Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 oct. 2009

Top zece clădiri moderne şi neînţelese de majoritatea

scris de Claudia Ciuta in categoria Ştiri imobiliare

Dovezi ale arhitecturii moderne poţi găsi în întreaga lumea şi e plăcut să îţi aminteşti că unii oameni chiar transformă visele în realitate. Ordinea în care vedeţi aşezate clădirile în acest top e aleatorie, îmi ieşeau prea multe pe acelaşi loc şi am zis să rămână la liberă alegere. Mulţumesc surselor mele: Wikipedia, Village of Joy şi Flickr. De la început îmi asum traducerea şi adaptarea textelor :).

Capela Cadet din Colorado, Statele UniteCapela Cadet din Colorado, Statele Unite

Construită în 1962, e un exemplu clasic al succesului arhitecturii moderne. Are 17 vârfuri foarte ascuţite, iar arhitecţii plănuiau să o construiască cu 19. Motivul pentru care au renunţat la două? Buget redus. Are 46 de metri înălţime şi 85 lungime. Dacă aş fi un uriaş, cu siguranţă nu aş vrea să calc în ea :).

Grand Lisboa din Macau, ChinaGrand Lisboa din Macau, China
Are 58 de etaje şi 261 metri înălţime, lucru care o face cea mai înaltă clădire din regiunea chineză Macau. Mai numărăm 430 de camere de hotel, găzduieşte un casino şi o grămadă de restaurante.
Turnul Nakagin Capsule din JaponiaTurnul Nakagin Capsule din Japonia
E construit în 1972 şi găzduieşte clădiri de birouri, dar şi apartamente. Cu 113 etaje, are în componenţa sa oţel. Din ce am citit despre această clădire, sunt necesare ceva reparaţii urgente, însă japonezii o au în plan.
Hotelul Ryugyong din Coreea de NordHotelul Ryugyong din Coreea de Nord
Un zgârâie nori folosit ca şi hotel, are 330 de metri înălţime şi 360.000 mp. După cum vezi are o macara în vârf, deci nu este gata încă. Construcţia lui a început 1987, au oprit-o în 1992 din cauza unor dificultăţi financiare, dar au reluat-o anul trecut. Dacă muncesc cu spor şi nu le-o ia alţii înainte, va fi cel mai înalt hotel.
Norddeutsche Landesbank – Girozentrale din Hannover, GermaniaNorddeutsche Landesbank – Girozentrale din Hannover, Germania
Pe scurt şi în engleză abreviată ca NORD/LB, e una dintre cele mai mari bănci comerciale nemţeşti. O clădire care produce mulţi bani.
Casa Încovoiată din PoloniaCasa Încovoiată din Polonia
Una dintre cele mai cunoscute case din Polonia este Casa Încovoaită terminată în anul 2004. Construcţia acesteia a durat mai puţin de un an şi arhitectul ei face şi benzi desenate.
Solar Furnace din FranţaSolar Furnace din Franţa
Ghici la ce foloseşte? E în primul rând o clădire utilă, are forma asta de oglindă curbată pentru a prinde cât mai mult din razele soarelui şi a trimite toată acea căldură spre un punct. Care e temperatura pe care o poate genera? Se spune (wiki) că atinge 3000 de grade Celsius.
Stadionul Naţional din Beijing, ChinaStadionul Naţional din Beijing, China
Seamănă cu un cuib de pasăre, iar caracteristicile sale ecologice cuprind un sistem de colectare al apei de ploaie, un acoperiș translucid ce asigură lumina naturală necesară peluzei și un sistem natural, pasiv de ventilație. Acoperișul ajustabil este o componentă esențială a strucuturii stadionului. Atunci când este închis, acesta transformă stadionul într-o arenă acoperită.
Centrul de Justiţie din Manchester, Regatul UnitCentrul de Justiţie din Manchester, Regatul Unit
Construită în Manchester, Anglia, clădirea are 80 de metri înăţime şi a fost numită proiectul anului la Building Awards. Le-a luat 4 ani să o construiască şi am remarcat la ea faptul că are un sistem de ventilaţie natural.
Muzeul Guggenheim din SpaniaMuzeul Guggenheim din Spania
Muzeu de artă contemporană situat în Bilbao a fost construit astfel încât să semene cu un vapor. Deschisă pentru public în 1997, este printre cele mai spectaculoase clădiri din lume în stil deconstructivist. Administraţia muzeului susţine că muzeul nu are nici măcar o singură latură sau suprafaţă dreaptă în întreaga clădire. O parte a construcţiei este traversată de o autostradă elevată şi o porţiune importantă a edificiului este acoperită cu paneluri de titan.
Părerile cititorilor
22 păreri
 • Jurca Avram

  Minunat! Ce lucruri se pot face la scara mare din otel sau beton si sticla. Formidabil!

 • ….

  Stadionul din Beijing e super….am avut ocazia sa merg acolo si e pur si simplu minunat.!!

 • koda

  Nu ai specificat arhitectii, e un lucru important cand abordezi un astfel de subiect. Sa vad cum comentezi asta … 😛 tu mereu faci asta 😀

 • Olivian BREDA

  Din cele de aici cel mai mult îmi place Stadionul Naţional din Beijing, China. Foarte reuşită construcţia!

  Pe de altă parte, ameţesc un pic când mă gândesc la Casa Încovoiată din Polonia. :))

 • Claudia Ciută

  @ Ciprian

  Ba da 🙂 Ai băgat-o tu în top prin comentariu şi link. Merci de bonus. Sincer, nu ştiam de ea.

 • BogdanRa

  @adrian
  Pe undeva ai dreptate. Pe de alta parte, spre diferenta de alte activitati umane carora nu le inteleg scopul si care sunt mari consumatoare de bani (masini de sute de mii de euro, sporturi in care masinile fac totul si omul doar frizeaza pericolul, etc) atunci cand faci o casa iti place sa o faci intr-un fel in care sa iti placa sa stai in ea. Arhitectura este o arta. Si stau sa ma gandesc ac totusi casele nu au fost cu mult mai scumpe decat daca erau facute clasic… mai ales ca aduc (unele din ele) si niste principii eco in realizarea lor. Pentru eco as da bani (daca as avea).

  Intr-adevar uitam sa mai vedem care este scopul cu adevarat aici si ca suntem rationali. Dar singurul moment in care eu zic ca ratiunea este mai putin importanta si trebuie sa se odihneasca este arta. Nu atat de departe pe cat a mers Picasso din perioada roz si/sau albastra si de dupa, dar oricum…libera exprimare ne poate ajuta…

 • Claudia Ciuta

  Am făcut anumite căutări pe cuvinte cheie pe blogurile şi site-urile care abordează genul acestea de teme. Apoi, le-am selectat pe cele care aveau cele mai interesante caracteristici atunci când vine vorba de clădiri moderne. Sursele le-am dat chiar la începutul articolului.
  În mai puţine cuvinte: mare web m-a ajutat 🙂

 • vasi

  pe ce criterii e facut topul, adica cele mai ciudata in functie de…?

 • adrian

  SALUT uit omula acela nu a grasit can a facut asa casa si mie imi place si acele cladiri sunt extrem de interesante,totusi nu trebuie pierdut din vedere ca ceea ce ne caracterizeaza si ne defineste (pe oameni spre deosebire de animale)este ratiunea,oare sete greu de inteles ca in aceasta viata exista niste prioritati)nu putem sa incepem cas cu acoperisul(pentru a folosi o ilustratie apropiata subiectului)de ce nu gandim ca cu toate cheltuielile facute cu aceste cladiri s-ar putea asigura si pune la punct tot sistemul sanitar din africa(de exemplu)este mai necesar sa se cheltiue bani si recursuri in industria cinematografica(de exemplu)milioane de dolari ca sa-i creeze omului o buna dispozitie trecatoare cu o simpla privire in juru-i? sau ar fi mai bine ca toate eforturile ,fondurile si timpul investit in lucruri efemere,sa fie indreptat spre o dezvoltare a mintii omului(ai dezvolta into oarecare masura ,generozitatea,sa-l faca mai intelept,sa-i deschida drumuri care duc spre dragoste(a iubi,nu la nivel pasional cum se propavaduieste in toate telenovelele,si peliculele,ci acea iubire altruista agape . . care ne-a fost descoperita,nu de zei ci de CREATOR .. …)nu vreau sa fiu impotriva a ceea ce zici doar ca noi avem un Creator asa cum aceste cladiri au un creator,masinile au si ele pe cineva care a stat la baza creatiei lor . . .ATITA TIMP CAT NU VOM RESPECTA ORDINEA LUCRURILOR . .VOM AVEA ACESTE CLADIRI LUXSOASE-O INDUSTRIE CINEMATOGRAFICA DE NEINTRECUT . . SI UN TRUP CU CREIERUL ATROFIAT CARE NASTE URA(RAZBOAIE)EGOISM SI TOT CEA CE VEDEM AZI(CA SA TERMIN ENUMERAREA . . .MIA FACUT PLACERE ROBERT RA

 • BogdanRa

  Nu le vad deformat. Ceea ce vreau sa spun este ca desi par niste chestii aiuristice acele case inseamna tocmai libertatea de a gandi. Tocmai sufletul omului. Cu ce a gresit cel care a facut o casa ca din desene animate cand tocmai aceea este bucuria vietii.
  Cat priveste lipsurile…mereu le-am indurat cu stocism si razand…Chiar daca pe zi aveam de mancat numai o eugenie sau doua… Dar radeam…si daca cineva facea ceva frumos ochiului meu sau macar al lui…era ok.

  Pot sa fiu de acord si SUNT DE ACORD cu urmatoarea fraza din ceea ce ai spus (vorbesc la per tu tocmai pentru ca am vazut ca imi vorbesti asa):”doar vreau sa sublinez ca daca ne-am canaliza gandurile si faptele sa facem ce este bine(nu ce credem unii dintre noi ca ar fi bine)atunci lucrurile s-ar schimba radical.”

  Iar eu nu cred in creatia omului de catre Dumnezeu… Ci doar in zeitatile pamantului

 • adrian

  . .referitor la alegera ta cu casa din polonia . .. inceraca sa nu vezi chai asa de deformat lucrurile(precum casa pe care ti-ai ales-o)si in plus cu ideologia si imaginatia pe care o are arhitectul acestei case ar fi bine sa ramana doar la benzile desenate. .ca se pare ca la asta de asemeni se dedica . .. .succes BOGDAN RA

 • adrian

  IN PRIMUL RAND NU SUNT INGRAT FATA DE NATURA . .CEEA CA DEZBATEM AICI NU E NATURA . .. .FAPTUL CA VORBESTI DE RAZBOAIE SI ALTE DEZASTRE. .TREBUIE SA STI (INTELEGI) CA TOT OMUL CU GANDIREA SI ORIZONTUL LUI STA LA BAZA .. ..SI NU CRED CA DUMNEZEU este implicat in acste ganduri si traiectorii. . .sa meditezi un pic si ai sa vezi ca intre oameni care fac aceste lucruri si cei care sufera neavand alternative si recursuri este o stransa legatura . .doar vreau sa sublinez ca daca ne-am canaliza gandurile si faptele sa facem ce este bine(nu ce credem unii dintre noi ca ar fi bine)atunci lucrurile s-ar schimba radical. . .cand o sa fi stramtorat o sa realizezi ca realitatea e alta. .sigur ai tot ce-ti trebuie si nu duci lipsa de cea ca multi nici macar nu au vazut pana la varsta ta . . sa terminam cu etalarile aste (generalizand )si sa fim constienti ca sufletul e mult mai important decat toate bunurile acestei lumi adunate.. atunci intrebarea este unde trebuie sa [email protected]

 • BogdanRa

  Salut

  Nu cred ca mi-as face o asemenea casa. Poate doar cea din plonia. Dar trebuie sa fii ingrat fata de natura si sa spui ca aceste case sunt creatiile diavolului. Hai sa vorbim de mega constructiile gotice ale crestinsmului, hai sa povestim de Manastirea de la Curtea de Arges construita din orgoliu si cu victime…
  In sec XX! mai sunt oameni care interpreteaza legatura lor cu Dumnezeu intr-un stil atat de retard si este pacat. Cu ce sunt impotriva naturii? Si Galileo Galilei a fost pus la zid pentru ca ce credea el (si a avut dreptate) era impotriva naturii… A! Tot niste idioti religiosi l-au omorat pana la urma.

  de ce catalogam oamenii care gandesc o asemenea cladire ca fiind cu imaginatie bolnava?

  de ce catalogam si tragem paralele intre oamenii care fac asa ceva si cei care mor de foame… de ce nu faceti aceste legaturi intre cei care fac razboaie (belicosii lumii, statele razboinice, etc) si cei care mor de foame…

  Nu stiti decat sa loviti…

 • adrian

  nu stiu cand o sa ne dam seama cat de important este omul si relatiile intre oameni. . .si ca celelate lucruri oricat de marete,impunatoare,exagerate ar fi ele nu ajuta in dezvoltarea a ceea ce am mentionat la inceput. ..DUMNEZEU nu doar ca este nemultumit de aceasta traiectorie a omului (de a investi in md egoist capcitatile pe care le are cat si banii de care dispune)ci si indurerat sa vada ca OMUL fiinta care el a creato merge in regres aplicand aceste reguli,norme,legi,ale divolului. ..ADRIAN STOIAN

 • adrian

  mi se pare ca vorbim de niste cladiri . .rezulatul unor oameni cu o imagiatie bolnava . .atata tim cat se cheltuiesc sume importane de bani cand sunt persoane in lumea acesta caru nu au posiblitatea nici macar a unui vaccin.o farfurie cu mancare,sau o imbracaminte (fie cat de ieftina ar fi ea)est frumos sa contemlezi aceste cladiri dar pretul paltit pentru ele este incalculabil . .sa ne unim fortele,capacitatile si sa investim in alte lucruri de maxima importanta ..

 • elisei

  mai bogdan cati ani ai pustiule? tu compari Venus Project, care e un proiect SF si de nerealizat din toate punctele de vedere, cu niste cladiri existente? e ca o comparaie intre masculul animalului si partea barbateasca la oameni……si chiar …..ce inseamna la tine estetic? Nici mie nu mi se par cele mai frumoase cladiri din lume, dar sunt intr-adevar interesante.

 • lucia

  si noi avem , ar trebui sa punem palatele tiganilor , din toata tara …………cred ca ar bate toate topurile de arhitectura

 • catalin

  ….as vrea sa-l intreb pe bogdan daca e mai bine la noi ….nu se construieste nimic,totul e estetic si chiar daca se face ceva,spaga e la moda.haideti sa-i lasam ca macar ei sa faca pentru ca la noi exista un handicap major atat al autoritatilor incapabile sa gestioneze dezvoltarea infrastructurii cat si a firmelor…orice ghiolban care a avut ceva bani si-a facut firma de constructii …. ce pretentii sa mai avem.asa ca nu ne ramane decat sa admiram reusitele altora si sa speram ca macar copiii nostri vor avea posibilitatea de a lucra si locui in acele tari unde oamenii sunt cu adevarat respectati …..

 • Cristi S

  super faine…..sa se mai faca si altele….asta inseamna design, si infrumusetarea zonelor si a oraselor

 • Top zece clădiri moderne şi neînţelese de majoritatea – Marian GHIONU

  […] sursa: http://blog.imobiliare.ro/top-zece-cladiri-moderne-si-neintelese-de-majoritatea […]

 • bogdan

  Interesant dar nenatural. Mari consumatoare de energie. Inestetice. Violente chiar. Pentru comparatie vizitati http://www.thevenusproject.com

  Cu bine!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe