Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 mart. 2014

Cu un agent de încredere poți vinde mai repede și la un preț mai bun! 7 semne după care să-l recunoști

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Proprietari, Ştirea zilei

Față de perioada de boom, cumpărătorii sunt astăzi un „vânat” mai rar și mai greu de „ochit”.

Când ai o proprietate de vânzare, ajutorul unui broker imobiliar se poate dovedi salvator. Asta cu atât mai mult în condițiile actuale de piață, în care cumpărătorii s-au transformat într-un „vânat” rar și greu de „ochit”. Datorită experienței și viziunii sale realiste asupra pieței, un agent te poate ajuta să vinzi mai repede și la un preț mai bun decât ai face-o pe cont propriu.

Citește și: 4 riscuri la care te expui atunci când decizi să vinzi o proprietate pe cont propriu

tranzactie imobiliara

Condiția este însă să găsești un broker imobiliar de încredere. Imobiliare.ro îți oferă, în cele de mai jos, o listă cu câteva dintre „semnele” după care poți recunoaște un profesionist în acest domeniu:

1. Din recomandări:
Poate că argumentul cel mai puternic în favoarea unui agent imobiliar este reprezentat de mărturia unei tranzacții reușite, venită din partea unui fost client – sau din partea mai multora. De aceea, primul pas în căutarea unui broker imobiliar profesionist ar fi să încerci să identifici una sau mai multe persoane care au trecut recent printr-o experiență imobiliară… „fericită” și să ceri o recomandare.

2. Solicită o întâlnire:
Înainte de a începe o colaborare, un broker profesionist ar trebui să inițieze o discuție față în față. O asemenea întâlnire este absolut necesară pentru a-ți cunoaște nevoile și așteptările, pentru a afla mai multe despre proprietate, dar și pentru a stabili alte detalii privitoare la tranzacție. Este firesc ca un agent imobiliar să-ți pună și alte întrebări în afară de „La ce preț vreți să vindeți?”, așa că nu considera asta o indiscreție.

3. Nu-ți scoate proprietatea la vânzare fără acordul tău:
În cazul în care a găsit anunțul tău în ziar sau pe un site, un agent imobiliar de încredere nu-l va publica fără acordul tău, ci te va contacta pentru o colaborare. Nu lua dorința acestuia de a-ți promova proprietatea ca pe un afront, căci face parte din meseria lui. Consider-o mai degrabă o dovadă a faptului că vrea să lucreze corect și acordă-i o șansă, acceptând o întâlnire – în cazul în care ești deschis la a lucra cu un agent. Dacă ești ferm hotărât să vinzi pe cont propriu, refuză-i politicos oferta.

4. Vrea să vizioneze casa înainte de a publica o ofertă:
Este firesc – și necesar! – ca un broker să vizioneze o proprietate înainte de a o scoate spre vânzare. În orice domeniu, vânzătorul trebuie să cunoască cât mai bine produsul pe care îl promovează, pentru a-l putea prezenta astfel potențialilor cumpărători. Nu fii surprins așadar dacă agentul va cere să vadă nu doar casa, ci și actele acesteia, pentru a se pune la punct cu toate detaliile, înainte de a-ți bate la ușă cu un client.

5. Oferă un feedback argumentat legat de preț:
În cazul în care ai deja în minte o sumă pe care vrei s-o obții din vânzare, fă tot posibilul să lași așteptările tale deoparte înainte de a începe discuțiile cu brokerul imobiliar. O parte importantă a rolului său ca agent este să-ți ofere consultanță în materie de preț. Un agent profesionist îți va oferi o părere argumentată, susținută de o cunoaștere a segmentului de piață în care este poziționată proprietatea ta. Dacă prețul pe care ți-l sugerează acesta este mai mic decât cel țintit de tine, nu lua asta ca o jignire – un broker nu are niciun interes ca proprietatea ta să se vândă la un preț mai mic (chiar dimpotrivă!), ci este conștient de faptul că aceasta își va găsi cumpărător doar dacă are un preț realist.

Citește și: Locuințele se ieftinesc de la lună la lună, iar a ta își pierde din valoare! Cum să vinzi la prețul de azi

6. Lucrează pe bază de contract:
Faptul că un broker imobiliar îți pune în față un contract încă de la prima sau de la a doua întâlnire nu trebuie să te sperie. Aceasta este, iarăși, o dovadă a faptului că respectivul agent vrea să lucreze în mod corect, ceea ce ar trebui să te bucure. Este firesc ca acesta să-și dorească o acoperire legală pentru serviciile sale, iar pentru un client de bună-credință asta nu ar trebui să reprezinte nicio piedică.

7. Va afișa doar prețul stabilit de comun acord cu tine:
Nu în ultimul rând, un alt semn după care poți recunoaște un broker imobiliar de încredere este că acesta va respecta prețul asupra căruia ați căzut de acord. În cazul în care descoperi o „scăpare” în această privință, ia-o ca pe un semnal serios de alarmă. În același fel ar trebui să tratezi și orice alte informații false despre proprietate – asigură-te însă mai întâi că acestea nu sunt rezultatul unei neînțelegeri.

Citește și: În căutarea ajutorului potrivit: să-ți lași casa „pe mâna” unui singur broker sau să tratezi cu mai mulți?

Părerile cititorilor
3 păreri
 • Madalina

  Am un apartament cu 3 camere confort 2 sporit,anul trecut cand l-am cumparat am dat pe el 30.000 euro,a trebuit sa schimb toata instalatia sanitara din baie si sa il rezugravesc,acum vreau sa il vand la acelas pret cu care l-am cumparat,dar nu reusesc…Ce am de facut? Au venit cativa agenti imobiliari dar nu reusesc dar cam atat…,apartamentul este curat si are toate imbunatatirile posibile

 • maria

  In romania cu teoria stam ff bine, practica ne omoara…….

 • nelu

  mi se pare foarte corect toate remarcile facute. numai asa vom putea sa achizitionam imobilul dorit sau sa vindem la pretul corect. toti pasi au fost parcursi corect si sint extrem de importanti , fiecare pas in parte poate ascunde ceva care nu este la vederea celui care cumpara. va veni timpul cind oamenii vor intelege perfect care este rolul agentului imobiliar.
  Nelu Ionica – Bacau

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe
Cât de sigur este să lucrezi ca femeie în imobiliare? Situații de vulnerabilitate și metode de prevenție

Femeile care activează în domeniul imobiliar din România se confruntă uneori în activitatea profesională cu diverse situații dificile, în special în interacțiunile avute cu clienții, dar și în dinamica...

citește mai departe
„Covid-19 a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale”. În 2020 a fost atins un nou record de locuințe finalizate, iar 2021 se bucură de perspective pozitive

Atingerea rezultatelor preconizate pentru anul în curs va depinde de capacitatea dezvoltatorilor de a-și menține ritmul de lucru și de a face livrările la termenele stabilite. În ciuda contextului...

citește mai departe