Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 aug. 2010

Unde a adus criza cele mai mari ieftiniri de locuinţe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Deşi tendinţa generală din ultimii doi ani a fost una de scădere a preţurilor, influenţele locale au făcut ca aceasta să se manifeste diferit în marile oraşe.

După mai bine de doi ani de la declanşarea trendului descendent pe segmentul rezidenţial, tabloul evoluţiei preţurilor la nivel naţional arată neuniform. “Factorul local influenţează semnificativ evoluţia preţurilor pe piaţa imobiliară, tocmai de aceea, asistăm la diferenţe de la un oraş la altul”, subliniază Adrian Erimescu, directorul general al www.imobiliare.ro.

Potrivit unei analize realizate de www.imobiliare.ro, cele mai mari scăderi de preţuri faţă de perioada de vârf a pieţei au fost înregistrate în Bucureşti. Astfel, în luna iulie a acestui an, Indicele imobiliare.ro s-a situat la o medie de 1.245 de euro pe metru pătrat util. Această valoare este cu 45% mai scăzută faţă de luna martie a anului 2008, când preţurile din Capitală au înregistrat cel mai ridicat nivel. Un alt aspect interesant este reprezentat de faptul că Bucureştiul a fost cel care a dat startul reducerilor de preţ la nivel naţional, cu un avans de până la trei luni faţă de celelalte mari oraşe din ţară. Astfel, dacă în primăvara lui 2008, în Bucureşti preţurile scădeau, în toate celelalte oraşe analizate trendul era opus.

Plecarea investitorilor, o lovitură grea pentru Capitală
La prima vedere, evoluţia pieţei bucureştene poate părea paradoxală. „Logica spune că centrul se depreciază mai greu, prima scade periferia”, spune Dan Chiţafeş, broker/owner al agenţiei Re/Max Impact. Explicaţia ţine de faptul că investitorii străini care au cumpărat apartamente la pachet în perioada de boom le-au scos la vânzare în masă odată cu venirea crizei. Efectul de vacuum creat a tras preţurile în jos mult mai mult decât în alte oraşe ale ţării.

Chiţafeş crede că, deşi în ultimele luni ritmul de scădere a preţurilor din Capitală a fost mult mai lin, mai este încă ceva loc de ieftiniri. În opinia sa însă, momentul actual este unul ideal pentru a face achiziţii. Asta chiar dacă un cumpărător ar trebui să-şi asume astfel riscul unei uşoare scăderi, de maximum 15%, ce ar putea avea loc de acum încolo. Acest dezavantaj ar fi însă compensat prin posibilitatea de a alege, pentru că, în momentul stabilizării pieţei, şi opţiunile se împuţinează.

Putere redusă de cumpărare în Braşov
Pe al doilea loc în topul celor mai mari ieftiniri faţă de perioada de vârf se situează Braşovul. În iulie 2010, preţul mediu înregistrat de Indicele imobiliare.ro a fost de 907 euro pe metru pătrat util, cu 38,5% mai puţin decât în mai 2008, când a fost atinsă valoarea maximă în Braşov. Alexandru Văcaru, consultant în cadrul agenţiei Fortuna Imobiliare, crede că ieftinirile masive înregistrate pe piaţa locală sunt un rezultat firesc al scăderii puterii de cumpărare a populaţiei şi nu pot fi puse pe seama ieşirii din piaţă a investitorilor instituţionali.

În perioada actuală, spune reprezentantul Fortuna, au loc tranzacţii, iar pe piaţă sunt chiar şi clienţi cu bani cash. Se remarcă însă o scădere masivă a puterii de cumpărare a populaţiei. Dacă la începutul anului, cei aflaţi în căutarea unei locuinţe erau dispuşi să dea 30.000 de euro pentru o garsonieră şi 45.000 de euro pentru un apartament cu două camere, acum ofertele se limitează la 24.000 de euro şi, respectiv, 35.000 de euro.

Timişoara, campioana ieftinirilor pe 2010
Pe următorul loc la scăderile faţă de perioada de vârf a pieţei se situează Constanţa, cu o reducere de 36,6% în iulie 2010 faţă de iunie 2008. În Timişoara, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un declin de 35,9% în iulie 2010 faţă de iunie 2008, în timp ce, în Iaşi, reducerea a fost de 33,8% în acelaşi interval de timp. Cel mai puţin s-au ieftinit locuinţele din Cluj-Napoca. Cu o valoare medie de 1.023 euro pe metru pătrat util, în iulie 2010 preţurile au fost cu 31,9% mai mici decât în mai 2008.

În 2010, clasamentul marilor oraşe ale ţării arată diferit. De la începutul anului an, cel mai mult s-au ieftinit apartamente din Timişoara, cu 10,7%. pe locul al doilea se situează Bucureştiul, cu o scădere de 5,8%. În Constanţa, preţurile apartamentelor s-au diminuat cu 4,3%, iar în Braşov cu 3,9%. De la începutul anului, cel mai puţin s-au ieftinit apartamentele din Iaşi, cu 2,4%, şi Cluj-Napoca, cu 2,2%. Oraşul din vestul ţării este, de altfel, singurul în care, în ultimele luni au fost înregistrate scumpiri uşoare ale locuinţelor.

Părerile cititorilor
2 păreri
 • www.imobiliare.ro

  Am observat ca doresti sa publici un anunt imobiliar. Sansele ca cineva care e interesat de proprietate sa iti vada comentariul lasat la acest articol sunt foarte mici. Vizitatorii imobiliare.ro fac cautari specifice. Ei cauta dupa localitate, suprafata, pret. De aceea, imobiliare.ro a introdus serviciul Oferte PrePay, serviciu destinat proprietarilor, persoane fizice sau firme cu activitate non imobiliara, care doresc sa vanda sau sa inchirieze o proprietate.

  Anuntul tau poate fi vizualizat de cei peste 250.000 de vizitatori care acceseaza portalul nostru in fiecare luna.

  Ai doua optiuni: sa publici anuntul direct pe imobiliare.ro, plata efectuandu-se prin SMS si/sau sa trimiti gratuit oferta agentiilor partenere imobiliare.ro, care vor incerca sa intermedieze tranzactia.

  Pentru a vedea in detaliu care sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii parcurgeti si avantajele fiecarei optiuni in parte, intra in sectiunea Adauga anunt.

 • Burlacu

  De vinzare ap 3 camere confort 3 , zona Brotacei pret 43 000 euro, tel 0722707596.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
2021, un an de creșteri susținute la prețurile apartamentelor. Vezi evoluția din marile orașe

Diferențe anuale pozitive pot fi observate în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, în fruntea clasamentului scumpirilor situându-se Brașovul, iar, la polul opus, Timișoara. După un...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2021. Cluj-Napoca face excepție de la tendința generală

În clasamentul variațiilor consemnate luna trecută în marile orașe, orașul de pe Someș se află la polul opus față de Capitală. Spre deosebire de cele trei luni anterioare, când...

citește mai departe