Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 Feb 2014

Spune-mi ce venit ai ca să-ți spun ce casă poți să-ți iei!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei

Specialiștii recomandă încadrarea într-un grad de îndatorare sensibil mai mic decât nivelul maxim permis de către bănci.

Dacă te gândești la achiziția unei locuințe, una dintre primele întrebări la care ar trebui să cauți răspuns este „Ce fel de casă îmi permit?”, mai mult decât „Ce fel de casă vreau?”. Pentru aceasta, poți folosi ca reper nivelul de finanțare pe care l-ai primi la o solicitare de credit – Prima Casă sau un împrumut ipotecar în euro -, în funcție de nivelul tău actual de venit. De menționat este însă că, deși băncile permit, de regulă, un grad de îndatorare de peste 50%, specialiștii din piață recomandă, pentru un plus de siguranță, ca nivelul ratei la casă să nu depășească un sfert, maximum o treime din veniturile tale lunare.

Citește și: Vrei să faci un credit pentru casă? Cât ar trebui să te împrumuți de la bancă

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-hand-holding-house-keys-euro-money-female-little-bills-image34010956

Îți poți lua Prima Casă și cu 1.500 de lei pe lună!
Potrivit Conso.ro, gradul maxim de îndatorare permis de către băncile participante la programul Prima Casă variază, în funcție de analiza scoring a fiecărui client, între 42% și 75%. Pentru analiza de mai jos, a fost luat în calcul un grad de îndatorare de 60%, alături de o Dobândă Anuală Efectivă (DAE) de 5% (cea mai accesibilă ofertă din piață pe acest segment are un cost de 4,88% pe an), pentru o perioadă de rambursare de 30 de ani.

Cu un venit lunar de 1.500 de lei pe lună, o familie formată din două persoane, fără alte datorii, poate lua un credit echivalent a circa 25.000 de euro. Luând în calcul un avans de 5%, rezultă că această sumă permite achiziția unei locuințe de circa 26.300 de euro.

Click pentru a găsi o locuință în acest buget

Cu un venit de 2.000 de lei pe lună, aceeași familie ar primi de la bancă un împrumut de aproape 37.500 de euro, suficient pentru o casă de 39.400 de euro.

Aici găsești apartamente de până la 40.000 de euro

Cu 2.500 de lei pe lună, un aplicant la programul Prima Casă poate lua un credit de aproape 50.000 de euro (49.867 de euro). Cu o asemenea sumă, beneficiarul poate opta pentru o locuință care să coste cel mult 52.400 de euro, dacă dispune doar de avansul minim necesar.

Vezi anunțuri în această limită de preț

Cei care „aspiră” la un credit co-garantat de către stat și au un venit familial de 3.000 de lei pe lună pot primi de la bancă o sumă suficientă pentru achiziția unui imobil nou-construit la un preț de 65.000 de euro – respectiv o finanțare de 61.750 de euro, la care se va adăuga avansul de 3.250 de euro.

Click pentru oferte de până la 65.000 de euro

Grad mai mic de îndatorare la ipotecarele în euro
În ceea ce privește creditele ipotecare standard în euro, gradul maxim de îndatorare permis de către bănci este ceva mai mic decât la Prima Casă, respectiv 66% – cifra diferă însă de fiecare bancă în parte și de specificul fiecărui client. Pentru analiză a fost luat în calcul un prag orientativ de 50% și un nivel al DAE de 6% (la ora actuală, cea mai bună ofertă din piață are un cost anual de 5,45%, însă cu opțiunea de virare a venitului prin bancă).

Cu 1.500 de lei pe lună poate fi accesat un împrumut de circa 18.700 de euro. Luând în calcul un avans de 25% (nivelul minim necesar pentru creditele ipotecare în valută atunci când clientul are veniturile în lei), rezultă că, în baza acestei sume, o familie de două persoane poate cumpăra o casă de aproape 25.000 de euro (24.900 de euro).

Cei care sunt plătiți cu 2.000 de lei pe lună ar primi o finanțare de aproape 28.000 (27.960 de euro) de euro, ceea ce le-ar permite achiziția unei locuințe la un preț de 37.200 de euro.

În baza unui venit de 2.500 de lei la nivel de familie, băncile ar acorda un împrumut de circa 37.200 de lei, suficient pentru cumpărarea unei unități locative de 49.600 de euro.

O familie cu un salariu cumulat de 3.000 de lei pe lună s-ar califica pentru un credit de aproape 46.500 de euro; cu avansul de 25%, ar putea achiziționa o casă de 62.000 de euro.

Părerile cititorilor
92 păreri
 • Malasinca Adrian Stefan

  Am salarul echivalent intre 1300-1500 net
  Brut de 1900
  Lucrez de aproape 4 ani la depozit lidl ca agent de securitate
  Am un credit cu rata de 382 lei lunar
  Nu am ramas restant niciodata
  Mai am 2 ani de platit
  Am 23 de ani si asi dorii sa stiu care este suma maxima ce asi putea sa o iau pentru un credit de casa
  Multumesc astept raspunsul dumneavoastra

 • Mirela

  Lucrez in Spania cu un salariu de 1200 €. Ce acte si posibilitati am pentru un credit pentru casa?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe

Oportunitate pentru cei care își doresc o casă la curte: cât te-ar costa terenul?

Mulți cumpărători, în special familii cu copii, își doresc să se detașeze de agitația vieții urbane. Pentru locuitorii marilor centre regionale, în frunte cu Bucureștiul, a cumpăra o casă...

citește mai departe