Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 feb. 2014

Visezi să stai la curte? Poți găsi un lot de casă și la sub 10 euro/mp!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Atât în Capitală, cât și în localitățile limitrofe, consultanții imobiliari raportează creșterea interesului cumpărătorilor.

Dacă te numeri printre cei care visează să-și construiască cândva o casă, s-ar părea că momentul actual este cât se poate de propice pentru a „sonda” mai serios piața terenurilor. În apropierea Bucureștiului, poți găsi loturi pretabile pentru construcții și cu mai puțin de 10 euro pe metru pătrat.

teren Clinceni

Acesta este cazul unei parcele de 850 de metri pătrați, situată în comuna Clinceni, în apropiere de pădure și de râul Argeș (foto); aceasta este scoasă la vânzare pe Imobiliare.ro la un preț de 6.900 de euro, respectiv puțin peste opt euro pe metru pătrat (aici poți găsi mai multe detalii despre ofertă). Utilitățile zonei (apă, curent) se află la o distanță de 250 de metri de proprietate, în vreme ce rețelele de canalizare și apă au fost construite de către autorități și urmează să devină funcționale, explică Anca Ghiță, directorul agenției General Service 2000.

Prețuri mai mici, infrastructură mai bună
Aceasta spune că în zonă se găsesc destule alte oferte la prețuri similare – loturi cu suprafețe cuprinse între 500 și 4.000 de metri pătrați. Spre comparație, în perioada de boom (anii 2007-2008), când în zonă nu era nimic, terenurile se vindeau cu 50 de euro pe metru pătrat, după o creștere fulminantă față de nivelul consemnat în anul 2005 (când se încheiau tranzacții și la doi euro pe metru pătrat). Ținând cont de dezvoltarea zonei din ultimii ani, de investițiile autorităților în infrastructură și de apariția primelor case locuite permanent, se poate spune că momentul actual este propice pentru achiziția unui teren, consideră reprezentanta General Service 2000.

Tot în partea de vest a Capitalei, dar ceva mai aproape de oraș (zona Bragadiru- Prelungirea Ghencea), loturi cu toate utilitățile la poartă pornesc de la 50 de euro pe metru pătrat, iar dacă rețelele sunt mai departe, pot fi găsite și prețuri de 20 de euro pe metru pătrat. „Cea mai bună ofertă pe care o avem este un teren de 550 de metri pătrați la 12.000 de euro, în Prelungirea Ghencea, strada Topazului (Bragadiru)”, spune Anca Ghiță.

Semne de „dezgheț” pe piața terenurilor
Atât în localitățile limitrofe ale Bucureștiului, cât și în zonele bine cotate din interiorul orașului, consultanții imobiliari identifică un trend similar, caracterizat de stabilizarea prețurilor și creșterea interesului cumpărătorilor. „Numărul tranzacțiilor s-a mărit în 2013, cererea e mai mare”, notează reprezentanta General Service 2000, referindu-se la zona de vest a orașului. În plus, precizează aceasta, de doi ani încoace, prețurile sunt relativ stabile, au mai scăzut poate cu 5-10% – și asta în funcție de ofertă.

Și în cartiere precum Domenii sau 1 Mai, așteptările proprietarilor și cele ale cumpărătorilor dau semne că ar ajunge la un punct de echilibru. Potrivit lui Iulian Niculae, directorul agenției Victoria Consult, în astfel de zone s-a simțit anul trecut o creștere a volumului de tranzacții – o serie de clienți aflați în expectativă au luat în sfârșit decizia de a face o achiziție. Asta după o scădere de circa 50% a prețurilor față de perioada de boom – terenuri care ajungeau atunci la 1.500-2.000 de euro pe metru pătrat sunt disponibile acum spre vânzare la 800-900 de euro pe metru pătrat, iar tranzacțiile se încheie, după negocieri, la circa 700 de euro pe metru pătrat. Astfel, un lot de 300 de metri pătrați, poziționat într-o zonă bună a Capitalei, poate fi cumpărat cu circa 200.000 de euro. O sumă considerată rezonabilă de clienții activi pe acest segment, respectiv oameni cu venituri peste medie (doctori, avocați etc.), spune Niculae.

Citește și: Consolidarea structurii unei case reduce substanțial riscul seismic și îi crește durata de viață cu 50 de ani

Părerile cititorilor
4 păreri
 • octavian

  cumpar casa si curte in jurul Bucurestiului cu suprafata pana in 5/600 mp, casa construita la gata cu suprafata pana in 90 mp amprenta, compusa din 3 camera, masarda, …..variante

 • muchachos

  Capcana rechinilor imobiliari. Acum este cel mai bine sa cumparati. Nu va luati dupa astfel de sloganuri. Piata scade in continuare. Un astfel de ciclu se incheie dupa mai mult de 10 ani.

 • RADU ADRIAN GEORGE

  AS DORI UN TERN DE 400-500 MP IN BUCURESTI SAU UN MIC TEREN TOT IN BUCURESTI PENTRU CONSTRUCTIA UNUI MIC MAGAZIN PANA IN 100 DE MP CHIAR SI MAI MIC INTR-O CURTE.

 • Pusa Maria

  Buna ziua,
  As vrea doar sa spun ca doresc un teren de aproximativ 1000-1500 mp in partea de sud a Bucurestiului, daca nu in oras poate fi si foarte aproape de linia de centura sau langa IMBB.
  Aceste nu il numesc un comentariu dar profit de aceasta oprtunitate sa va scriu.
  Pretul sa fie sub 10 euro/mp.

  Multumesc anticipat

  Cu respect,

  Pusa Maria

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe