Per ansamblu, preţurile caselor din 53 de pieţe analizate au consemnat cea mai slabă evoluţie din 2009 încoace.
Incertitudinile ce învăluie economia europeană de o bună bucată de vreme îşi fac simţite din plin efectele şi pe piaţa imobiliară. Potrivit Indicelui Global al Preţurilor Locuinţelor (Global House Price Index), calculat de agenţia de consultanţă Knight Frank, în perioada martie 2011–martie 2012 preţurile proprietăţilor rezidenţiale din 53 de ţări analizate au crescut cu doar 0,9%, aceasta fiind cea mai slabă evoluţie a indicatorului consemnată din 2009 încoace. Îndoielile asupra viitorului zonei euro, împreună cu eforturile ferme ale guvernelor asiatice de a descuraja investiţiile speculative, sunt principalele cauze ale acestei evoluţii, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă.
Austria, plus de 8,5% doar în T1 2012
În ciuda contextului economic incert, au existat şi ţări care s-au menţinut pe un trend ascendent al preţurilor locuinţelor în perioada martie 2011-martie 2012. Dintre acestea, Brazilia se situează pe primul loc, cu un avans mediu de 23,5%. Creşterea consemnată aici în primul trimestru al acestui an se situează la 4%. Pe locul al doilea în top se clasează Estonia, cu un plus de 13,9% la valoarea locuinţelor în decurs de 12 luni. În T1 2012, această piaţă a înregistrat un avans de 1%. Următoarele trei locuri în clasamentul ţărilor cu cele mai mari scumpiri ale locuinţelor sunt ocupate de India (12%), Austria (11%) şi Germania (9,8%). Dintre acestea, deosebit de interesantă este evoluţia Austriei, care a consemnat o creştere a preţurilor medii ale caselor în valoare de 8,5% doar în primul trimestru din acest an – asta în condiţiile în care, la nivel global, tendinţa generală pe segmentul rezidenţial a fost una de stagnare la început de 2012. Acest fapt sugerează că investiţiile în această piaţă se află momentan pe un puternic trend ascendent.
Irlanda, mai „lovită” decât Grecia
La polul opus, cel mai greu lovită de tulburările de pe plan internaţional a fost Irlanda. Aici, preţurile proprietăţilor rezidenţiale s-au diminuat cu 16,3% între martie 2011 şi martie 2012. Scăderea consemnată în primul trimestru al anului în curs a fost de -4,1%. Pe locul al doilea în topul scăderilor se situează Grecia, cu un minus de 9,8% la 12 luni şi de 3,5% în T1 2012. Un declin important – de 8,6% şi, respectiv, 2% – a fost consemnat şi de Portugalia. Pe următoarele două locuri în clasamentul celor mai mari ieftiniri se clasează Polonia şi Spania, ambele cu un recul anual de 7,3%.
Vrei să ştii cum a evoluat piaţa din România? Citeşte:
Primăvara a adus uşoare scumpiri ale apartamentelor. Bucureştiul înoată momentan împotriva curentului
Preţurile apartamentelor au coborât din nou sub 1.000 euro/mp. Vezi unde au avut loc cele mai mari ieftiniri la 12 luni