Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
19 ian. 2023

De ce trebuie să treci prin etapa de precalificare?

scris de Alexandra Manolache

Precalificarea și preaprobarea sunt termeni cu care te vei întâlni în procesul de achiziție a unui imobil, prin intermediul unui credit ipotecar. Cu toate acestea, deși sună în mod similar, nu reprezintă aceleași lucruri.

Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?

Precalificarea se bazează pe informații financiare pe care creditorul nu le verifică, în primă instanță. De exemplu, în această etapă, vei fi întrebat care este venitul tău și care sunt datoriile tale actuale, însă nu îți vor fi cerute documentele care să dovedească acest lucru. În schimb, aprobarea prealabilă necesită furnizarea dovezilor care verifică datele financiare declarate.

Cum te poți precalifica pentru un credit ipotecar?

Dacă dorești să te precalifici pentru un credit ipotecar, creditorii vor avea nevoie să le furnizezi următoarele informații:

  • Sursa de venit
  • Vechimea în muncă
  • Datorii existente 
  • Avansul de care dispui

Astfel, în cazul în care soliciți aprobarea prealabilă, va fi necesar să demonstrezi vechimea în muncă și să oferi declarații fiscale, istoricul de credit, facturi restante (dacă există), extrase de cont și alte documente financiare.

Care este avantajul principal în precalificarea pentru un credit ipotecar?

Precalificarea pentru un credit ipotecar te va ajuta să afli intervalul de prețuri a imobilelor pe care ți le poți permite. În plus, obținerea preaprobării poate oferi agenților imobiliari și vânzătorilor mai multă încredere legată de faptul că îți poți permite achiziția proprietății. În plus, etapa de preaprobare te ajută să aduni documentele de care vei avea nevoie atunci când completezi cererea de credit ipotecar.

Cu cât timp înainte de achiziție trebuie să fii precalificat pentru un credit ipotecar?

Ia în considerare precalificarea pentru un credit ipotecar cu cel mult 6 luni înainte de a începe să cauți o locuință, astfel încât aceasta se bazează pe situația financiară actuală. În plus, încearcă să obții preaprobarea pentru un credit ipotecar cu o lună sau două înainte de a face o ofertă pentru o casă, astfel încât aceasta să se bazeze pe rate ale dobânzii mai recente.

Cât durează o preaprobare pentru un credit ipotecar?

Preaprobările pentru un credit ipotecar pot dura între 60 și 90 de zile, înainte ca acestea să expire. Unul dintre motivele pentru care aprobările prealabile expiră constă în faptul că se bazează pe ratele dobânzilor curente, iar ratele dobânzilor se pot schimba!

Obțineți precalificarea cu Imobiliare.ro!

Dacă dorești să simulezi un scenariu de credit standard, folosește instrumentul Imobiliare.ro. În plus, te putem ajuta să facilitezi procesul de creditare. Astfel, îți oferim complet gratuit, fără nici un cost ascuns, posibilitatea de a obține finanțare printr-un broker de credit.

Solicită o întâlnire cu unul dintre brokerii Imobiliare.ro și te vei bucura de o relație bazată pe încredere și respect reciproc.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.