr-o aplicație mobilă, sau prin telecomandă Bluetooth.

În acest moment există două categorii de sisteme de iluminat inteligente: controlate prin Wi-Fi sau prin Bluetooth. De asemenea, acestea se împart în produse care au sau nu au senzori încorporați. Sistemele care se bazează pe senzori sunt cele mai avansate și utilizate. Dispozitivele de care dispun sunt de mișcare, dar și de analiză a luminii ambientale. Acestea din urmă sting becurile atunci când în cameră există suficientă lumină naturală. În cazul sistemelor de iluminat inteligent fără detectori, becurile pot fi programate să se stingă sau să se aprindă în anumite momente ale zilei.

Un sistem de iluminat se alege în funcție de următoarele criterii: destinația, dimensiunea camerei și mobilierul existent în încăpere. Astfel, există corpuri de iluminat dedicate fiecărui spațiu al casei: dormitor, sufragerie, bucătărie, hol, terasă sau grădină.

Hornbach dispune de o paletă variată de produse pentru iluminat inteligent, precum gamele Philips Hue, Eglo Crosslink, becuri inteligente Flair VIYU, compatibile cu sistemul Philips Hue, dar și produsele NEDIS.

Părerile cititorilor
1 părere
  • Când „afară” devine mult mai important: sfaturi practice pentru amenajarea balcoanelor, teraselor și grădinilor -Home & Deco, Ştiri imobiliare – ImoExpert

    […] Citește și: Sistemele smart home, tot mai în vogă. Care sunt funcțiile cele mai căutate de către români […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Tot mai mulți români sunt interesați de sisteme smart home. Care este bugetul mediu alocat pentru securitatea locuinței și la ce trebuie să fii atent

Asigurarea unei siguranțe sporite a casei, monitorizarea și controlul de la distanță reprezintă cele mai importante cerințe ale cumpărătorilor. Potrivit ASSA ABLOY România, filială a grupului suedezo-finlandez omonim și...

citește mai departe
Locuințe „verzi” și „inteligente” la Imobiliarium Băneasa

La a doua ediție de toamnă a târgului Imobiliarium vor fi prezentate peste 90 de ansambluri rezidențiale, unele cu locuințe „verzi” și/sau „inteligente”. Te numeri printre cumpărătorii interesați de...

citește mai departe
Locuințele „inteligente”, o realitate și în România!

Cel puțin pentru un anumit segment de piață, locuințele „inteligente” au toate șansele să devină standardul viitorului în materie de locuire. Inovațiile tehnologice apar într-un ritm alert, pătrunzând în...

citește mai departe
Sistem smart home complet, cu mai puțin de 1.500 de euro!

Compania dezvoltatoare, de origine autohtonă, își propune să ofere soluții accesibile consumatorilor interesați de acest gen de produse. Cum ar fi ca dimineața să te trezești la auzul melodiei...

citește mai departe
Inovația și construcțiile rezidențiale: cum arată locuințele de azi… și de mâine

Atât dezvoltatorii, cât și potențialii cumpărători se arată deschiși la nou – în anumite limite, desigur. Tehnologia evoluează rapid, iar asta se simte și în domeniul construcției de case,...

citește mai departe