Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Octombrie 2013

Vrei să-ți cumperi o locuință mai bună? 3 lucruri la care ar trebui să te gândești înainte de a trece la acțiune

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Cumpărători
Ultima actualizare: 01 Noiembrie 2013

A urca o treaptă pe scala confortului locativ este astăzi o “operațiune” cu circa 50% mai ieftină decât în perioada de boom.

Reducerile masive de prețuri consemnate în anii de criză au dus la îngustarea vizibilă a diferențelor dintre diferite categorii de locuințe. Așa se face că, astăzi, a urca o treaptă pe scala confortului locativ este o operațiune evident mai ieftină decât în perioada de boom. În acest context, o locuință mai mare, mai nouă sau cu o localizare mai favorabilă decât cea actuală poate fi extrem de atractivă.

Înainte de a-ți sufleca mâinile și a trece la acțiune, Imobiliare.ro îți recomandă să-ți iei un timp de gândire pentru a reflecta la întrebările de mai jos:

plan1. Ai cu adevărat nevoie de o altă locuință?
De multe ori, hotărârile pe care le luăm sunt influențate în mare parte de factorii emoționali și mai puțin de cei raționali. Același lucru se întâmplă și cu deciziile noastre financiare, chiar și cu cele cu impact pe termen lung, cum este achiziția unei (noi) case. Deși argumentele emoționale nu ar trebui scoase din ecuație, cele raționale ar trebui să primeze în procesul de luare a unei decizii. Așadar, înainte de a porni la „vânătoare” după o nouă casă, e important să analizăm, la rece, dacă avem cu adevărat nevoie de ea. Indiferent de concluzia la care ajungem – că o altă locuință reprezintă o nevoie reală sau doar o dorință emoțională -, putem lua decizia de a face o achiziție, însă doar dacă ne putem permite asta, la modul real.

2. Ai ceva bani puși deoparte?
Deși diferențele dintre diferite categorii de locuințe s-au redus sensibil în perioada de recesiune, a trece la o casă mai mare, mai bună sau cu o localizare mai favorabilă presupune totuși suportarea unui diferențe de preț deloc de neglijat – dintre proprietatea pe care vrei să o vinzi și cea pe care vrei să o achiziționezi. În contextul actual de piață, pentru o astfel de tranzacție de „upgrade” ar trebui să ai la dispoziție un capital suplimentar de cel puțin 10.000-15.000 de euro (pentru un apartament cu o cameră în plus) sau de 20.000-30.000 de euro (pentru a trece de la un apartament cu trei camere la o casă). Ideal este ca acest capital să provină din surse proprii, fără să fie nevoie să apelezi la un credit bancar, chiar dacă și aceasta din urmă este o opțiune viabilă.

3. Ești dispus să iei un credit?
Chiar și în cazul în care dispui de economii consistente, e bine să știi că poți ajunge în situația de a contracta un credit bancar, pentru a duce dubla tranzacție (vânzare+achiziție) la bun sfârșit. În condițiile actuale de piață, vânzarea unei locuințe poate dura mai mult decât ai crede inițial (până la șase luni sau peste). În cazul în care găsești o nouă proprietate care îți place și pe care vrei să o cumperi imediat, să aștepți până găsești cumpărătorul pentru cea veche poate fi o problemă. În astfel de situații, contractarea unui credit bancar este o soluție. Trebuie să fii însă dispus – sufletește, dar și financiar – să fii angrenat în rambursarea acestuia pe o perioadă mai mare de timp. Chiar presupunând că, odată vândută locuința veche, ai putea achita împrumutul la bancă, aici se impune o marjă de eroare, pentru cazul în care nu vei obține prețul cerut. În acest caz, ratele la bancă se pot transforma în responsabilități financiare pe termen mediu sau chiar lung.

Citește și: Ți-ai da apartamentul pe o casă la curte? Costurile de “transfer”, la jumătate față de boom

Părerile cititorilor
1 părere
  • Andreea

    Sincer, la lucrurile astea m-am gandit si eu cand inca incercam sa ma decid daca chiar e momentul sa plec din chirie si sa investesc intr-o casa a mea. Mai ales ca era nevoie sa fac si imprumut si sa incep cautarile, sa vorbesc cu agenti imobiliari…numai cand ma gandeam, ma durea capul. In cazul meu, pur si simplu am stiut ca nu o sa-mi fac curajul sa ma mut pana nu gasesc un apartament pe placul meu care o sa ma motiveze sa fac acest pas. De la inceput am cautat un apartament in complexele rezidentiale, dar ca sa fiu sincer, m-a cam dezamagit calitatea, mai ales la ce preturi cereau. Intr-un final, m-a convins un complex in n-e bucurestiului care pe langa faptul ca la capitolul materiale nu se compara cu ce-am vazut, avea un balcon imens care dadea spre lac. La apartamentele de 2 camere, rar gasesti in bucuresti sa fie asa spatioase si camerele si balconul…Toata cautarea asta de apartamente m-a invatat ca trebuie facuta cu cap si ca merita sa astepti pana dai de ceva pentru care stii ca a meritat sa dai banii.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe