Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară

Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Sep 2010

Vânzare pe timp de criză? Ghid practic pentru încheierea unei tranzacţii

scris de Adriana Lefter in categoria Subiectul lunii, Proprietari

Dacă vrei să-ţi vinzi locuinţa repede şi bine, ai nevoie în primul rând de o perspectivă realistă asupra pieţei.

În actuala situaţie economică, majoritatea proprietarilor de locuinţe stau în expectativă. Dacă de partea cealaltă a baricadei cumpărătorii aşteaptă ca preţurile să mai scadă, vânzătorii speră, dimpotrivă, la o revenire a pieţei pe un trend ascendent.

Adrian Şişchin, broker/owner al reţelei de francize RE/Max, nu crede însă că ieftinirea masivă a locuinţelor care a avut loc din 2008 încoace va fi recuperată în următorii doi-trei ani. „Mai degrabă vedem o depreciere continuă a preţurilor”, subliniază acesta.

În acest context, amânarea tranzacţiei în aşteptarea unor scumpiri nu pare a fi cea mai înţeleaptă hotărâre – nu pe termen scurt, cel puţin. „Recomandarea mea este clară: când ai nevoie de bani şi ai client e bine să vinzi, căci s-ar putea să nu mai ai a doua oară aceeaşi oportunitate, prea curând”, spune Dragoş Dragoteanu, fondatorul şi managerul companiei imobiliare Euroest (foto jos).

Ofertează cu 5-10% sub media pieţei!
Pentru vânzătorii hotărâţi, totul începe cu o perspectivă realistă asupra situaţiei economice actuale. „Pot exista proprietari fericiţi şi în actualele condiţii de piaţă, dacă îşi resetează aşteptările la nivelul puterii de cumpărare. Condiţia esenţială pentru proprietar este să înţeleagă că mingea e la clientul final. Cererea este redusă, iar clienţii care au potenţial de finanţare sunt foarte puţini. Astfel, condiţia esenţială pentru a vinde în momentul de faţă este ajustarea preţului, spune Adrian Erimescu„, director general www.imobiliare.ro.

La rândul său, Robert Teodorescu (foto), managerul departamentului de vânzări al Regatta, arată că, pentru un proprietar care vrea cu adevărat să vândă, nu contează momentul ales. Tot ce trebuie să facă este să adapteze preţul la piaţă.

Ce înseamnă asta, mai exact? Potrivit lui Teodorescu, pentru a se vinde rapid, o locuinţă ar trebui să se situeze cu 5-10% mai jos decât ofertele din aceeaşi zonă.

Dragoş Dragoteanu arată că preţul de tranzacţionare este dat de piaţă, de cât este dispus să plătească un cumpărător la un moment dat. „O distanţă de trei luni în actuala conjunctură economică poate să coboare preţul real de vânzare cu până la 10-15%, în funcţie de urgenţa şi necesitatea vânzării imobilului respectiv”, subliniază managerul Euroest.

Perioadă mai mare de aşteptare
Înainte de a stabili valoarea de listare a locuinţei, Dragoteanu recomandă apelarea la un evaluator ANEVAR. Consultanţa oferită de o agenţie imobiliară profesionistă, cu experienţă în piaţă, este iarăşi un pas recomandat, potrivit lui Şişchin. „În momentul acesta, vânzarea nu este uşoară”, motivează acesta.

Astfel, dacă proprietatea intră pe piaţă cu un preţ prea mare, cade într-o perioadă lungă de aşteptare, în care preţul de tranzacţionare scade, iar cumpărătorii pot ajunge să creadă că e ceva în neregulă cu oferta respectivă.

Dragoteanu spune că, până în 2008, timpul necesar pentru vânzarea unei locuinţe nu depăşea o lună. Acum însă, lucrurile stau cu totul altfel. „Perioada de tranzacţionare a unui imobil, din momentul în care a fost scos la vânzare, indiferent de localizare sau valoare, nu este astăzi mai mică de trei luni. În cazuri excepţionale, dacă preţul este realmente foarte atractiv, această perioadă se poate scurta, în funcţie de conjunctură şi de noroc”, arată directorul Euroest. Acesta precizează că o vânzare grea depăşeste şase luni şi poate să atingă nouă luni fără probleme, în funcţie de măsura în care vânzătorul decide să lase la preţ.

Opinia bloggerului
Este perioada actuală oportună pentru a vinde o locuinţă? Întrebarea ar trebui să pornească mai degrabă din sensul opus: este acesta un moment recomandat pentru achiziţie din punctul de vedere al cumpărătorului? În acest caz, dacă reuşim să creăm o masă critică de potenţiali clienţi, de-abia atunci ne putem pune întrebarea dacă este un moment recomandat pentru ca un proprietar să îşi vândă locuinţa. Până nu avem această masă critică, nu proprietarul va avea ultimul cuvânt de spus, ci cumpărătorul. Fără clientelă, nu există presiune asupra ofertei, fapt pentru care, în mod automat, trendul preţurilor este de descreştere. Deci, dacă proprietarul doreşte să vândă imobilul într-un termen minim de un an de acum înainte, apariţia unui potenţial cumpărător calificat trebuie valorificată la maximum.
Deocamdată, nu există niciun semnal pozitiv în plus în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut; în mod automat, speranţele de revenire a pieţei pe termen scurt nu sunt fondate. Dacă un proprietar ia decizia de vânzare pe termen scurt (însemnând maximum un an) atunci va trebui să se conformeze cât mai rapid pieţei, nu să aştepte o revenire miraculoasă a acesteia.

Daniel Tudor, seful diviziei de real estate a Volksbank, VB Services, şi blogger pe www.vbservices.ro/blog

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește cele mai noi știri din piață

102 THE ADDRESS (P)

Apartamentele cu două, trei sau patru camere îți oferă doza potrivită de lux și confort pentru a reveni mereu, cu bucurie și nerăbdare, la tine acasă. Ansamblul rezidențial 102...

citește mai departe

Proiecte rezidențiale importante apar pe harta Capitalei!

Apetitul pentru dezvoltarea de locuințe capătă din nou avânt. După un 2017 favorabil, 2018 a început sub auspicii pozitive pentru piața rezidențială românească. Dincolo de tendința de evoluție a...

citește mai departe

Bucureștiul, cap de afiș la scumpiri pe piața apartamentelor în februarie

Spre deosebire de luna precedentă, locuințele din blocurile vechi au avut o evoluție ascendentă în marile orașe. Pe parcursul lui februarie, prețul mediu solicitat pentru apartamentele (noi și vechi)...

citește mai departe