Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 mai 2012

Vrei să faci un credit prin Prima Casă? Află la ce cheltuieli adiţionale trebuie să te aştepţi

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Ştirea zilei

Puţini dintre aplicanţii la programul guvernamental ştiu, înainte de a porni la drum, câţi bani vor trebui să scoată din buzunar, pe lângă avans.

Un punct forte major oferit de un credit Prima Casă, mai ales după intrarea în vigoare a noului regulament al BNR, constă în avansul mic, de minimum 5%, pe care trebuie să-l plătească beneficiarul. Faptul că dispunând de o sumă relativ modestă de bani (2.500-3.000 de euro) pot porni în căutarea unei case reprezintă adesea motivul pentru care mulţi tineri se hotărăsc să facă un astfel de împrumut.

Puţini se gândesc însă, atunci când pornesc într-un astfel de periplu, la faptul că, pe lângă avans, vor trebui să mai scoată din buzunar încă o sumă generoasă de bani, ce va avea ca scop achitarea cheltuielilor adiţionale legate de încheierea unei tranzacţii imobiliare. De aceea este recomandat ca, înainte de a începe să-ţi cauţi propriu-zis o casă – bazându-te pe faptul că dispui de banii de avans -, să mergi mai întâi la una sau mai multe bănci şi să-ţi faci o listă cu ce va trebui să plăteşti în plus, în funcţie de bugetul tău.

www.imobiliare.ro îţi prezintă, în cele de mai jos, o listă a acestor costuri suplimentare, luând în calcul, spre exemplificare, un credit în valoare de 57.000 de euro.

1. Depozitul colateral constituit la bancă

, ce cuprinde trei rate de dobândă (acestea nu sunt egale, ci mai mici decât primele trei rate lunare, ele acoperind doar dobânda datorată băncii). La Banca Română de Dezvoltare (BRD), spre exemplu, valoarea acestui depozit se ridică la aproximativ 630 de euro pentru un împrumut de 57.000 de euro.

2. Comisionul de 0,49% din valoarea garanţiei

către Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Luând în calcul împrumutul maxim (co)garantat de către stat pentru locuinţele finalizate, este vorba de o sumă de aproape 140 de euro. Comparativ cu etapele precedente ale programului guvernamental, când Guvernul garanta întregul împrumut acordat de către bancă, această sumă este redusă la jumătate, dat fiind că statul împarte acum riscul cu banca. Este bine să ştii că acest comision către FNGCIMM va trebui să-l plăteşti în fiecare an până la rambursarea creditului. Partea bună este că el scade gradual, odată cu diminuarea soldului creditului.

3. Evaluarea imobilului.

Majoritatea băncilor au o listă cu evaluatori agreaţi, iar unele îţi permit chiar să-ţi alegi evaluatorul pe cont propriu. Costurile variază, în mod firesc, dar se situează undeva în jur de 80-100 de euro, în funcţie de caz.

4. Asigurarea imobilului.

Pentru un credit contractat la BRD, spre exemplu, o astfel de poliţă are un cost de circa 80 de euro. Şi asigurarea va trebui să o plăteşti în fiecare an, fie integral, fie în tranşe, în funcţie de condiţiile fiecărei bănci.

5. Cheltuielile notariale

cântăresc cel mai greu în bugetul de cheltuieli adiţionale pe care va trebui să ţi-l faci pentru a face o achiziţie prin Prima Casă. Acestea pot ajunge la circa 700 de euro sau chiar mai mult, în funcţie de valoarea imobilului (nu cea a tranzacţiei, ci valoarea de evaluare din grila notarilor). Aceste cheltuieli includ încheierea antecontractului (ce costă, de obicei, sub 100 de euro), intabularea, precum şi onorariul notarului. Este bine să ştii că aplicanţii la programul guvernamental beneficiază de anumite reduceri la aceste taxe notariale şi să faci uz de acestea.

Citeşte şi: Trei ani de Prima Casă: Ce puteai cumpăra atunci şi ce-ţi permiţi acum de 60.000 de euro

Părerile cititorilor
6 păreri
 • Poczo roxana luiza

  Vreau sa fac un credit pt. Prima Casa.

 • Loredana

  Buna ziua!
  Urmeaza sa achizitionez un credit cu prima casa.As vrea sa stiu cat costa taxele notariale atat pt cumparator cat si pt vanzator.
  imobilul valoreaza 28.000 eur si este achizitionat cu credit ipotecar de peste 10 ani.
  La valoarea aceasta imi puteti, va rog, calcula taxele atat pt promitentul vanzator cat si pt cel cumparator?
  Va multumesc anticipat!

 • nelu

  as dori sa stiu seu la achizitia unui apartament confort 2 ce costuri sunt la un notar

 • Adriana Lefter

  Cele trei rate de dobanda nu sunt egale cu ratele propriu-zise pe care le veti avea de platit, ci mai mici. Orientativ, la o rata de aproximativ 260 de euro, dobanda se situeaza la circa 180 de euro (atat reprezinta dobanda din suma platita, restul e ceea ce platiti efectiv in contul creditului contractat). Pentru cifre exacte, consultati calculatoarele de rate puse la dispozitie de diverse banci. In momentul in care va orientati spre o banca anume, vi se va spune exact si ce suma veti avea de plata, in functie de valoarea creditului pe care il veti contracta. Succes!

 • iancu nicolae

  Buna ziua as vrea sa intreb si eu ceva ce nu inteleg,si anume cum este cu cele 3 rate in avans de dobanda?Daca eu am o rata de 150euro sa presupunem ar trebui sa platesc in avans 450 de euro sau mai putin,ca nu prea imi dau seama exact la ce se refera cele trei rate de dobanda

 • luca ana maria

  Buna ziua! Va rog spuneti-mi si mie: eu daca sunt in Italia cum pot sa fac un credit in Romania pt Prima Casa? Eu in Italia am un buget de 900 euro, cu contract de munca lucrez, si vreau sa fac un credit in banca din Romania pt casa. Cum se procedeaza? Va multumesc frumos!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Asigurări pe două fronturi din partea Guvernului: Prima Casă merge mai departe. Plafon de două miliarde de lei pentru 2020

Condițiile de accesare a unui credit cogarantat de către stat nu au fost modificate, iar cei interesați pot merge cu dosarele la bănci. Dacă te numeri printre cei care...

citește mai departe
Epopeea continuă (și) în 2020: „Să fie Prima Casă – dar nu orice fel de «primă casă», la oricine!”

Potrivit estimărilor unei mari companii de consultanță, 30% din tranzacțiile cu locuințe noi de pe piața bucureșteană NU se fac cu finanțare bancară, ci din fonduri proprii. Pe fondul...

citește mai departe
Prima Casă, din nou în cumpănă. Varianta „O familie, o casă” e pulverizată: nu ar fi „interesantă” pentru actualul Guvern

Programul guvernamental, funcțional de peste zece ani, trece printr-un nou proces de analiză; rămâne de văzut dacă „mai rămâne în picioare”. Pe final de an, instabilitățile de pe scena...

citește mai departe
Vrei un apartament cu mai mult de două camere? Vei fi, probabil, afectat de noul program „O familie, o casă”

Pragul de preț de 70.000 de euro va limita mult paleta de opțiuni a cumpărătorilor care își doresc locuințe noi mai spațioase în marile orașe. În cadrul primei emisiuni...

citește mai departe
„Metamorfoza” Primei Case: de la posibilitatea ridicării plafonului de garantare, la limitarea veniturilor

Reprezentanții unei asociații a dezvoltatorilor imobiliari consideră că modificările aduse programului eludează chiar măsura care ar fi avut cel mai mare impact (pozitiv) în piață. Rezidențialul autohton a fost...

citește mai departe