Cum stabilești prețul de vânzare corect pentru proprietatea ta

Unul dintre primii pași pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când vrei să scoți la vânzare o proprietate este cel al stabilirii prețului acesteia.

Este posibil să fii tentat să supraevaluezi locuința din considerente subiective – de exemplu, pentru că ești atașat emoțional de aceasta sau ai auzit că anumite cunoștințe au vândut o proprietate cu un preț mare.

Cu toate acestea, este important să cercetezi cu atenție piața și să te asiguri că nu depășești cu mult media, pentru a nu îndepărta potențialii cumpărători. Iată cum poți stabili corect prețul de vânzare pentru proprietatea ta. 

Modalități de estimare a prețului

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a determina prețul de vânzare al proprietății tale este acela de a analiza proprietăți similare scoase la vânzare, dar și valoarea lor.

O modalitate prin care poți estima valoarea locuinței tale este prin accesarea anunțurilor Imobiliare.ro. Prin intermediul opțiunilor de filtrare, găsești rapid acele locuințe care au caracteristici similare cu apartamentul sau casa pentru care cauți un cumpărător.

Poți căuta proprietăți nu doar după localitate, ci și după numărul de camere pe care îl are locuința, facilități, etajul la care se află aceasta (în cazul apartamentelor) sau după suprafață utilă disponibilă.

Ce factori pot influența prețul unei proprietăți

Principalii factori care pot influența prețul unei proprietăți sunt:

  1.  Zona în care se află proprietatea

Casele sau apartamente situate la periferia orașului sunt, de cele mai multe ori, mai ieftine față de cele aflate în zona centrală sau ultracentrală.

Să luăm un exemplu concret. Un apartament din București se vindea, în intervalul iulie-septembrie 2024, cu 1.236 euro/mp în cartierul Ferentari, cu 1.295 euro/mp în Prelungirea Ghencea și cu 1.294 de euro/mp în Giurgiului.

Spre comparație, o locuință putea fi achiziționată cu 2.736 euro/mp în Dorobanți, cu 2.759 euro/mp în zona Aviatorilor-Kiseleff și cu peste 3.000 euro/mp, dacă era situată în vecinătatea Parcului Herăstrău.

În Cluj-Napoca, un apartament poziționat în cartierul Bună Ziua se vindea la un preț aproximativ de 2.924 euro/mp, în timp ce o locuință similară, aflată la periferie, cum ar fi în zona Iris, putea fi achiziționată cu doar 2.418 euro/mp.

În Timișoara, un apartament se vindea cu 2.098 euro/mp dacă se afla în zona ultracentrală a orașului, prețul scăzând la 1.418 euro/mp dacă era amplasat în zona Fratelia-Steaua.

Desigur, prestigiul cartierului în care se află locuința, dar și mijloacele de transport aflate la dispoziție și vecinătățile acesteia trebuie luate și ele în considerare atunci când stabilești valoarea proprietății.

2. Vechimea imobilului

Locuințele aflate în clădiri vechi se vând, de obicei, cu prețuri mai mici față de cele aflate în clădiri noi.

La finele anului 2024, prețul mediu de vânzare al unui apartament aflat într-un bloc vechi din Cluj-Napoca era de 2.970 euro/mp. Spre comparație, o proprietate similară, dar aflată într-un bloc nou, se vindea cu 3.155 euro/mp, potrivit Indicelui Imobiliare.ro.

O situație asemănătoare putea fi observată și în alte orașe din țară. În Brașov, de exemplu, o astfel de locuință situată într-un imobil vechi se vindea în decembrie 2024 cu 1.968 euro/mp, în timp ce una aflată într-un imobil nou, cu 2.458 euro/mp.

Există însă și excepții. Acestea apar în momentul în care în zonele centrale ale orașelor nu mai există suficient spațiu pe care dezvoltatorii îl pot utiliza pentru a ridica blocuri noi.

Atenție! “Bulina roșie” influențează și ea valoarea unei proprietăți. Unii cumpărători pun mare accent pe acest aspect, iar gradul de risc seismic în care este încadrat imobilul poate să ducă la o scădere drastică a prețului locuinței. Poți consulta lista clădirilor cu risc seismic din București pe site-ul Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

3. Tipul de compartimentare 

Locuințele decomandate sunt preferate de către cumpărători și se vând, de cele mai multe ori, cu un preț ușor mai ridicat față de cele nedecomandate.

4. Îmbunătățirile de care dispune locuința

Prețul este mai mare dacă proprietatea este deja finisată, are centrală termică sau încălzire prin pardoseală.

5. Numărul băilor și al balcoanelor/teraselor

Un apartament cu 3 camere care dispune de două băi va fi mai atractiv pentru potențialii cumpărători și se va vinde mai scump față de unul cu o singură baie, pentru că oferă un confort sporit.

6. Calitatea mobilierului și dotărilor

Dacă mobilierul este demodat, iar aparatura electronică și electrocasnică este veche, atunci cumpărătorii vor încerca, în multe cazuri, să renunțe la toate acestea și să negocieze un preț mai mic.

7. Suprafața curții și anexele 

Acest criteriu este valabil în cazul caselor. O curte mare, cu grădină sau deja amenajată și prezența anexelor vor determina, bineînțeles, creșterea prețului.

Nu uita să îți lași o marjă de negociere

Un alt element pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când stabilești prețul de vânzare al proprietății este marja de negociere. Cumpărătorul va încerca, dacă are posibilitatea, să obțină un preț mai bun pentru el. Din acest motiv, proprietarii aleg de multe ori să își asigure o marjă de negociere mică, de circa 3%-4%.

În București, de exemplu, în perioada iulie-septembrie 2024, proprietarii își luau o marjă de negociere de 4%, potrivit datelor Imobiliare.ro Market360, în timp ce în Cluj-Napoca aceasta era de 3,9%, iar în Constanța, de 3,6%.

Ulterior, prețul solicitat poate fi validat de către agentul imobiliar care va lucra alături de tine pentru a găsi cumpărători.

Cei care cresc excesiv prețul gândindu-se că ar putea să obțină astfel o sumă mai consistentă sau cei care consideră că în acest mod își vor lăsa mai mult spațiu pentru negocieri, au o abordare greșită. Un preț prea mare va face ca locuința să rămână o perioadă mai îndelungată de timp pe piață și să fie evitată de posibilii cumpărători.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Cel mai căutat cartier din Iași, printre cele mai ieftine din oraș. Peste 1.000 de apartamente de vânzare aici

Cartierul Tătărași a atras cea mai mare cerere în prima parte a acestui an, potrivit datelor Imobiliare.ro. Aproximativ 1.100 de apartamente noi și vechi au fost disponibile celor interesați...

citește mai departe
Românii sunt interesați de locuințe ieftine. Topul celor mai populare cartiere din marile orașe – GRAFICE

Românii care au prospectat piața de la începutul lui 2025 pentru a face o achiziție imobiliară și-au orientat căutările spre unele dintre cele mai ieftine cartiere din marile orașe....

citește mai departe
Cel mai căutat cartier din Iași, printre cele mai ieftine din oraș. Peste 1.000 de apartamente de vânzare aici

Cartierul Tătărași a atras cea mai mare cerere în prima parte a acestui an, potrivit datelor Imobiliare.ro. Aproximativ 1.100 de apartamente noi și vechi au fost disponibile celor interesați...

citește mai departe
Prețuri cu 12% mai mari în cel mai căutat cartier din Constanța. Unde găsești apartamente la prețuri accesibile?

Cei mai mulți potențiali cumpărători care își doreau un apartament în Constanța și-au îndreptat atenția, în primele cinci luni ale acestui an, spre cartierul Tomis Nord. Aceștia au avut...

citește mai departe
Oferta bogată atrage timișorenii, dar prețul contează. Ce cartiere preferă cei aflați în căutarea unei locuințe?

Calea Șagului a fost cea mai populară zonă din Timișoara în rândul potențialilor cumpărători în prima parte a anului 2025, pe fondul prețurilor mici corelate cu o ofertă extinsă....

citește mai departe
Brașovenii, mai puțin interesați de preț în alegerea locuinței. Care sunt cele mai căutate cartiere din oraș?

Dacă în celelalte mari centre urbane cei mai mulți potențiali cumpărători și-au îndreptat căutările spre unele dintre cele mai accesibile cartiere, în cazul Brașovului cel mai popular cartier se...

citește mai departe
Ieftin și totuși scump în Cluj-Napoca. Mănăștur bate record după record, dar cele mai accesibile prețuri pot fi găsite în estul orașului

Cel mai căutat cartier clujean a fost în prima parte a acestui an Mănăștur, arată datele Imobiliare.ro. Chiar dacă acesta se menține printre cele mai accesibile din oraș, depășește...

citește mai departe
Drumul Taberei, cel mai căutat cartier din România. Cât costă apartamentele și ce alte zone ieftine mai găsești în Capitală?

Cel mai căutat cartier din Capitală, dar și din România, a fost de la începutul acestui an Drumul Taberei din Sectorul 6. Aproape 3.000 de apartamente noi și vechi...

citește mai departe
Românii sunt interesați de locuințe ieftine. Topul celor mai populare cartiere din marile orașe – GRAFICE

Românii care au prospectat piața de la începutul lui 2025 pentru a face o achiziție imobiliară și-au orientat căutările spre unele dintre cele mai ieftine cartiere din marile orașe....

citește mai departe
Cât costă cea mai ieftină casă din București? Prețul te va surprinde, iar metroul ar putea schimba fața zonei în câțiva ani – FOTO

Cea mai ieftină casă scoasă la vânzare în București costă 52.900 de euro, este veche de 50 de ani, construită parțial din paiantă și poate fi găsită în zona...

citește mai departe
Unde se vând cele mai multe locuințe în București? Găsești cele mai multe apartamente noi în sectoarele fruntașe

Aproape 3.390 de apartamente și case s-au vândut în Capitală în luna mai, arată cele mai noi date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Cele...

citește mai departe
La mare, la soare, scoase la vânzare: Cât costă un apartament în epicentrul distracției de pe litoral?

Sezonul estival a început și, dacă ai ajuns deja la mare anul acesta, poate că te-ai întrebat deja cât te-ar costa să cumperi un apartament la doi pași de...

citește mai departe
Cum să amenajezi un spațiu mic cu soluții IKEA – 4 Episoade Video

Amenajarea unui spațiu mic poate părea o provocare, însă cu puțină creativitate și soluții inteligente, fiecare metru pătrat poate fi transformat într-un loc funcțional, confortabil și estetic. Împreună cu...

citește mai departe
Timișoara, mai sus decât Cluj-Napoca. Doar Capitala mai depășește orașul de pe Bega la vânzările de locuințe

Timișoara ocupă locul al doilea în clasamentul național al orașelor reședință de județ în care s-au tranzacționat cele mai multe case și apartamente pe parcursul lunii mai, potrivit datelor...

citește mai departe
Stresul bate la ușă și în imobiliare. Gáspár György: „Fără grijă de sine, plătim cu sănătatea”

„Psihologii contribuie la starea de bine emoțională, iar agenții imobiliari – la starea de bine prin siguranța unui cămin. Sunt meserii care, în esență, construiesc același lucru: confortul uman,”...

citește mai departe