Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
7 Septembrie 2020

Vrei o casă nouă? Nu trebuie să pierzi din vedere aceste aspecte când o cumperi

scris de Ciuca Nicoleta Simona in categoria Opinii
Ultima actualizare: 02 Noiembrie 2021

Atunci când cumperi o locuință nouă faci un pas extrem de important și pentru că vrei să te asiguri că iei decizia corectă este util să nu pierzi din vedere aceste trei aspecte:

  1. starea clădirii și structura apartamentului sau casei
  2. nevoile voastre de acum și în viitor
  3. relațiile financiare cu banca și dezvoltatorul.

Le vom discuta, în continuare, pe larg.

  1. Starea clădirii și structura apartamentului sau casei pe care o cumpărați.

Dacă blocul este vechi, verificați dacă are sau nu risc seismic sau este sau nu la primărie pe lista de blocuri ce urmează să fie consolidate. Blocul are țevile de când s-a construit sau au fost schimbate? Cum sunt instalațiile electrice? Personal, aș recomanda achiziționarea unui imobil nou. Motivația recomandării este simplă și poate fi enunțată în câteva cuvinte -instalațiile electrice și sanitare compatibile cu necesitățile actuale. Puteți avea un incendiu, dacă aveți mai mulți consumatori precum un cuptor electric, mașină de spălat, uscător, cuptor cu microunde, mașină de spălat vase, cafetieră, aspirator. Țevi vechi ce nu au fost schimbate de la construcția blocului pot genera inundații.

Structura apartamentului vă acoperă toate necesitățile? În dormitor vă sugerez să verificați dacă vă încap un pat matrimonial cu noptiere și un dressing potrivit nevoilor. Bucătăria, când alegeți casa, vă sugerez s-o vedeți prin prisma obiceiurilor prezente și viitoare.

Orientarea ferestrelor și necesitatea de lumină. Un imobil orientat corespunzător va beneficia de lumină naturală o perioadă îndelungată a zilei, indiferent de anotimp. Intimitatea dumneavoastră – vă sugerez să vă asigurați că nu vă auziți vecinii viitori și nici că aveți clădiri suficient de aproape încât să știți ce gătesc locatarii acestora sau ce fac ei.

2. Nevoile voastre de acum și din viitor

Poate că astăzi sunteți un cuplu proaspăt format și nu este important să aveți un parc sau un loc de joacă în apropiere. Poate conduceți și transportul în comun nu are, de asemenea, importanță. În situația apariției copiilor nevoia de a avea în apropiere un parc, un loc de joacă, transport în comun sau școli și grădinițe va deveni stringentă.

3. Relațiile financiare cu dezvoltatorul sau cu instituția bancară

În situația în care nu aveți surse proprii de finanțare sau aveți surse proprii de finanțare, dar cumpărați un imobil nou, vă recomand să verificați următoarele:

  • actele de proprietate asupra imobilului ce urmează să fie achiziționat sau adus în garanție;
  • documentația cadastrală;
  • încheierea de intabulare a dreptului de proprietate a imobilului ce urmează să fie achiziționat;
  • extras de carte funciară de informare privind imobilul ce urmează să fie achiziționat;
  • certificatul de performanță energetică;
  • dacă este imobil nou, cereți o copie după contractul de branșament la utilități. Au fost multe probleme în piață. Nu uitați să vă interesați de existența unei asociații de proprietari și de nivelul cheltuielilor de mentenanță.

Dacă sursele de finanțare provin din creditare, recomandarea de documente de avut în calcul este una normală. Din ce cauză spun asta?

  • documente referitoare la identitatea celui care ia creditul și la starea lui civilă – carte identitate și certificat de căsătorie;
  • acordul de consultare și prelucrare a informațiilor aflate în baza de date a Agenției Naționale de Administrare Fiscală;
  • adeverința de venit individual sau colectiv- aici menționăm două situații. Prima ar fi reprezentată de vechimea la actualul angajator mai mică de 12 luni. În acel caz, banca vrea să vadă dacă există continuitate și implicit o copie după contractul de muncă încheiat cu fostul angajator. Un alt caz îl reprezintă creșterea venitului net anual actual cu 20% față de anul anterior;
  • adeverința de la fostul angajator;
  • în cazul veniturilor din indemnizație creștere copil, se cere cuponul de plată sau extrasul de cont semnat de banca emitentă ce atestă existența indemnizației
  • dovada existenței avansului;
  • existența asigurării obligatorii și a celei facultative. În acest sens, vă recomand să cereți o listă asiguratorilor agreați.

La cele mai sus menționate adaug faptul că există bănci ce iau în calcul venituri din contracte de administrare/management, veniturile din chirii, dividente, drepturi de autor, comisioane, activități independente, pensii sau rente, venituri cumulate din mai multe contracte de muncă și chirii.

Informația înseamnă putere latentă. Pentru a avea acces la oferta tuturor instituțiilor bancare, vă sugerez folosirea unui portal precum conso sau a unui broker de credite. Vă rog să comparați costurile creditului dorit la mai multe instituții bancare și să faceți apoi eforturi în vederea reducerii costurilor de creditare prin intermediul plăților anticipate cu cerere de diminuare a perioadei. Vă menționez că pentru un credit cu durata de 30 de ani în primii 7 ani ponderea dobânzii în costul achitat de dumneavoastră este de 75 procente. Plata anticipată a oricărei sume cu cerere de diminuare a perioadei pe de o parte va genera creșterea ponderii sumei datorate achitate și pe de alta reducerea costurilor cu dobânda și a perioadei contractuale. Cu toții ne dorim libertate. O putem obține cu schimbări mici în modul în care ne gestionăm veniturile.

Ca o reiterare a ideii că informația reprezintă putere latentă, vă sugerez câteva lucruri ce par redundante, dar sunt esențiale.

În interacțiunea cu instituția bancară, agentul imobiliar sau dezvoltatorul, asigurați-vă că sunteți preinformați asupra modului în care va decurge colaborarea și primiți toate documentele necesare în vederea semnării unui acord de voință neviciat. În calitate de consumatori aveți dreptul de:

  • a fi preinformați;
  • a vă răzgândi/ ieși din contract;
  • a primi toate informațiile referitoare la derularea contractului și la riscurile asociate acestuia. Cunoașterea drepturilor și obligațiilor dumneavoastră și ale vânzătorilor de bunuri și servicii ce urmează să le achiziționați vă poate aduce reduceri semnificative de costuri și multiple beneficii.

Sperăm că lista sugestiilor și informațiilor prezentate a fost utilă în formarea unei idei despre cele trei elemente menționate.

Autor: Simona Ciucă, specialist în protecția consumatorului cu 10 ani de experiență în domeniul imobiliar

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Închiriezi sau cumperi? Iată ce spun datele că trebuie să faci

Ultimii ani nu au fost ușori, ne-am confruntat cu mult temuta pandemie, a urmat războiul din Ucraina, apoi incertitudinile pe segmentul de creditare. Chiar și așa, piața rezidențială nu...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Cum au evoluat prețurile apartamentelor la începutul lui 2020?

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în România a ajuns în prima lună a anului la 1.346 de euro/mp. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, această valoare este cu aproape...

citește mai departe
CEO-ul unui mare jucător de pe piața finisajelor atenționează: “Achiziția unei locuințe nu trebuie să se facă emoțional”

Profilul clientului român care face achiziții în scop de locuire este cât se poate de simplu – acesta face parte dintr-o familie tânără și apelează la un credit bancar...

citește mai departe
De ce nu trebuie sa ne sperie un credit Prima Casa exclusiv in lei?

Asa cum era de asteptat statul va suplimenta plafonul pentru Prima Casa cu 1 miliard de lei insa vor aparea modificari majore in ceea ce priveste criteriile de acordare...

citește mai departe
Cele 10 “porunci imobiliare” pentru cumparatori !

Atunci cand cumperi o locuinta trebuie sa gasesti acel echilibru intre ratiune si emotie, pentru ca la final achizitia ta sa-ti aduca cele mai mari satisfactii. Cumpararea unei locuinte...

citește mai departe