Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în

Cum stabilești valoarea corectă a chiriei pe care o vei solicita pentru locuința ta

Unul dintre primii pași pe care trebuie să îi ai în vedere atunci când te gândești să cauți un chiriaș este cel al stabilirii chiriei corecte pentru locuința ta. Nu uita că dacă vei cere un preț care depășește mult media pentru o proprietate similară aflată în aceeași zonă a unui oraș nu vei avea de câștigat mai mult, aceasta va sta pe tușă luni de zile, deci vei pierde bani, iar potențialii chiriași se vor feri de ea odată ce vor realiza că pot avea parte de același confort la un preț mai accesibil.

Astfel, primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a determina valoarea corectă a chiriei este acela de a analiza proprietăți similare scoase la vânzare, dar și valoarea lor.

Poți face acest lucru folosind soluția “prețExpert” pusă la dispoziția ta de Imobiliare.ro. Acest produs inovativ îți oferă în doar câteva secunde informații detaliate despre valoarea de piață a unei proprietăți imobiliare, dar și chiria sugerată pentru aceasta, în funcție de caracteristicile și de poziționarea sa.

În momentul de față, rapoartele “Opinie Preț” pot fi generate pentru locuințe din peste 100 de localități din România.

Dacă locuința pe care vrei să o dai în chirie se află în București sau într-unul dintre principalele orașe ale țării, respectiv Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Iași sau Constanța, poți estima ușor suma pe care o poți solicita la închiriere folosind și “Harta chiriilor” pe care o găsești pe site-ul Imobiliare.ro.

Aceasta îți oferă posibilitatea de a selecta tipul locuinței pe care vrei să o dai în chirie, respectiv garsonieră sau apartament cu 2, 3 și 4 camere, și de a afla imediat prețul minim și mediu solicitat pentru alte proprietăți similare. În plus, cu portocaliu și roșu vei vedea direct pe hartă care sunt zonele orașului cu cele mai mari chirii, iar cu albastru pe cele unde se cer chirii mici.

În cazul locuințelor care se încadrează în segmentul de lux, estimarea chiriei se poate dovedi a fi o provocare. Acesta este și motivul pentru care vei avea nevoie de un specialist care să facă evaluarea.

Care sunt principalii factori care influențează valoarea chiriei

Factorii care influențează cel mai mult valoarea chiriei sunt, în general, următorii:

1. Zona în care se află proprietatea – chiriile solicitate pentru locuințele aflate la periferia orașelor sunt mai reduse față de cele aferente locuințelor situate în zonele centrale. Contează, totodată, prestigiul cartierului în care se află proprietatea, dar și vecinătățile.

Să luăm un exemplu concret. Un apartament cu 2 aflat în cartierul Rahova din București putea fi închiriat la finele anului 2017, în medie, cu 280 de euro, iar o locuință similară în Berceni și Ghencea cu circa 330 de euro, iar în Colentina cu 350 de euro.

În schimb, pentru un apartament asemănător aflat în zona Dacia-Eminescu chiria ajungea la 400 de euro, iar pentru unul în zona Piața Victoriei – Piața Romană – Piața Universității sau în zona Parcului Herăstrău 450 de euro. Proprietarii creșteau chiria la 475 de euro pentru apartamentele cu 2 camere de la Piața Unirii și la 500 de euro pentru cele din zona Dorobanți.

Astfel de diferențe pot fi observate și la nivelul celorlalte orașe ale țării. De exemplu, un apartament cu 2 camere din Timișoara poziționat ultracentral putea fi închiriat în aceeași perioadă a anului trecut cu 420 de euro, în timp ce unul aflat în zone precum Girocului – Soarelui-Buziașului se închiriau cu 305 euro pe lună.

Prețuri chiar mai mici puteau fi întâlnite în zonele Sagului – Dâmbovița – IosefinSteaua, unde o locuință similară se închiria cu 300 de euro pe lună, potrivit datelor Imobiliare.ro.

2. Vechimea locuinței – locuințele aflate în imobile vechi sunt închiriate, de cele mai multe ori, la prețuri mai mici față de cele aflate în clădiri noi.

Diferența dintre valoarea chiriei solicitate pe un apartament nou cu 2 camere și unul vechi similar ajungea în marile orașe ale țării în ultimele trei luni ale anului 2017 la 90-100 de euro.

Astfel, proprietarul unui apartament nou cu 2 camere din Timișoara va solicita, în medie, o chirie de 400 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro, în timp ce proprietarul unei locuințe similare, dar aflată într-un bloc vechi, va cere o chirie de 300 de euro.

Similar pentru un apartament nou cu 2 camere din Constanța, chiria solicitată va fi, în medie, de 350 de euro, cu 90 de euro mai mare față de cea aferentă unui apartament vechi.

Atenție! Dacă locuința se află într-un bloc vechi cu “bulină roșie”, valoarea chiriei va scădea. Important este în acest caz să iei în considerare gradul de risc seismic și să îi informezi pe cei interesați. Acest aspect poate fi verificat cu ușurință pe site-urile autorităților locale, iar dacă îl ascunzi, potențialul chiriaș ar putea să creadă că locuința are și alte probleme pe care nu ai vrut să i le comunici.

3. Dotările locuinței – o locuință mobilată și utilată va fi mult mai căutată ca una doar parțial mobilată și utilată sau care nu dispune de nicio dotare. Totodată, nu vei putea să ceri o chirie mai mare pe o locuință nemobilată și neutilată decât pe una cu toate dotările pentru că în acest caz chiriașul va trebui să facă investiții substanțiale pentru un minim de confort.

De asemenea, o locuință cu un aspect curat sau pentru care s-au făcut unele îmbunătățiri, va fi mai atractivă și va atrage mai multe persoane decât una cu un aspect învechit, în pregătirea căreia proprietarul nu a vrut să investească bani. Nu uita că vei putea solicita o chirie mai mare dacă locuința ta arată bine.

Dacă vei lucra alături de un agent imobiliar pentru a găsi un chiriaș, este recomandat să îi soliciți părerea cu privire la valoarea chiriei pe care vrei să ceri pentru locuința ta. Experiența sa își va spune cuvântul în acest sens. În plus, acesta poate să îți sugereze o serie de îmbunătățiri la care poți apela pentru a face locuința mai atractivă pentru cei aflați în căutarea unei chirii.

Pune direct o întrebare

Experții noștrii imobiliari vor căuta soluții și îți vor oferi sfaturi

Citește cele mai noi știri din piață
Start pentru a doua fază de construcție a ansamblului rezidențial Parcului20. Avantaj pentru apartamentele mai spațioase, de calitate superioară

Rezervările pentru cele 220 de unități locative cuprinse în această etapă au început din luna septembrie a acestui an. Cordia România, companie membră a grupului maghiar Futureal, a demarat...

citește mai departe
Rezidențialele autohtone după restricțiile de circulație: prețurile locuințelor față de evoluția cererii, a ofertei și a achizițiilor în T3 2020

Pentru moment, datele din piață relevă o reziliență semnificativă a principalilor indicatori specifici acestei piețe. După starea de urgență instituită în luna martie și încheiată la jumătatea lunii mai,...

citește mai departe
Start pentru a doua fază de construcție a ansamblului rezidențial Parcului20. Avantaj pentru apartamentele mai spațioase, de calitate superioară

Rezervările pentru cele 220 de unități locative cuprinse în această etapă au început din luna septembrie a acestui an. Cordia România, companie membră a grupului maghiar Futureal, a demarat...

citește mai departe
TRIAMA Residence: construcție la standarde europene, spații verzi, curte interioară și parcare subterană. Aproape de metrou! (P)

Proiectul dispune de un mix variat de unități locative, iar clienții pot alege între mai multe variante de finisaje. Amplasat în sud-estul Capitalei, în zona Bd. Basarabia, pe strada...

citește mai departe
Monarch Tower – un proiect rezidențial de lux situat pe Bld. Take Ionescu, Timișoara (P)

De la localizare la facilități, proiectul a fost special conceput pentru cei care visează să se bucure de un stil de viață cu adevărat select. Amplasat în zona centrală...

citește mai departe
Impact: avans de 35% al veniturilor din vânzări în primele nouă luni din 2020. Majorarea plafonului pentru cota redusă de TVA va fi „o gură de oxigen” în marile orașe

Dezvoltatorul a consemnat o creștere a ponderii din vânzări deținute de ansamblul rezidențial premium pe care îl are în construcție în Capitală. Compania autohtonă Impact Developer & Contractor a...

citește mai departe
2020, un an-record pentru închirierile de spații logistice și industriale

În zona Bucureștiului a fost tranzacționat, până în momentul de față, mai bine de jumătate din volumul tranzacționat la nivel național. Datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield...

citește mai departe