Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 August 2020

Casă sau apartament: ce-ai zice de o variantă „hibridă”, foarte atractivă după perioada de izolare? E mai accesibilă decât vilele!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 26 August 2020

După ce au experimentat ce înseamnă să stai mai tot timpul în casă, posibilitatea de a petrece timp în aer liber este foarte apreciată acum de către cumpărătorii de locuințe.

În urma așa-numitei perioade de „lockdown”, românii și-au schimbat prioritățile în materie de locuire, apreciind mult mai mult acum acele proprietăți care le-ar oferi posibilitatea de a petrece timp în aer liber. Nu doar casele și vilele au devenit, însă, mai interesante, ci și un tip de locuințe „hibrid”, am putea spune, anume apartamentele cu grădină. Despre cererea pentru cele două categorii de proprietăți a discutat, în cadrul celui mai recent webinar CPI, Iulian Niculae, Realtor și Broker/Owner al agenției Victoria Consult – în calitatea sa de manager de vânzări pentru ansamblul LaRa Condominium (foto).

Citește și:
„Pulsul” imobiliarelor în contextul COVID-19: pe termen mediu și lung, societatea nu poate să meargă înainte fără ele!

În prag de carantină totală, unii bucureșteni s-ar muta în afara orașului. Idealul momentului: vilă cu 3-4 camere, plus curte

Un model de succes

Localizat în Otopeni, proiectul reprezentat de Niculae este dezvoltat pe un teren în suprafață de 10.500 de metri pătrați. Aflat în ultimele stadii de dezvoltare, acesta cuprinde un total de 62 de unități locative, dintre care 38 de apartamente și șase vile finalizate, alături de încă șase vile și 12 apartamente în construcție. Interesant este că opt dintre cele 12 apartamente aflate de dezvoltare sunt amplasate în două imobile cu regim redus de înălțime (parter plus etaj), astfel că cele patru unități locative de la parter sunt prevăzute cu grădină. „Este un model pe care l-am văzut prin Italia și mi-a plăcut foarte mult și l-am implementat în LaRa Condominium”, a subliniat Niculae. Din cele patru apartamente cu grădină de la parter, trei au fost deja (ante)contractate, în vreme ce, la etaj, trei rămân disponibile spre achiziție. „Deci se vede clar interesul potențialilor cumpărători pentru un petic verde de grădină”, a punctat Niculae.

Prețul de achiziție pentru un apartament la parter, cu trei camere și grădină, ajunge la 127.000 de euro (cu TVA de 19% inclus). Suprafața utilă a unei asemenea locuințe este de 76 de metri pătrați (incluzând două băi), la care se adaugă curtea de 90 de metri pătrați, dar și două terase cu o suprafață cumulată de aproximativ 40 de metri pătrați.

Prima rezervare exclusiv online, pentru o vilă

Desigur că interes a existat, în timpul „izolării”, și pentru componenta de vile din cadrul ansamblului rezidențial. „Perioada respectivă pe noi ne-a prins [și] cu vile finalizate, te puteai muta mâine, și cu vile în șantier – mai aveam lotul patru [șase unități] în dezvoltare, unde termenul de finalizare este sfârșitul anului”, a arătat Niculae. În această perioadă, reprezentantul Victoria Consult a încheiat chiar și un acord de vânzare de la distanță, în urma unui videoclip de promovare – clientul fiind un cetățean grec, care nu apucase să vadă vila, dar care era hotărât să o cumpere.

„Am încheiat un pact de rezervare online, lucru care mi-a schimbat deja puțin perspectiva, mi-am dat că lucrurile se pot schimba pe zona de case și că există interes. Iar în ultimele două săptămâni de lockdown sunau telefoanele și se propuneau vizionări.”

 

Au urmat, desigur, și alte tranzacții pe acest segment: „perioada aceasta a fost tumultoasă, au fost foarte multe vizionări și am terminat efectiv stocul de vile care erau deja construite. În momentul de față, vă pot spune că din cele șase [unități] în construcție, mai avem una singură disponibilă. În rest toate sunt acontate și așteptăm să facem recepția”, a declarat consultantul imobiliar.

Prețurile de achiziție pentru vilele din LaRa Condominium au fost cuprinse între 161.000 de euro (pentru trei camere, cu două băi și suprafață utilă de circa 110 metri pătrați) și, respectiv, 200.000 de euro (pentru patru camere, cu trei băi, în sistem single). „Cam astea sunt prețurile pe care le-am avut noi, includ acest TVA de 19%, pentru că la noi nu se pune problema unei achiziții cu TVA de 5%, este o diferență foarte mare”, a precizat reprezentantul Victoria Consult.

„Senzația aceasta dată de lockdown, de sugrumare, de stat în casă, dorința de a ieși într-un petic de verdeață, de a-ți face un grătar, de a juca o minge cu copilul, astea sunt cauzele acestui nou exod către periferia Bucureștiului, către zona de case.”

 

În căutare de noi loturi de teren

În ceea ce privește planurile de viitor ale dezvoltatorului LaRa Condominium, în contextul în care terenul pe care este dezvoltat actualul proiect a ajuns, practic, la capacitate maximă, acesta se află în căutarea unor noi loturi, cu suprafețe cuprinse între 5.000 și 10.000 de metri pătrați. Nu e încă foarte clar spre ce gen de dezvoltare se va orienta în continuare. „Este greu să anticipezi ce se întâmplă pe piață, noi renunțasem inițial să mai dezvoltăm vile, pentru un alt concept care mie îmi este drag, apartamentele cu grădină. […] În toamna anului trecut, vânzările de vile cu grădină mergeau destul de greu și chiar cumva ne gândeam ce se întâmplă”, a explicat Niculae, precizând că orice nou proiect trebuie analizat cu atenție.

În actualul context de piață, este totuși limpede că apartamentele cu grădină reprezintă, alături de vile, însă, o alternativă cât se poate de interesantă – pentru cumpărători și, implicit, și pentru dezvoltatori.

Citește și:
Piața rezidențială prin ochii unui dezvoltator care a început, în iunie, construcția unui proiect de peste 200 de locuințe. O nouă tendință pe fondul pandemiei: mutarea în alt oraș!

Părerile cititorilor
1 părere
  • Noua Casă, în sfârșit la start? Impactul scontat de jucătorii din piața rezidențială -Prima Casă, Ştiri imobiliare, Credite – ImoExpert

    […] Citește și: Casă sau apartament: ce-ai zice de o variantă „hibridă”, foarte atractivă după perioada de … […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Un nou ansamblu rezidențial în estul Capitalei. Apartamentele s-au pus în vânzare săptămâna aceasta

HILS Development, dezvoltator cu peste 4.000 de apartamente în portofoliu, lansează un nou proiect rezidențial. HILS Sunrise va fi construit în imediata apropiere a stației de metrou Anghel Saligny...

citește mai departe
Chirie în două dintre proiectele noi din București. Ai de ales din 120 de locuințe

Dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital își rezervă stocul de locuințe finalizate în București pentru o ofertă de închiriere, cu contribuția financiară a unor investitori instituționali. Tranzacția inițială cuprinde aproximativ 120...

citește mai departe
Dacă vrei o locuință aici, ar fi bine să te grăbești. Gradul de contractare a ajuns la 98% în prima jumătate a anului

În ansamblul Greenfield Băneasa, aflat în continuă dezvoltate în zona de nord a Capitalei încă din anul 2007, gradul de contractare a ajuns în prima jumătate a acestui an...

citește mai departe
În 2021, dezvoltatorul ansamblurilor Cortina a vândut locuințe în valoare de peste 90 de milioane de euro. Compania continuă investițiile

Lucrările la două dintre proiectele în care au fost tranzacționate proprietăți au început chiar anul trecut. Dezvoltatorul autohton Eden Capital Development a anunțat că anul trecut a vândut locuințe...

citește mai departe
Dezvoltatorul Art City: „Piața rezidențială s-a dublat ca volum de lucrări într-o perioadă de mai puțin de trei ani”

Pentru anul în curs, reprezentanții companiei vizează extinderea portofoliului de proiecte administrate cu încă trei proiecte, predominant rezidențiale. Art Property, dezvoltatorul ansamblului rezidențial Art City (foto) din nordul Capitalei,...

citește mai departe