Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 sept. 2010

Un business de nişă atrage investitori în ciuda recesiunii

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

În nordul Bucureştiului, un număr considerabil de tranzacţii vizează închirierea apartamentelor din ansamblurile rezidenţiale noi.

După reducerea masivă a volumului de vânzări generată de criză, numeroşi dezvoltatori, dar şi investitori au apelat la varianta închirierii locuinţelor din ansamblurile rezidenţiale nou-construite. Astăzi, această „modă” pornită din necesitate s-a transformat într-un business de nişă ce poate aduce venituri deloc de neglijat. Una dintre regiunile cel mai bine dezvoltate din acest punct de vedere este nordul Capitalei, o zonă reputată în rândul oamenilor de afaceri români şi străini.

Oamenii de afaceri, clienţii ideali
George Marcu, managerul general al agenţiei Green Angels, are disponibil spre închiriere un portofoliu de 42 de apartamente în complexul rezidenţial Privighetorilor, din Băneasa. Preţurile lunare cerute sunt de 400 de euro pentru o garsonieră, 600 de euro pentru un apartament cu două camere şi 800 de euro pentru o locuinţă cu trei camere, toate complet mobilate şi dotate. Managerul Green Angels spune că afacerea merge bine, iar in doua saptamani, de cand a fost lansata campania de promovare, au fost inchiriate 14 din cele 43 de apartamente. „Estimăm ca până la sfârşitul lui octombrie blocul să fie închiriat complet”, spune Marcu. Acesta precizează că, în zona de nord a Capitalei, publicul ţintă predilect pentru asemenea oferte sunt expaţii şi angajaţii marilor companii, în proporţii relativ egale.

Un pont pentru cumpărătorii de locuinţe „la pachet”
George Marcu povesteşte că, anul trecut, un om de afaceri român a achiziţionat un bloc întreg de locuinţe în ansamblul rezidenţial Privighetorilor, cu intenţia expresă de a le închiria pe termen lung. „Este un investitor cu capul pe umeri, care şi-a făcut un plan de 20 de ani. Nici acum nu vrea să vândă, deşi cred că are mai multe oferte”, subliniază directorul Green Angels.

Acesta precizează că, deşi vremea speculanţilor imobiliari a trecut, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre adevăratele oportunităţi de investiţie. El este de părere că afaceri imobiliare mai pot fi puse încă pe picioare, însă pe termen lung, cu planuri de fezabilitate bine întocmite. Spune că închirierea pe segmentul rezidenţial nou poate merge foarte bine dacă apartamentele sunt bine gândite şi au un preţ corect. „E un business de succes pentru cei care îşi permit să cumpere pachete de apartamente. Se poate face afacerea asta în toate zonele Bucureştiului”, arată Marcu. Acesta precizează că, la modul ideal, un business bun ar trebui să se amortizeze în 10-12 ani sau chiar mai puţin.

Majoritatea aşteaptă momentul oportun pentru vânzare
Cei care sunt dispuşi să facă din închirierea apartamentelor noi o afacere pe termen lung nu sunt însă foarte mulţi. Astăzi, cea mai mare parte a dezvoltatorilor şi investitorilor care au făcut achiziţii în perioada de vârf a pieţei apelează la această metodă mai mult din nevoie. Reprezentanţii agenţiei EFS Imobiliare explică acest trend prin faptul că cei care deţin locuinţe noi nu vor să le vândă la actualul preţ de piaţă. „O să le vândă când se stabilizează piaţa”, subliniază reprezentanţii agenţiei. Printre complexurile rezidenţiale din Capitală în care EFS Imobiliare are oferte de închiriere se numără North Lane Residence, Rose Garden, Asmita Gardens, Primăvara sau New Town.

Chirii cu până la 300 de euro mai mici
Reprezentanţii agenţiei EFS arată că, în zona de nord, un preţ mediu la care se închiriază o garsonieră într-un complex rezidenţial nou este de 400 de euro. La un apartament cu două camere, chiria ajunge la 600-700 de euro, în timp ce, pentru o locuinţă cu trei camere, preţul începe de la 800 de euro. Toate aceste valori sunt valabile pentru apartamente noi mobilate şi utilate.

Faţă de perioada de apogeu a pieţei, chiriile în complexurile rezidenţiale noi din nord au scăzut cu 100-200 de euro la garsoniere, cu 200-300 de euro la apartamentele cu două camere şi cu 300 de euro sau mai mult la locuinţele cu trei camere.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
A început construcția ansamblului rezidențial Nusco City, din Pipera. Va avea peste 600 de apartamente, plus o zonă verde pe a cincea parte din teren

Complexul urmează a fi dezvoltat în două etape, egale ca număr de unități și ca valoare a investiției, fiecare având propriul parc. Italienii de la NUSCO IMOBILIARA au anunțat...

citește mai departe
Câte locuințe au fost construite în România de la Revoluție încoace. Topul celor mai active județe – vezi și HARTA

Fondul locativ autohton rămâne, per ansamblu, unul preponderent îmbătrânit: 87% din totalul locuinţelor existente la nivel național au o vechime de peste 30 de ani. Potrivit unei analize realizate...

citește mai departe
Ansamblu multifuncțional de 2.500 de apartamente așteaptă „undă verde” pentru începerea construcției, în Iași

Reprezentanții companiei dezvoltatoare monitorizează „cu atenție” lucrurile și are în vedere începerea procesului de vânzare anul viitor. Investitorul și dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital, activ pe piața rezidențială, dar nu...

citește mai departe
Un nou „exod” spre periferia marilor orașe? La cât ajung prețurile terenurilor în Otopeni

Dincolo de oferta imobiliară mai accesibilă de aici, posibilitatea de a sta la curte a reaprins, în perioada de izolare, interesul pentru aceste zone. Orașul Otopeni este doar una...

citește mai departe
Apartamente cu două și trei camere, finalizate, într-un ansamblu rezidențial liniștit, cu spații verzi, din estul Capitalei. Te poți muta imediat! (P)

Visezi la o locuință nou-construită, cu acces facil la facilitățile orașului, dar vrei să eviți agitația și supraaglomerarea? Acest proiect de mici dimensiuni poate fi exact pe gustul tău....

citește mai departe