Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 Iunie 2017

Ultima felie din „plăcinta” Prima Casă pe 2017?

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştiri imobiliare, Credite
Ultima actualizare: 01 Iulie 2020

Jucătorii din imobiliare cred că, la un moment dat, piața autohtonă va trebui să „debaraseze” de acest program – se pare însă că nu suntem (deocamdată) acolo.

Unul dintre indicatorii importanți ai activității de tranzacționare pe piața rezidențială autohtonă este programul Prima Casă. Pentru anul în curs, rezultatele consemnate de acesta arată că apetitul pentru achiziția de locuințe rămâne la cote ridicate – astfel că suma totală alocată pentru acordarea de credite co-garantate de către stat se anunță a fi consumate (cu mult) înainte de termen.

ultima felie din placinta Prima Casa pe 2017

În contextul unei epuizări rapide a fondurilor, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat săptămâna trecută alocarea rezervei nerepartizate de 500 de milioane lei pentru acordarea de garanții în cadrul programului guvernamental în 2017. De menționat este că această sumă ar reprezenta ultima tranșă din totalul aprobat pentru anul în curs, respectiv 2,5 miliarde de lei. „Plafonul rămas nealocat, în sumă de 500 milioane lei, a fost repartizat următorilor finanțatori: Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până la data de 7 iunie 2017”, arată reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Autoritățile, în fața aceleiași decizii

Această decizie vine pe fondul consemnării unui volum-record de solicitări pentru programul guvernamental în primele luni ale acestui an. Recent, oficialii Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) anunțau că ajunseseră la o medie de circa 600 de cereri pe zi – nivel care a fost însă și (semnificativ) depășit. „Ritmul de transmitere a solicitărilor de garantare rămâne în continuare susținut, înregistrându-se aproape 1.000 de solicitări de garantare trimise către FNGCIMM în data de 6 iunie”, precizau ulterior reprezentanții instituției.

Rezultatele consemnate de programul guvernamental vin să confirme părerea unor actori din piață, potrivit căreia în derularea programului pot apărea noi blocaje – în ciuda faptului că reprezentanții Guvernului au făcut, la finele anului trecut, un pas înainte în asigurarea unei predictibilități a acestuia. „Pe baza datelor din piață, estimăm că fondurile disponibile pentru finanțări prin intermediul programului Prima Casă vor fi epuizate cu mult înainte de sfârșitul anului”, arătau oficialii companiei de consultanță Coldwell Banker România într-un raport de piață publicat la finele lunii aprilie. Potrivit acestora, decizia autorităților – de a suplimenta sau nu fondurile pentru program, n.red. – va avea un cuvânt important de spus asupra pieței rezidențiale locale.

Interesul pentru program, în continuare ridicat

Consultanții din domeniul rezidențial recunosc importanța programului Prima Casă pentru funcționarea pieței autohtone – chiar dacă clienții tind să se orienteze și spre alte soluții de finanțare. „E o centură de siguranță pe care trebuie s-o desfacem la un moment dat”, spune Gabriel Voicu, directorul New Homes Division Coldwell Banker Romania. Pentru moment însă, se pare că nu suntem (încă) acolo. Reprezentanții rețelei de francize RE/MAX România sunt de părere că, în 2017, „nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental «Prima casă», specialiștii așteptându-se la menținerea unui interes major pentru acest sistem de creditare”.

Fruntași și codași la tranzacții imobiliare!

În primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate, la nivel național, 234.525 de tranzacții imobiliare de tip vânzare-cumpărare, potrivit statisticilor realizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cel mai mare volum de achiziții au avut loc, în acest răstimp, în București (26.673), Cluj (15.646) și Ilfov (13.320). La polul opus, județele cu cele mai puține imobile vândute sunt Sălaj (1.566), Gorj (1.812) și Caraș-Severin (1.815). În luna mai, numărul imobilelor tranzacționate la nivel național a fost de 61.858, cele mai multe (6.946) fiind vândute în București.

Începând cu 2017, ANCPI furnizează informații detaliate cu privire la tranzacțiile de vânzare-cumpărare consemnate la nivel național (și pe județe). Astfel, dacă până în 2016 numărul tranzacțiilor cuprindea orice schimbare a dreptului de proprietate (vânzare, donație, executare silită etc.) de anul acesta definiția de „tranzacție” se aplică doar pentru operațiunile de larg interes, respectiv cele de vânzare-cumpărare.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe