Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
3 Septembrie 2013

Vrei un credit pentru casă? 3 ponturi pentru a plăti cât mai puțin la bancă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 12 Iunie 2018

Un pont important este că un plan inteligent de rambursare a unui credit pentru casă te poate ajuta să faci economii importante.

Dacă plănuiești să faci un credit pentru achiziția unei case, probabil că ai analizat îndelung – sau încă mai analizezi – ofertele diverselor bănci. Înainte de a semna actele însă, ar trebui să știi că nu doar tipul produsului ales va avea un impact major asupra bugetului tău în următorii ani. Extrem de important este și planul de rambursare pe care îl vei urma.

casesibani

1. Alege o perioadă cât mai mică de restituire a banilor!

Atunci când faci un împrumut, trebuie să decizi în cât timp îl vei înapoia – cu dobânzi și comisioane cu tot. La prima vedere, cu cât perioada de rambursare e mai îndelungată, cu atât mai bine, pentru că ai de achitat rate lunare mai mici. Avantajul costurilor reduse este valabil însă doar pe plan imediat. „Este bine de știut că o perioadă de rambursare mai mare atrage după sine un cost total al creditului mai mare, deoarece se va plăti mai multă dobândă. De exemplu, în cazul unui credit de 57.000 de euro, accesat pe 10 ani, cu o dobândă de 5% și rambursat în rate egale, suma totală de plată ajunge la 72.550 de euro, pe când la același credit, accesat pe 30 ani, suma totală de plată ajunge la 110.155 de euro. Deci este o diferență în plus de aproape 37.605 de euro, care reprezintă dobânda plătită în plus de client”, spune Anca Bidian, CEO al brokerului de credite Kiwi Finance. În acest context, perioada optimă de rambursare a creditului ar trebui aleasă în funcție de echilibrul dintre valoarea maximă a ratei lunare cu care te simți confortabil și cea mai scurtă perioadă de rambursare posibilă.

2. Plata în rate descrescătoare înseamnă mai puțină dobândă!

Odată decis cu privire la perioada de restituire a creditului, mai ai de făcut o alegere: să plătești în rate egale sau în rate descrescătoare? Din nou, cea dintâi soluție pare cea mai atractivă, datorită ratelor inițiale mai mici – fapt ce permite, totodată, accesarea unei sume mai mari. Pe termen lung însă, această modalitate de plată presupune costuri mai ridicate. „Practic, aceasta este varianta care atrage plata unor sume mai mari de dobândă în total, soldul creditului diminuându-se mai lent”, subliniază Anca Bidian. Pe de altă parte, precizează ea, plata în rate descrescătoare prezintă avantajul unor costuri totale mai mici ale creditului, în ciuda ratelor inițiale mai mari. “În măsura în care clientul este eligibil pentru suma dorită și poate suporta o rată inițială mai mare, îi recomandăm să aleagă rambursarea în rate descrescătoare”, notează reprezentanta Kiwi Finance.

3. Pune bani deoparte pentru o rambursare anticipată!

Dacă simți că în ceea ce privește condițiile de rambursare a creditului nu ai o libertate prea mare de mișcare, să știi că mai ai la dispoziție un instrument pentru a diminua costurile pe termen lung ale creditului: rambursarea anticipată. Apelând la această soluție, suma restituită anticipat se scade din valoarea creditului restant, iar debitorul nu mai plătește dobândă pentru ea. Anca Bidian recomandă clienților care au accesat sau urmează să acceseze un credit pentru locuință să încerce să economisească periodic – lunar, dacă se poate – sume suplimentare pe lângă rata de plată la bancă. La anumite intervale, acești bani pot face obiectul unei plăți anticipate parțiale, pe baza unei cereri scrise adresate băncii. O altă variantă este de a economisi într-un cont de economii o sumă mai mare, care să adune dobânzi în timp și care să permită ulterior achitarea integrală a creditului, înainte de termen. “Există în acest moment în piață instrumente de economisire-creditare care sunt de ajutor la crearea unei discipline financiare, oferă un randament mai bun decât depozitele clasice, sunt garantate de Fondul de Garantare și pot fi utilizate în timp la rambursarea anticipată a unui credit ipotecar”, completează reprezentanta Kiwi Finance.

Citește și: Cel mai ieftin credit în lei: cum să-ți achiți locuința de 3 ori mai repede și cun cost de 15 ori mai mic decât prin Prima Casă

Părerile cititorilor
12 păreri
  • Ionescu stelu mihai

    Buna ziua, vreau sa cumpar si eu o casa. Cum sa fac si eu un imprumut in banca?

  • Mariana

    Sunt Mariana, am cumparat un teren si vreau sa construiesc o casa mica pentru mine si copii miei. Am nevoie de suma de 15.000 euro cu o durata de 10 ani. Vreau sa stiu ce rata am pe luna.

  • Filipache ramona

    Bună ziua, vreau și eu un credit pentru Prima Casa pe 30 ani. Cum fac?

  • Bud Claudia

    Buna ziua, as dori sa stiu daca pot cere modificarea ratei la un credit prima casa, daca fac o rabmursare anticipata de 1000 euro. Rata e de 250 euro, iar eu as vrea sa cer modificare ratei la 300 euro si micsorarea vietii creditului.

  • robert

    buna ziua.as dori sa cumpar un apart. in valoare de 45.000 euro prin programul prima casa.am un avans de 15.000 euro,ce dobinda as plati pe luna pentru perioada de 10 ani respectiv 20 ani.ce pasi trebuie sa urmez pentru programul prima casa(am 28 ani.va multumesc.Robert

  • Gabriela

    Vreau sa cumpar un apartament in Tulcea cu creditul de economisire- creditare ale BCR banca pt locuinte S.A(CGC), o suma de 40000euro,cu un avans de 15000 pe o durata de 11ani cu o dobanda de 6% pe an,la cat ajunge suma finala de restituire la banca. As dori mai multe informatii si sfaturi daca ma puteti ajuta .

  • Stefanescu crina adriana

    Buna as dori un credit pentru prima casa doresc detalii pentru a refinaliza creditul actele necesare pe termen de 30 ani

  • silviu

    doresc sa accesez un credit de 20.000

  • camelia cristian

    quisiera mas informacion vivo en madrid pero quiero consegir un aparta estudio en romania constanta.

  • alexandru ionut

    doresc un credit de 60.000 pentru prima casa ma itereseaza sa ştiu conditile banci ce trbue sa andeplinesc pentru a beneficia de credit multumesc anticipat.

  • olteanu marian

    vreau detalii despre credit prima casa

  • petrisor

    doresc sa accesez uncredit ,,prima casa” respectiv imobilar de maxim 60.000 e pentru achizitionarea unei case pe 25 de ani care ar fi un calcul estimativ corect la rata lunara pentru unul rsspectiv ptr. doua variante de credit multzumesc.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Previziunile specialiștilor: Cum îi vor influența concret pe cumpărători, dar și pe jucătorii din imobiliare, noile măsuri propuse pentru asigurarea sustenabilității financiare a României?

Noi măsuri care ar putea avea un impact semnificativ asupra pieței imobiliare, și implicit asupra celor aflați în căutarea unei locuințe, sunt așteptate să intre în vigoare din 2024....

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe