Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
5 mart. 2015

Ultimele redute ale crizei: unde mai poți prinde „valul” ieftinirilor la locuințe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Raportat la aceeași perioadă a anului trecut, tendința de majorare a pretențiilor proprietarilor este evidentă, în majoritatea marilor orașe.

O privire de ansamblu asupra evoluției pieței rezidențiale din ultimele 12 luni relevă un fapt interesant: în ciuda unor oscilații lunare firești, valul de ieftiniri declanșat odată de perioada de recesiune se mai simte astăzi doar pe segmentul locuințelor noi, iar Capitala este, practic, singurul dintre marile orașe unde se poate vorbi încă de o traiectorie descendentă a prețurilor, conform datelor Imobiliare.ro. În februarie 2015, Indicele Imobiliare.ro a consemnat un avans de 1,5% la nivel național, de la 910 la 924 de euro pe metru pătrat; deși variația față de aceeași perioadă a anului trecut este una infimă, de 0,5%, tendința de majorare a pretențiilor proprietarilor este semnificativ mai evidentă la nivelul celorlalte centre regionale ale țării.

http://www.dreamstime.com/stock-images-house-prices-going-down-image16767054

București:
În Capitală, prețul mediu cerut în prezent de vânzători, respectiv 1.034 de euro pe metru pătrat util, este cu 2,3% mai mic decât cel consemnat la finele lui februarie 2014 (1.058 de euro pe metru pătrat util); ultimele 28 de zile au fost marcate de o scădere de 0,3%, de la 1.037 de euro pe metru pătrat (la nivelul lunii ianuarie). Locuințele din blocurile vechi s-au scumpit ușor, atât de la începutul lui 2014 încoace (cu 1,3%, de la 991 la 1.004 euro pe metru pătrat), cât și în ultima lună (cu 0,2%, de la 1.002 euro pe metru pătrat).

Apartamentele din ansamblurile rezidențiale bucureștene s-au ieftinit însă considerabil pe parcursul ultimului an: după un recul de 1,6% în a doua lună de iarnă (de la 1.082 de euro pe metru pătrat), acestea costă, în medie, 1.065 de euro pe metru pătrat – valoare cu 8,4% mai mică decât cea din februarie 2014 (respectiv 1.163 de euro pe metru pătrat). Evoluția prețurilor pe categorii de apartamente noi poate fi considerată un etalon destul de fidel al preferințelor cumpărătorilor raportat la numărul de camere. Astfel, în ultimele 12 luni, cel mai mare declin, de 9,4%, a avut loc pe segmentul garsonierelor din blocurile noi – acestea se situează în prezent la un nivel de preț de 1.009 euro pe metru pătrat (față de 1.114 euro pe metru pătrat). Locuințele bicamerale au consemnat un recul de 8,2%, de la 1.135 de euro pe metru pătrat util, la 1.042 de euro pe metru pătrat util. Cel mai puțin s-au ieftinit însă apartamentele noi cu trei camere, de la 1.213 la 1.138 de euro pe metru pătrat – o diferență de 6,2%.

În ciuda acestei tendințe puternic descendente pe segmentul locuințelor noi, și pe această piață pot fi identificate semnalele stabilizării prețurilor. Potrivit unei analize realizate recent de dezvoltatorul lituanian Hanner Group, valoarea de construcție a locuințelor amplasate în ansambluri rezidențiale finalizate în 2014 la nivelul Capitalei a crescut cu cel puțin 10% comparativ cu 2013. Avansul a fost dictat de proiectele din categoria „mediu-plus”, amplasate în zone mai bune ale orașului (unde terenurile sunt mai scumpe) și care impun utilizarea unor materiale de calitate superioară. Cu toate acestea, în momentul de față, „masa” ofertei rezidențiale noi este reprezentată în continuare de oferte din categoria „low-cost” (ceea ce și explică evoluția prețurilor la nivelul pieței per-ansamblu).

„Cea mai mare parte din oferta de apartamente noi din piața din București este formată din apartamente noi, amplasate, în marea lor majoritate, la ieșirea din oraș sau în comune și orașele limitrofe. Cei mai mulți dezvoltatori au încercat să construiască în ultimii ani apartamente care să poată fi vândute exclusiv prin programul Prima Casă. Concurența este mare acum pe acest segment, ceea ce explică evoluția prețurilor.
Observăm acum un interes uriaș pentru apartamente amplasate în oraș, cât mai aproape de centre de interes. Pentru cei care au un copil sau plănuiesc să aibă unul în viitorul apropiat, cu siguranță asta este cea mai bună ofertă. Este important în acest caz să fii aproape de un parc, precum și de instituții majore cu care vei intra în contact prin intermediul copilui: grădiniță, școală, spital, etc. Noi credem că va crește numărul ofertelor cu o localizare mai bună și sunt șanse mari ca în viitorul apropiat prețul mediu de tranzacționare să crească.”

Mindaugas Valuckas, CEO și acționar Hanner Group

Cluj-Napoca:
În orașul de pe Someș, prețul mediu cerut de proprietari este cu circa 11% mai mare decât în urmă cu 12 luni, respectiv 958 de euro (față de 862 de euro pe metru pătrat); în ultima lună, așteptările acestora au scăzut ușor, cu 0,2%, de la 960 de euro pe metru pătrat. După o apreciere de 0,5% în februarie (față de 1.025 de euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie), locuințele din blocurile vechi sunt acum cu 5% mai scumpe decât în urmă cu un an: la o valoare medie de listare de 1.030 de euro pe metru pătrat (față de 981 euro pe metru pătrat), ele depășesc, din nou, pragul psihologic de 1.000 de euro. Mare parte din avansul pieței clujene per ansamblu este dictată însă de unitățile locative noi: acestea s-au scumpit cu 15,7% în ultimul an, de la 764 la 884 de euro pe metru pătrat (în ciuda unui recul ușor, de 0,2%, consemnat în februarie, de la 886 euro pe metru pătrat la finele lui ianuarie).

Timișoara:
Orașul din vestul țării se situează pe locul al doilea în clasamentul celor mai mari scumpiri la 12 luni, cu o diferență de 5,7% între februarie 2015 și februarie 2014 (851 de euro, față de 805 euro pe metru pătrat util); în ultimele 28 de zile, Indicele Imobiliare.ro a consemnat o creștere de 1,4% (de la 839 de euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi s-au scumpit cu 6,8% în ultimul an (de la 792 la 846 de euro pe metru pătrat) și cu 1,6% în ultima lună (de la 833 de euro pe metru pătrat). Totuși, alături de Capitală, Timișoara este al doilea mare oraș dintre cele analizate în care locuințele din blocurile noi costă mai puțin acum decât în aceeași perioadă din 2014, respectiv 869 de euro pe metru pătrat (valoare cu 1,6% mai mică decât cea de 883 de euro pe metru pătrat din februarie 2014). A doua lună a acestui an a adus o apreciere ușoară (de 0,3%) pe acest segment, față de nivelul de 866 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie.

Brașov:
În ciuda unei evoluții ușor descrescătoare în ultima lună (de 0,7%), valoarea medie de listare pentru apartamentele din Brașov (846 de euro pe metru pătrat) este cu 1,6% mai mare decât cea consemnată în perioada similară din 2014 (833 de euro pe metru pătrat). În acest răstimp, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1% (de la 827 la 835 de euro pe metru pătrat), în vreme ce, în ultimele 28 de zile, a avut loc un declin ușor, de 0,6% (de la 840 de euro pe metru pătrat). La un preț mediu de achiziție de 909 euro pe metru pătrat (față de 871 euro pe metru pătrat), unitățile locative nou-construite sunt însă cu 4,4% mai scumpe azi decât în 2014; în februarie 2015, acestea au consemnat totuși o scădere de 0,3%, de la 912 euro pe metru pătrat.

Constanța:
În cel mai mare oraș de pe litoral, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat un avans de 4,2% în ultimul an (de la 849 la 885 de euro pe metru pătrat), în vreme ce, în luna ce tocmai s-a încheiat, a avut loc o creștere de 1% (de la 876 de euro pe metru pătrat). Locuințele vechi sunt cu 4,3% mai scumpe azi decât la finele lui februarie 2014, cu o medie de preț de 878 de euro pe metru pătrat (față de 842 de euro pe metru pătrat); în ultima lună, acestea s-au apreciat cu 0,9%, de la 870 de euro pe metru pătrat. Apartamentele noi, pe de altă parte, costă acum cu 3,7% mai mult decât în urmă cu un an, respectiv 907 euro pe metru pătrat (de la 875 de euro pe metru pătrat); în februarie 2015, pretențiile vânzătorilor din această categorie au crescut cu 1,6%, de la 893 de euro pe metru pătrat.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Soho Brașov – un nou proiect rezidențial ce se ridică în cea mai atractivă zonă a Brașovului (P)

Sectorul imobiliar din orașul de la poalele Tâmpei este din ce în ce mai dinamic, iar modul de dezvoltare din noile proiecte abordează stilul de locuire occidental. Calitatea locuirii...

citește mai departe
Reconversie în ansamblu rezidențial: o clădire de patrimoniu de pe Calea Victoriei a fost consolidată și reabilitată, iar elementele Art Deco au fost păstrate

Potrivit companiei dezvoltatoare, acesta este, în prezent, singurul proiect rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei – arteră considerată un veritabil simbol al orașului. Dezvoltatorul imobiliar Hagag...

citește mai departe
AXXIS NOVA Resort & SPA: Se lansează primul concept imobiliar integrat din Mamaia Nord (P)

Luna septembrie marchează lansarea primului concept imobiliar integrat din Mamaia Nord, AXXIS Nova Resort & SPA, un proiect unic care va cuprinde un hotel de cinci stele și șase...

citește mai departe
Urban Plaza redefinește linia orizontului la Brașov: 2.000 de apartamente și facilități integrate, la cele mai înalte standarde

Cea dintâi etapă de construcție se află în curs de finalizare, iar predarea locuințelor aferente celei de-a doua va începe spre finele acestui an. După 13 ani de experiență,...

citește mai departe
Interes crescut pentru apartamente la malul mării, cu potențial investițional

Dezvoltatorul unui complex rezidențial-hotelier de pe litoralul românesc a înregistrat o cerere peste așteptări din partea cumpărătorilor în luna august. Nordis Group a anunțat atingerea unui volum-record de vânzări...

citește mai departe