Desi majoritatea celor aflati in cautarea unei locuinte apeleaza la strategia asteptarii pe termen nedefinit, o decizie de achizitie luata in aceasta perioada poate beneficia de avantaje incontestabile.
Dificultatea de accesare a unui credit, nesiguranta economica, teama de a-si pierde locul de munca si speranta ca preturile sa mai scada. Iata cele mai importante motive invocate de potentialii cumparatori de locuinte in amanarea unei decizii de achizitie. Deloc de neglijat sunt insa si atuurile de care pot dispune cei care se hotarasc totusi sa faca o achizitie in aceasta perioada. “Momentul de fata, desi este total neprielnic din punct de vedere economic, precum si al conditiilor de finantare, ofera potentialilor cumparatori anumite avantaje care se regasesc numai in astfel de imprejurari”, spune Andrei Sandu, director general al Mediacity. „Cu siguranta, momentul actual este unul dintre cele mai bune pentru achizitia unei locuinte”, este de parere si Robert Teodorescu, managerul departamentului rezidential al Regatta.
Preturi aproape de pragul minim
Primul si poate cel mai important avantaj de care pot beneficia cumparatorii in aceasta perioada este reprezentat de preturile mici de achizitie. In momentul de fata pot fi gasite multe oferte interesante pe piata, iar daca avem de-a face cu un vanzator care chiar este nevoit sa vanda, putem obtine preturi foarte bune, crede Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro. Facand o comparatie cu valorile de vanzare din aceeasi perioada a anului trecut, subliniaza Teodorescu, in cazul blocurilor vechi vom observa ieftiniri de pana la 40%, iar in cazul celor noi, de aproximativ 25-30%.
Reprezentantul Regatta crede ca, in momentul de fata, piata a ajuns la un punct de stagnare, in cele mai multe dintre cazuri nemaifiind loc de scaderi. Pe de alta parte, subliniaza Crainic, la nivel psihologic, cumparatorii sunt in continuare setati sa astepte. Asta deoarece semnalele din piata indica faptul ca inca nu a fost atins nivelul minim al preturilor. La randul sau, Dan Chitafes, broker/owner al agentiei Re/Max Impact, estimeaza ca, desi mai pot inregistra usoare scaderi, preturile locuintelor nu vor mai cobori cu mult fata de nivelul actual. Apartamentele noi, spre exemplu, nu pot scadea sub costurile de constructie.
Flexibilitate in negocieri si oferta ampla
Un alt beneficiu important al cumparatorului este reprezentat de flexibilitatea vanzatorului, precizeaza Teodorescu. Sandu subliniaza ca dezvoltatorii se arata acum mult mai deschisi spre negociere, sunt dispusi sa acorde discounturi generoase, sa accepte modalitati de plata avantajoase pentru client, venind in intampinarea nevoilor acestuia. Profitabilitatea developerilor s-a redus substantial, aproape toti fiind nevoiti sa sacrifice un numar de unitati si sa vanda in pierdere pentru a se lichidiza si pentru a putea finaliza proiectele. Aceasta stare de fapt nu o sa dureze insa la nesfarsit, avertizeaza directorul Mediacity.
Al treilea motiv de bucurie pentru un potential cumparator consta in paleta larga de optiuni dintre care poate selecta varianta cea mai potrivita pentru nevoile sale, spune Dan Chitafes. Faptul ca apartamentele noi nu se mai vand pe hartie, iar clientul poate vedea exact ce cumpara reprezinta, desigur, un element de siguranta in achizitie. Aceasta posibilitate de a alege pe indelete dintr-o oferta devenita peste noapte excedentara cererii nu este deloc de neglijat, crede Sandu.
Credite mici si scumpe
La polul opus fata de toate aceste beneficii, se afla, bineinteles, si obstacole ce decurg din actuala situatie economica. In opinia lui Teodorescu, principalul dezavantaj pentru un potential cumparator este reprezentat de faptul ca sumele pe care le acorda bancile prin imprumuturi sunt, si ele, considerabil mai mici. Clienti cu dorinta de cumparare sunt foarte multi, dar nu au acces la credite, precizeaza reprezentantul Regatta. In actualul context economic, subliniaza Crainic, cel mai bun moment pentru achizitia unei proprietati este, in mod evident, atunci cand… ti-o poti permite.
[email protected]
un singur motiv sa nu cumperi nimic ( imobiliare ), acum . preturile nu reflecta adevarata valoare de piata , raportate la multi factori de evaluare . ca doresc unii ca unii prin diverse articole ( unele chiar bine platite ) sa influenteze piata imobiliara , este alta discutie . atata timp cat bancile isi depun ,, economiile ” la BNR , pentru dobanda ( pe bune !! ) sau finanteaza doar sectorul de stat ( umplerea gaurilor ) , nu poti misca nimic in domeniul constructiilor .
Farcas Ovidiu
nu sunt nici constructor si nici investitor si tind sa ii dau dreptate domnului serban palos si nu brokerilor si marilor companii de constructii care momentan cam fac ”fome”, si chiar sa ma duc mai departe in privinta costurilor imobilelor in lumea civilizata. din cat am umblat eu si din cum am invatat ca se pot face bani am ajuns la concluzia ca exista un echilibru intre puterea de cumparare reala si costul final al unui imobil, care din pacate in romania nu exista inca, puterea de cumparare reala se explica prin valoarea chiriilor, in romania daca cumperi un imobil si doresti sa il amortizezi prin inchirierea acestuia ai in medie de asteptat intre 20 si 30 de ani ceea ce este enorm, un raport corect pret final- chirie ar trebui sa fie in cazul celor care fac o afacere din aceasta o acoperire a pretului final si a costurilor de intretinere( renovari, reparatii taxe si impozite, asigurari) de maxim 11 ani, iar in cazul celor ce achizitioneaza imobilul ca si locuinta personala in maxim 14 ani, calculele le poate face fiecare pentru propriul caz, pana se va ajunge la un astfel de echilibru vor mai trece cel putin 3 ani.
Ana Dumitru
Parerea mea este ca oamenii inca mai au bani pusi la saltea si nu sunt nevoiti inca sa vanda dar cand se vor termina sa vezi atunci cum vor vinde la un pret bun daca au nevoie de lichiditati iar cat despre criza, parerea mea este ca inca nu am intrat in ea. Concluzia: asteptati sa mai scada preturile!
gigi
Teapa ce a mai mare e ca de fapt dc stam sa ne gandim nu prea s au ieftinit .Noi de fapt suntem platiti in lei si pretul lor e in euro ,deci printr o logica simpla dc ne raportam la leu de fapt sunt acelasi preturi…ca in anii trecuti.Deci sa ma scuteasca ca s au ieftinit cu 40% ,sa mi zica asta cand o sa iau sallariu in euro…
vai de mama noastra!!
o sa mai faca agentiile treaba sa dea de mancare la smecherii care au trimis acest sondaj si opiniile celor 2 agentii…sa va plateasca media…si regat..abonamente…ca eu ma las de umflat portofele si conturi pentru publicitate de rahat
Ohm
seby, domnul serban palos o fi sau nu salahor, dar tu cu siguranta esti, avand in vedere ca in calitatea ta de mare constructor stii sa citesti un proiect (asta mai trebuie si inteles si transpus in realitate, nu numai citit), dar habar nu ai sa scrii corect in limba ta materna. sau vei fi vreun investitor strain?! atunci mai mult ca sigur ca n-ai venit aici sa-i ajuti pe cei fara case, ci ca sa-ti umpli buzunarele! cat despre bietii muncitori pe care-i platesc investitorii in constructii ar trebui sa te gandesti ca nu sunt platiti degeaba. fara ei investitorul n-ar putea sa-si umfle buzunarele.
Seby
Dl serban palos …. fiind constructor, adica din aia care dau la manivela la betoniera sau cara cu roaba nisip (salahor) nu constructor, ca fac pariu ca nu stiti sa cititi un proiect de rezistenta!!
Este motivul pentru care nu sti ca se poate trece Fain Frumos peste 400-600 de euro pe metru unde v-ati blocat dvs, Dl PHD!
Terenul…. Utilititatile, Aprobarile, Proiectele, RATELE la banca (nu toti au construit cu bani de acasa!)
Stai in puii mei in garsoniera ta ca oricum nu va veti permite in veci o casa asa ca nu mai veniti aici sa va dati mare ca nu cumperi acum, dl serban palos
Ca oricum “mata” nu o sa cumperi in veci Dl Constructor-Salahor-Nu stiu sa citesc proiectul – da eu construiesc
Am vazut zeci ca tine constructori care nu au habar de ce inseamna a construi daramite a investi
CA CEI care au INVESTIT in Constructii V-AU dat de mancare VOUA constructorilor!
O sa mai mancati voi Rhat turcesc daca nu se redreseaza piata REPEDE!
Fa tu construieste tu pe banii tai si vinde tu in pierdere! Sa te vad!!
La revedere!
mircea
nu trebuie sa ne agitam prea tare…cumva trebuie sa incerce si ei…..poate mai conving 1-2 fraieri sa cumpere….mi-a placut faza cu pretul care nu are cum sa scada sub cost……maxima zilei……pai daca eu aduc ceva de afara la 1000 ron si nu il vand 1 an iar cei e afara il au acum la vanzare la 600 eu ce fac? nu vand sub pretul de achizitie?pai as fiidiot sa stau cu banii blocati. cine nu vrea sa vanda sa isi pastreze constructiile ca vor veni la un moment dat altii cu costuri de constructie mai mici si vor vinde mult sub el. le propun celor care nu vand sub pretul de achizitie sa isi faca firme de restaurari imobile. le vor folosi copii lor sa restaureze constructiile pe care nu le pot vinde sub pretul de achizitie.
Balaurul
Parca nu traiti dracu in piata (asa vorbiti). Atata propaganda ca s-a ieftinit, ca iti iei casa si masina cu te miri cati bani … cand de fapt realitatea este tot una sumbra … te duci in piata entuziast si vii acasa cu buza umflata de preturile nesimtite care sunt inca practicate. Asa ca va rog frumos sa va lasati impresiile acasa sau sa le tineti pentru voi, ca nu faceti deloc un bine, ci mai mult rau. Pa pa pa !
Munteanu M
As vrea sa stiu oportunitatea cumpararilorla Constanta
[email protected]
Trebuie sa fi idiot sa cumperi in perioada asta un imobil. Preturile sunt in scadere, iar despre un pret corect putem vorbi …poate in 2011.
serban palos
Chiar din prima fraza a articolului de mai sus se ofera nu trei ci … patru motive pantru a nu cumpara o casa acum; si pe buna dreptate!
Unul singur este insa suficient: fara niciun dubiu pretul imobilelor urmeaza sa scada in continuare, acestea fiind in continuare supraevaluate; Fiind constructor stiu ca preturile de constructie variaza intre 400-600 euro/mp, functie de nivelul finisajelor; deci nu vad niciun motiv pentru care un pret de vanzare de cca 600-1000 euro/mp, care asigura un randament al investitiei intre 30-80% nu ar fi suficient pt un dezvoltator imobilar… Acestia chiar au de unde reduce preturile!!! Si de ce, la un moment dat, n-ar putea sa vanda chiar si in pierdere o parte dintre imobilele/apartamentele construite?
Pana acum un an oricum au realizat profituri uriase!!!
Referitor la imobilele vechi asteptarile vanzatorilor, persoane fizice, sunt mult peste ceea ce ar fi normal; eu unul nu vad nicio justificare pentru a plati mai mult de 400-600 euro/mp construit pentru un apartament intr-un bloc construit acum 20-30 de ani, sau eventual pentru un imobil construit in perioada interbelica, avand o vechime de peste 60 de ani;
Faptul ca bancile sunt mult mai reticente in acordarea creditelor este un lucru benefic pentru clientul final, cel care se angajeaza sa plateasca rate pentru urmatorii 20-30 de ani; ca simpla observatie as spune ca este mult mai recomandabil sa platesti o chirie, care tine pasul cu mersul pietei (acum si chiriile sunt in scadere!), decat o rata, care o data angajata, ramane aceeasi, indiferent de faptul ca valoarea imobilului achizitionat a scazut la jumatate. Sunt zeci de mii de cazuri in prezent in care cumparatorii platesc rate uriase pt apartamente care valoreaza mult mai putin acum decat in momentul achizitiei….; iar rata n-o sa mai scada in urmatorii 30 de ani!!!
Tinand cont ca in prima jumatate a anului 2010 urmeaza sa “intre in criza” si cei cca 1.400.000. de bugetari, puterea generala de cumparare o sa scada in continuare, deci in mod cert si preturile imobilelor vor continua sa se reduca pana la un nivel mai apropiat de pretul de cost;
Evident ca “parerile” celor implicati direct in tranzactiile imobiliare sunt mai mult decat subiective….; am am mai auzit si acum cca 6 luni teza conform careia preturile nu mai au unde sa scada…; realitatea este insa cu totul alta si, fara niciun dubiu, mai este loc de multe corectii pe piata imobiliara din Romania.
serban palos
Chiar din prima fraza a articolului de mai sus se ofera nu trei ci … patru motive pantru a nu cumpara o casa acum; si pe buna dreptate!
Unul singur este insa suficient: fara niciun dubiu pretul imobilelor urmeaza sa scada in continuare, acestea fiind in continuare supraevaluate; Fiind constructor stiu ca preturile de constructie variaza intre 400-600 euro/mp, functie de nivelul finisajelor; deci nu vad niciun motiv pentru care un pret de vanzare de cca 600-1000 euro/mp, care asigura un randament al investitiei intre 30-80% nu ar fi suficient pt un dezvoltator imobilar… Acestia chiar au de unde reduce preturile!!! Si de ce, la un moment dat, n-ar putea sa vanda chiar si in pierdere o parte dintre imobilele/apartamentele construite?
Pana acum un an oricum au realizat profituri uriase!!!
Referitor la imobilele vechi asteptarile vanzatorilor, persoane fizice, sunt mult peste ceea ce ar fi normal; eu unul nu vad nicio justificare pentru a plati mai mult de 400-600 euro/mp construit pentru un apartament intr-un bloc construit acum 20-30 de ani, sau eventual pentru un imobil construit in perioada interbelica, avand o vechime de peste 60 de ani;
Faptul ca bancile sunt mult mai reticente in acordarea creditelor este un lucru benefic pentru clientul final, cel care se angajeaza sa plateasca rate pentru urmatorii 20-30 de ani; ca simpla observatie as spune ca este mult mai recomandabil sa platesti o chirie, care tine pasul cu mersul pietei (acum si chiriile sunt in scadere!), decat o rata, care o data angajata, ramane aceeasi, indiferent de faptul ca valoarea imobilului achizitionat a scazut la jumatate. Sunt zeci de mii de cazuri in prezent in care cumparatorii platesc rate uriase pt apartamente care valoreaza mult mai putin acum decat in momentul achizitiei….; iar rata n-o sa mai scada in urmatorii 30 de ani!!!
Tinand cont ca in prima jumatate a anului 2010 urmeaza sa “intre in criza” si cei cca 1.400.000. de bugetari, puterea generala de cumparare o sa scada in continuare, deci in mod cert si preturile imobilelor vor continua sa se reduca pana la un nivel mai apropiat de pretul de cost;
Evident ca “parerile” celor implicati direct in tranzactiile imobiliare sunt mai mult decat subiective….; am am mai auzit si acum cca 6 luni teza conform careia preturile nu mai au unde sa scada…; realitatea este insa cu totul alta si, fara niciun dubiu, mai este loc de multe corectii pe piata imobiliara din Romania.