Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 ian. 2012

Topul oraşelor cu cele mai ieftine apartamente la început de an

scris de Adriana Dragusin in categoria Ştirea zilei

2011 a fost un an de stabilizare a preţurilor, cu o variaţie per ansamblu de sub 5% a preţurilor cerute.

Deşi, spre deosebire de ultimii doi ani, 2011 nu a fost marcat de ieftiniri spectaculoase ale locuinţelor, el a reprezentat totuşi o piatră de hotar pe piaţa rezidenţială. „Pentru prima dată de la începutul crizei, indicele preţului cerut calculat la nivel naţional a coborât sub pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util, valoarea înregistrată în decembrie 2011 fiind cea mai mică din 2008 încoace”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Potrivit Indicelui imobiliare.ro, în ultimele 12 luni, preţurile apartamentelor din ţară s-au diminuat cu aproximativ 4,1%, ajungând la o valoare medie de 991 de euro pe metru pătrat la finalul lui 2011. De menţionat este că cel mai mare declin al preţurilor, de 3,2% faţă de luna precedentă, a avut loc chiar în decembrie. Spre comparaţie, scăderea înregistrată pe tot parcursul lui 2010 a fost de 16%, iar cea din 2009 s-a ridicat la aproximativ 21%.

La început de 2012, valoarea de listare a apartamentelor se prezintă diferit în diverse zone ale ţării. Prin urmare, www.imobiliare.ro îţi prezintă mai jos un top al marilor oraşe în funcţie de cele mai mici preţuri.

1. Timişoara
Spre deosebire de evoluţia din 2010, anul trecut apartamentele scoase la vânzare în Timişoara s-au scumpit. Astfel, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru ultima lună a anului a ajuns la 810 euro pe metru pătrat util, cu 2,9% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2010. Apartamentele noi s-au scumpit în intervalul analizat, ajungând la o valoare de 885 de euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi au consemnat o evoluţie similară, ajungând în decembrie la o medie de 795 de euro a preţului cerut, cu 2,3% mai mult decât în urmă cu 12 luni.

2. Braşov
Preţurile apartamentelor din Braşov se situează la final de an la o valoare de 859 de euro pe metru pătrat util, cu 0,8% mai mult decât în luna precedentă, dar cu 1,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2010. Apartamentele noi din oraş au atins pragul de 896 de euro pe metru pătrat util, cu 5,3% mai puţin decât în urmă cu un an. Pe de altă parte, apartamentele vechi din oraş s-au ieftinit cu 1,3% în 2011, până la o valoare medie de 855 de euro pe metru pătrat util.

3. Ploieşti
La finalul lui 2011, Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti înregistrează o valoare medie de 871 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare. Preţurile afişate de proprietari în decembrie au fost cu 0,6% mai mici decât în urmă cu 12 luni, în ciuda unei uşoare creşteri faţă de luna noiembrie.

4. Constanţa
În decembrie, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi şi noi din Constanţa a fost de 926 de euro pe metru pătrat util, cu 0,2% mai puţin faţă de noiembrie, dar cu 0,8% mai mult la finalul lui 2010. Valoarea de listare a apartamentelor noi a crescut în 2011 cu 1,4%, până la 946 de euro pe metru pătrat util. În acelaşi timp, pe segmentul apartamentelor vechi a fost consemnat un avans de 0,7%, acestea atingând o valoare medie de 921 de euro pe metru pătrat util la finalul anului.

5. Cluj-Napoca
În Cluj-Napoca a fost înregistrată cea mai mare scădere a preţurilor apartamentelor în 2011. La final de an, Indicele imobiliare.ro indica o medie de 948 de euro pe metru pătrat util, cu 0,3% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 4,5% sub valoarea din urmă cu un an. Pe segmentul rezidenţial nou, pe parcursul anului a avut loc o scădere de 1,6%, până la 905 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, apartamentele vechi s-au ieftinit în intervalul menţionat cu 3,4%, până la 980 de euro pe metru pătrat util.

6. Bucureşti
Bucureştiul este singurul care face excepţie de regula preţurilor sub 1.000 de euro pe metru pătrat. Aici, Indicele imobiliare.ro indică o valoare de 1.179 de euro pe metru pătrat util, cu 2,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Situaţia se prezintă însă diferit pe cele două segmente, nou şi vechi. Pe de o parte, apartamentele noi din oraş au ajuns la o valoare medie de 1.377 de euro pe metru pătrat util, în creştere cu 5% faţă de finalul lui 2010. Pentru locuinţele din blocurile vechi, preţul mediu per unitatea de suprafaţă utilă se ridică la 1.093 de euro – preţ foarte apropiat de nivelul de 1.091 de euro pe metru pătrat util atins anul trecut.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: pe plus la nivel național, dar și în marile centre regionale

După avansul de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în luna februarie. Creșteri versus scăderi în marile orașe

În centrele regionale care s-au înscris pe o traiectorie descendentă, aceasta a fost influențată, mai degrabă, de piața rezidențială nouă. Pe parcursul celei de-a doua luni din 2021, prețurile...

citește mai departe
Cum au evoluat prețurile apartamentelor în 2020

Din punctul de vedere al variațiilor consemnate la 12 luni, Bucureștiul și Cluj-Napoca se situează, încă o dată, la poluri opuse. După un plus de 1,2% în noiembrie, prețurile...

citește mai departe
Scad prețurile în următoarele luni pe fondul pandemiei? „De când lucrez în imobiliare…”

Anul 2020 a fost unul în care pandemia de COVID-19 și-a spus cuvântul în toate aspectele vieții noastre. Climatul plin de incertitudini pe care l-a generat, în special în...

citește mai departe
Noiembrie 2020, o nouă lună de creșteri la prețurile apartamentelor. Ce s-a întâmplat în marile orașe

Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative pe segmentul rezidențial nou. După un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat...

citește mai departe