Dezvoltarea noilor tehnologii oferă tot mai multă libertate de expresie creatorilor de zgârie-nori.
În ultimii ani, cerinţele arhitecţilor români s-au schimbat semnificativ la capitolul materiale de construcţii – cel puțin pe segmentul clădirilor nerezidențiale, care este și cel mai puțin conservator. Potrivit Reynaers Aluminium România, parte a companiei europene producătoare de soluţii de aluminiu, una dintre cele mai importante tendințe constă în dorința de maximizare a luminii naturale, prin profile cât mai subţiri care să susţină vitraje cât mai mari. Acesta este motivul pentru care autorii proiectelor contemporane solicită tot mai mult soluţii şi produse performante, care să le permită să-şi pună creativitatea în operă.
„Odată cu noile tehnologii de producţie, a noilor tendinţe în materie de design şi a cerinţelor de pe plan internaţional, arhitecţii de pe piaţa locală caută parteneri inovatori care, prin produsele lor, pot satisface cerinţe legate de luminozitate, design şi performanţă.”
Daniel Popa, Country Manager Reynaers România
Daniel Popa, Country Manager Reynaers România, menţionează că, în cazul tâmplăriei de aluminiu, căutate sunt produsele dezvoltate în urma unor procese ample de cercetare şi care sunt supuse la numeroase teste înainte de a fi comercializate. „În plus, un alt aspect foarte important pentru arhitecţi în selectarea sistemelor este garanţia de 10 ani oferită. În urma unui tratament special de vopsire cu pre-anodizare, garanţia se poate extinde până la 25 ani”, precizează acesta.
Design futurist și grijă pentru mediu
Unul dintre proiectele care demonstrează întocmai tendințele actuale în arhitectura nerezidențială este Oregon Park (foto), din nordul Bucureștiului, unul dintre cele mai mari ansambluri de birouri de pe piața autohtonă. Pentru complexul dezvoltat cu o atenție deosebită asupra protecției mediului, Reynaers a livrat sistemul pentru cei 13.000 de metri pătrați de faţadă, principala provocare fiind conceperea unei soluții personalizate de faţadă modulară, pentru a întruni cerinţele arhitectului.
Aspectul futuristic al clădirii este redat cu ajutorul unor profile-ornament fixate pe structura peretului cortină. Mai mult, datorită sistemelor de aluminiu utilizate, s-a putut obţine o izolaţie termică extrem de eficientă, fapt ce poate reduce considerabil consumul de energie. „O altă particularitate care transformă acest proiect într-unul inovator este integrarea ferestrelor cu deschidere exterioară, acţionate manual la distanţă, acest sistem numărându-se în topul celor mai solicitate produse pentru clădiri out-of-the-box”, conchide Daniel Popa.