Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 iun. 2018

5 lucruri pe care le poți face pentru a transforma o locuință în „acasă”

scris de corina.varlan in categoria Lifestyle

design interior locuinta

Locuința trebuie să reflecte personalitea, stilul de viață și obiceiurile tale, altfel poți ajunge rapid să te simți un străin în propria casă sau să ai senzația de neîmplinire și dezmăgire, sunt de părere specialiștii în design interior. Există însă o serie de lucruri pe care le poți schimba ușor și care te vor ajuta să îți pui amprenta pe o locuință și să o transformi în „acasă”.

„Atunci când locuința nu este adaptată nevoilor și aspirațiilor celor care locuiesc în ea apar frustările, dezamăgirile, neîmplinirile. Deseori se poate ajunge la depresie pentru că locuința este și o extensie a personalității noastre și o panoplie a amintirilor, dar și a realizărilor noastre”, a declarat pentru Imobiliare.ro designerul Adela Pârvu, fost redactor-șef pentru unele dintre cele mai cunoscute titluri în domeniul amenajărilor interioare și co-prezentator al emisiunii „Visuri la cheie”.

adela parvu design interior
Foto: Adela Pârvu

„Când deschizi ușa casei pășești în memoria minții și sufletului tău, iar dacă în acest spațiu e doar o colecție dezordonată de obiecte, care nu te definesc, evident că nu te regăsești în ea și ajungi să te simți neîmplinit. Eu cred cu tărie că atunci când vezi frumosul, trăiești frumos, iar mai departe trăind frumos ajungi să fii o persoană mai echilibrată, mai bună, mai atentă și mai altruistă cu ceilalți”, a mai adăugat Pârvu.

Și designerul Ștefania Țiplea este de acord că locuința trebuie să se plieze perfect pe stilul de viață al proprietarului.

stefania tiplea designer
Foto: Ștefania Țiplea

„Consider că interiorul unei locuințe reflectă personalitatea și obiceiurile proprietarilor, exact așa cum îmbrăcămintea ne reprezintă pe fiecare în partea; îmbăcăminte pe care o alegem pentru o anumită funcționalitate, formă sau estetică”, ne-a explicat ea.

„În caz contrar, destul de repede, proprietarul nu se va simți acasă, ci mai degrabă un străin în propria locuință. Dacă vorbim de stil de viață, probabil proprietarul va realiza, de exemplu, că a investit o sumă considerabilă într-o bucătărie extraordinară, dar pe care nu o folosește des pentru că nu îi place sau nu are timp să gătească”, a mai menționat designerul.

Există, însă, o serie de lucrurile pe care orice persoană le poate face pentru a transforma o locuință într-un loc pe care să îl numească „acasă”, în opinia Ștefaniei Țiplea.

1. Gândește-te cum poți să îmbunătățești camera în care îți petreci cea mai mare parte a timpului atunci când ești acasă.

design interior pentru locuinta ta

„Analizează foarte bine spațiul în care petreci cel mai mult timp pentru a vedea ce funcționează și ce nu și îmbunătățește acea zonă, fie că acest lucru înseamnă adăugarea sau eliminarea unui obiect de mobilier sau doar achiziția de perne decorative pentru a face canapeaua mai comodă”, sugerează designerul Ștefania Țiplea.

2. Decorează spațiile cu propriile fotografii.

design interior fotografii

„Când vine vorba de arta decorativă, poți încerca să înrămezi imagini pe care le-ai făcut în vacanță sau citate care înseamnă ceva pentru tine”, spune Țiplea.

3. Încearcă să aduci natura în casa ta.

design interior plante

Poți face acest lucru cumpărând câteva plante. Acestea oferă locuinței o senzație de prospețime, în opinia designerului.

4. Lumina este importantă.

design interior corpuri de iluminat

Nu ignora corpurile de iluminat, atunci când analizezi modalitățile prin care îți poți face căminul mai primitor. Poți schimba corpurile vechi sau poți adăuga unele noi.

5.  Evită seturile de mobilier.

cost design interior

„Nu alege seturi complete de mobilier. O să te simți mai tot timpul ca într-un magazin de mobilă în loc de <acasă>”, explică Ștefania Țiplea.

Adela Pârvu și Ștefania Țiplea vor participa ca speakeri la evenimentul anului în domeniul construcțiilor civile – CUIB. Imobiliare.ro este partener oficial al acestui eveniment care se va desfășura, în perioada 8-10 iunie, la Timișoara.

CUIB va cuprinde trei zile de conferințe și workshop-uri la care vor fi prezenți 24 de speakeri care le vor oferi participanților informații utile despre cele mai bune materiale pentru construcții și despre noile trenduri în design și amenajare interioară. Găsești AICI programul complet și lista invitaților.

Citește și: Care este costul real al amenajării unei locuințe? Adela Pârvu, designer: „De regulă, românii nu sunt realiști cu privire la buget”

Citește și: 6 lucruri pe care trebuie să le verifice un cumpărător pentru a se asigura că locuința de care este interesat dispune de finisaje interioare de calitate

Citește și: Vrei să îți construiești o casă sau să afli trendurile în design interior? Participă la CUIB, evenimentul anului în domeniul construcțiilor civile, și află sfaturile specialiștilor

Citește și: Care sunt tendințele anului 2018 în materie de finisaje. Evoluția pieței de profil în ultimii ani

Citește și: Care sunt cele mai importante aspecte ale unei case, în opinia arhitecților

Părerile cititorilor
3 păreri
  • Elena

    Intradevar trebuie sa iti lasi amprenta asupra locului in care stai. Am fost incantata de noul apartament, frumos, spatios, in Cosmopolis, dar nu ma simteam acasa pana sa-l amenajez in stilul meu. Acum, nu m-as muta de aici. Este locul perfect in care sa iti faci casa 🙂

  • Care sunt cele mai importante aspecte ale unei case, în opinia arhitecților -Lifestyle – ImoExpert

    […] Citește și: 5 lucruri pe care le poți face pentru a transforma o locuință în „acasă” […]

  • Care sunt tendințele anului 2018 în materie de finisaje. Evoluția pieței de profil în ultimii ani -Lifestyle – ImoExpert

    […] Citește și: 5 lucruri pe care le poți face pentru a transforma o locuință în „acasă” […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Românii și reamenajarea casei: cât sunt dispuși să scoată din buzunar – și când ar fi cazul să treci la fapte!

La acest capitol, avem un comportament destul de diferit comparativ cu locuitorii altor țări – vestice, dar și răsăritene. Când vine vorba despre reamenajarea casei, românii se gândesc destul...

citește mai departe
Cum îți îmbunătățești viața pe baza principiilor Feng Shui? Sfaturi pentru amenajarea corectă a dormitorului

Cu toții am auzit cel puțin o dată de Feng Shui, acea știință care are capacitatea de a ne dezvălui tipurile de energii aferente fiecărui spațiu și potențialul de...

citește mai departe
Arhitect de interior: Nu cred în ideea „ieftin și bun”, poate în „ieftin, bun și de foarte scurtă durată”

Atunci când apelezi la ajutorul unui specialist pentru a duce la bun sfârșit un proiect de amenajare de interior trebuie să anticipezi anumite costuri, dar, dacă acesta este un...

citește mai departe
Ai grijă când planifici designul interior al casei. E posibil să nu te mai poți odihni în propria locuință, dacă ignori acest aspect

Designul interior al locuinței trebuie să reflecte în totalitate stilul, preferințele și personalitatea proprietarului. În caz contrar, apar probleme cât se poate de diverse, ce pot culmina, de exemplu,...

citește mai departe
Care este costul real al amenajării unei locuințe? Adela Pârvu, designer: „De regulă, românii nu sunt realiști cu privire la buget”

Românii nu își estimează, de multe ori, într-un mod realist cheltuielile pentru amenajarea locuințelor, spune designerul Adela Pârvu, fost redactor-șef pentru unele dintre cele mai cunoscute titluri în domeniul amenajărilor...

citește mai departe