Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 sept. 2010

Topul ieftinirilor din vara lui 2010

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Cea mai mare reducere „de vară”, în valoare de 8,8%, a fost înregistrată de apartamentele vechi cu patru camere din Bucureşti.

În mod obişnuit, sezonul estival este perceput ca o perioadă de stagnare pentru piaţa imobiliară. Cu toate acestea, ultimele trei luni au adus schimbări semnificative în tabloul imobiliar naţional – cel puţin din punctul de vedere al preţurilor. Astfel, valorile de listare ale principalelor categorii de apartamente (garsoniere şi apartamente cu două, trei şi patru camere) au înregistrat scăderi importante de la sfârşitul lunii mai până la finalul lui august, potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro. „Pe plan naţional, cea mai mare rată de scădere a fost înregistrată pe segmentul apartamentelor cu patru şi trei camere. Evoluţia este una firească, având în vedere că, în contextul unei puteri reduse de cumpărare, cea mai mare parte dintre români caută locuinţe cu suprafeţe situate la un nivel minim necesar”, arată Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

Capitala conduce valul reducerilor
Dintre şase mari oraşe ale ţării, cea mai mare reducere de preţ a fost înregistrată În Bucureşti. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru apartamentele cu patru camere a scăzut 8,8%, ajungând, la sfârşitul lunii august, la 992 euro/mp. În acelaşi timp, garsonierele din Capitală s-au ieftinit cu 8,1%., în vreme ce locuinţele cu trei camere au resimţit un declin de 7,6%. În Capitală, cea mai mică scădere, de 7,2%, a avut loc în cazul apartamentelor cu două camere. Potrivit lui Adrian Erimescu, faptul că, dintre cele şase oraşe analizate, Bucureştiul se situează în topul celor mai mari ieftiniri nu ar trebui să surprindă. „Sub impulsul unei cereri masive, aici preţurile au crescut galopant în perioada de vârf a pieţei, iar venitul mediu nu a ţinut pasul. Ca urmare, în momentul de faţă, decalajul ce trebuie recuperat pentru a ajunge la un nivel al preţurilor pe care cumpărătorii să şi le permită este mai mare decât în celelalte oraşe”, explică acesta.

Apartamentele cu două camere, cele mai mici scăderi
La nivel naţional, Constanţa ocupă cea de-a doua poziţie în topul reducerilor de preţ. În perioada verii, apartamentele vechi cu patru camere s-au ieftinit cu 8,3%, în vreme ce preţul cerut pentru garsoniere s-a diminuat cu 8,2%. În cazul locuinţelor cu două şi trei camere, scăderea înregistrată a fost de 7,3% şi respectiv 6,9%.

Cel de-al treilea loc în clasament este ocupat de Timişoara, unde apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 6,9%, urmate fiind de locuinţele cu patru camere, cu o scădere de 6,4%. În acelaşi timp, preţul cerut pentru garsonierele timişorene s-a diminuat cu 5,8%, până la o valoare medie de 927 de euro pe metru pătrat. Cea mai mică reducere, de 5,4%, a fost înregistrată de apartamentele cu două camere.

Braşovul se situează pe locul al patrulea în topul ieftinirilor apartamentelor vechi din vara acestui an. Aici, preţul garsonierelor a scăzut cu 5,6%, până la o valoare de 880 de euro pe metru pătrat. Declinul înregistrat de apartamentele cu trei şi patru camere a fost de 4,8% şi respectiv 4,4%. Cea mai mică reducere, de 3,5%, a avut loc pe segmentul apartamentelor vechi cu două camere.

Iaşi şi Cluj, oraşele în care preţurile mai şi cresc
Ultimele două poziţii în clasamentul ieftinirilor sunt ocupate de Iaşi şi Cluj-Napoca. Aici, ritmul de scădere a preţurilor a fost redus în comparaţie cu restul ţării. Nu doar atât însă: în ambele oraşe au fost înregistrate scumpiri în perioada verii, pe segmentul garsonierelor.

În Iaşi, preţul cerut pentru locuinţele cu trei camere a scăzut cu 4%, până la o valoare medie de 818 euro pe metru pătrat. În acelaşi timp, apartamentele cu două camere s-au ieftinit cu 1,6%, ajungând la un preţ cerut de 881 euro pe metru pătrat. Pe de altă parte însă, garsonierele ieşene s-au scumpit cu 1,3% în cele trei luni de vară, ajungând la o valoare medie de 962 de euro pe metru pătrat.

Pe ultimul loc în top se situează Clujul, unde scăderile de preţ au fost unele uşoare în perioada analizată. Aici, declinul înregistrat de locuinţele cu două şi trei camere a fost de 2,2%, iar la apartamentele cu patru camere, scăderea a fost de 3,7%. Potrivit Indicelui imobiliare.ro, în perioada analizată preţul garsonierelor clujene a crescut cu 1,1%, de la 1.053 euro pe metru pătrat, la 1.065 de euro pe metru pătrat.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe