Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 sept. 2014

Vrei să cumperi o casă? Un lucru în plus la care să fii atent!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Deși este tentant să te concentrezi asupra avantajelor de moment, cumpărarea unei locuințe reprezintă o decizie cu efecte pe termen lung.

În actualul context de piață, pentru majoritatea celor aflați în căutarea unei locuințe, cel mai important criteriu de achiziție este prețul (urmat, desigur, de factori precum localizarea sau anul de construcție a imobilului). Cumpărarea unei locuințe este însă o decizie cu efecte pe termen lung. Astfel, din punct de vedere financiar, este recomandat ca un cumpărător să ia în calcul nu doar prețul de vânzare, ci și costurile de exploatare în timp ale respectivei proprietăți (în măsura în care acestea pot fi previzionate, desigur).

http://www.dreamstime.com/stock-photo-real-estate-market-young-couple-looking-real-estate-to-rent-buy-apartment-image30193580

Cât plătesc românii pentru energia termică produsă „la comun”
Cei interesați de achiziția unui apartament vechi, spre exemplu, ar trebui să știe că factura la întreținere poate cântări greu pe timp de iarnă, ajungând până la o treime sau chiar jumătate din rata lunară pe care o au de plată la bancă (dacă au făcut achiziția prin credit). Asta dacă blocul este conectat încă la sistemul centralizat de încălzire – și cu atât mai mult dacă este neizolat din punct de vedere termic. Pentru un apartament vechi dotat cu centrală proprie pe gaz însă, costurile de încălzire pot fi cu aproape 30% mai mici pe timp de iarnă (la același consum). “Desigur, situaţia diferă de la judeţ, la judeţ. Astfel, pentru locuitorii din Constanţa, Harghita, Arad, Iaşi, Timiş, Galaţi sau Prahova, unde preţul de facturare al unei gigacalorii depăşeşte 230 de lei, producerea încălzirii şi apei calde cu centrală termică individuală pe gaz aduce o reducere substanţială de cost în comparaţie cu cea furnizată de către sistemul centralizat”, subliniază Cătălin Drăguleanu, Country Manager în cadrul Ariston Thermo România.

Constanța, printre orașele cu cea mai scumpă căldură
Potrivit datelor companiei, producerea unei gigacalorii prin intermediul unei centrale termice de apartament (pe gaz) are un cost de circa 175 de lei. Pe de altă parte, în sistem centralizat, prețul mediu facturat populației la nivel național este de 227 de lei. De menționat este că valoarea de facturare a energiei termice către populație diferă foarte mult de preţul real, de producţie, care este mai ridicat (diferența este acoperită de subvențiile acordate de la bugetul local). Astfel, costul de producţie ajunge, la nivel național, la o medie de 328 de lei pentru o gigacalorie; acesta variază însă, în funcţie de judeţ, între 515 lei (în Buzău) şi 251 lei (în Mehedinţi). „Diferenţa dintre preţul de producţie şi cel facturat se explică prin materia primă utilizată, cât şi prin gradul de uzură al centralei şi numărul de abonaţi rămaşi conectaţi în reţea”, explică oficialii Ariston Thermo.

Comparație între prețul energiei termice produse individual și cel facturat către populație în sistem centralizat (lei/Gcal):

Județ: Cost mediu producție Gcal centrală pe gaz: Cost mediu facturat populației sistem centralizat: Reducere costuri prin instalare centrală termică:
Constanța 175 lei/Gcal 358,5 lei/Gcal -51,2%
Harghita 175 lei/Gcal 304,5 lei/Gcal -42,5%
Arad 175 lei/Gcal 290 lei/Gcal -39,7%
Iași 175 lei/Gcal 265 lei/Gcal -34%
Timiș 175 lei/Gcal 252,2 lei/Gcal -30,6%
Galați 175 lei/Gcal 247,7 lei/Gcal -29,4%

Sursa: Ariston Thermo România, pe baza datelor furnizate de ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de utilități Publice)

O investiție amortizată în 3-5 ani
Aceste cifre nu înseamnă că, în calitate de potențial cumpărător, vei fi nevoit să excluzi din start un apartament amplasat într-un bloc vechi – chiar dacă acesta este încă branșat la sistemul centralizat de încălzire. În cazul unei asemenea achiziții, ar trebui să faci însă un calcul cât se poate de realist asupra cheltuielilor de întreținere, solicitând proprietarului în special facturile din sezonul rece, pentru a te asigura că și pe timp de iarnă vei putea acoperi cheltuielile casei.

De asemenea, la prețul de achiziție a locuinței poți adăuga costurile implicate de instalarea unei centrale termice pe cont propriu, odată ce te vei muta în casă nouă. Potrivit estimărilor Ariston Thermo, investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică pe gaz ar fi cuprinsă între 6.600 și 7.500 de lei pentru un apartament cu două camere, în suprafață de 60 de metri pătrați. Aceste valori includ prețul centralei termice propriu-zise (2.000 de lei pentru una convențională și 3.200 de lei pentru una în condensare), la care se adaugă costul debranșării de la sistemul centralizat, cel al autorizației de funcționare pentru centrală, al instalației de gaz, al radiatoarelor și instalației aferente, precum și al manoperei. „În ceea ce privește amortizarea investiției, în funcție de oraș, aceasta poate fi făcută în trei-cinci ani, raportându-ne la diferența de cost a gigacaloriei produse cu o centrală termică versus în sistem centralizat”, notează reprezentanții companiei.

„Înainte de achiziţie ar trebui să se facă o analiză a necesarului de încălzire a locuinţei ţinând cont de gradul de izolare, suprafaţa şi volumul spaţiului ce urmează a fi încălzit, de numărul de consumatori de apă caldă menajeră şi numărul de băi şi bucătării. Astfel poate fi determinată puterea centralei termice, acest lucru fiind foarte important deoarece, pe termen lung, este evitat riscul neplăcerilor apărute ca urmare a unei cantităţi prea mici de apă furnizată comparativ cu nevoile familiei. Aşadar, puterea termică a centralei ar trebui să fie direct proporțională cu dimensiunea spațiului și cu numărul de consumatori de apă caldă menajeră.”

Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România

Părerile cititorilor
2 păreri
  • MIHAI

    SUNT CONFUZ. CUM E MAI BINE, DEBRANSAT DE LA SISTEMUL CENTRALIZAT SAU CENTRALA PROPRIE DESTUL DE SCUMPA DE INSTALAT.AUD PARERI DIFERITE CA CEI CE AU INSTALAT CENTRALA PROPRIE PLATESC MULT MAI MULT DECAT CEI DE LA COMUN. CARE E ADEVARUL?

  • Gabriel

    Calculele privind amortizarea sunt extrem de optimiste!!! Din experienta proprie, un calcul realist arata cam 8-10 ani. Si asta în condițiile în care blocul nu este debransat de la Radet (in București). Pentru un bloc debransat, poate și cu 1-2 vecini care fac economie, se poate ajunge la costuri lunare mai mari decât la comun!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
WIN Herăstrău: echilibrul și armonia arhitecturii contemporane, la un pas de cel mai mare parc al Capitalei (P)

La finalizare, ansamblul va fi format din șase clădiri rezidențiale, ce vor însuma aproximativ 300 de apartamente. Visezi la o locuință perfect concepută pentru nevoile tale, în care să...

citește mai departe
Apartamente în imobil nou, Piața Victoriei: localizare deosebită, în zonă cu verdeață, finisaje de top. Potențial de investiție!

Cele trei proprietăți disponibile spre vânzare sunt atractive atât pentru un consumator final, cât și pentru un investitor – ele pot fi folosite atât în scop locativ, cât și...

citește mai departe
Lucrările la ansamblul rezidențial dezvoltat de Impact în Constanța avansează: vilele sunt în stadiu de finalizare, iar fundația primelor blocuri a fost turnată

Întregul proiect este construit în manieră sustenabilă, respectând standardele internaționale impuse de certificarea BREEAM Excellent. Dezvoltatorul autohton Impact Developer & Contractor, listat la Bursa de Valori București, a anunțat...

citește mai departe
A fost finalizată cea mai complexă fundație pentru un proiect rezidențial din România. Clădirea se ridică în ritm alert

Execuția proiectului Maurer Panoramic a atins cota 0 în luna aprilie, după finalizarea lucrărilor la fundații speciale. Aceste lucrări (proiectare, execuție şi monitorizare) au fost cele mai complexe, pentru...

citește mai departe
Ansamblul rezidenţial Cloud 9, din Aviaţiei, vândut în proporție de aproape 70%. Interes crescut pentru locuințele cu grădină la parter

Până în momentul de față, toate unitățile locative cu două camere au fost deja contractate – la fel ca trei penthouse-uri exclusiviste, cu piscină privată. Complexul rezidenţial Cloud 9,...

citește mai departe