Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 mart. 2017

Despre pericolul unui nou BOOM imobiliar

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Criza declanșată în 2008 s-a încheiat – ne așteaptă o alta?

După cum se știe, o piață (imobiliară) ce funcționează pe principii capitaliste are o evoluție ciclică, trecând prin perioade alternative de creștere și scădere. Începând cu anul 2008, România a experimentat prima sa recesiune, trecând de la o etapă de creștere fulminantă la una de declin. În condițiile în care de aproximativ trei ani încoace lucrurile merg pe un trend vizibil crescător (la capitolul prețuri, dar nu numai), există teama de o așa-numită „supraîncălzire” a pieței – ce ar fi urmată, în mod firesc, de un nou boom imobiliar.

Despre pericolul unui nou boom imobiliar

Unde ne aflăm în acest moment? Iată una dintre întrebările la care au încercat să răspundă participanții la ediția din 2017 a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare. Potrivit lui Adrian Erimescu, directorul general al Imobiliare.ro, prețurile locuințelor din România (atât cele solicitate, cât și cele finale, de tranzacționare), se află pe un trend ascendent din a doua jumătate a anului 2014. Până acum, această tendință pare a fi absorbită de piață – și, deci, sustenabilă. Erimescu precizează că, în ciuda creșterilor din ultimii ani, prețurile actuale sunt încă departe de vârful atins în perioada de boom. În plus, un studiu realizat recent de Imobiliare.ro relevă că ridicarea pretențiilor vânzătorilor este dublată de o majorare a disponibilității de plată din partea potențialilor cumpărători de locuințe.

Achizițiile cu cash, un semn bun

Că de pragul de jos al pieței am trecut recunoaște și antreprenorul Ovidiu Șandor, dezvoltatorul ansamblului mixt ISHO, din Timișoara. „Cred că piața imobiliară rezidențială e într-un punct interesant. Nu cred că suntem încă într-o zonă «over-heated» (supraîncălzită, n.red.), cred că suntem într-o piață care a redevenit cumva normală, părerea mea. Cred că e un context normal, el are potențialul de a ajunge la un «over-heating» (o supraîncălzire, n.red.), cum am avut în 2007, dar cred că, dacă ne uităm pe cifre, totul este – încă – sustenabil”, subliniază acesta.

Unul dintre factorii care fac diferența față de 2008 este că majoritatea celor care cumpără azi o locuință sunt consumatori finali – în plus, o parte importantă dintre aceștia sunt în măsură să facă achiziții cu bani gheață. Potrivit lui Șandor, din 2008 încoace o largă categorie de potențiali cumpărători au fost foarte reținuți în a cumpăra locuințe, rămânând în expectativă. Lucrurile s-au schimbat însă, iar acest gen de clienți sunt din nou deschiși la achiziții. „Nu întâmplător vedem foarte multe tranzacții care nu au nevoie de finanțare bancară, tocmai pentru că lumea a acumulat”, punctează timișoreanul.

Fără investiții – și dezvoltări – speculative

În ceea ce privește achizițiile în scop investițional, acestea există, desigur, însă sunt diferite comparativ cu perioada de boom prin care a trecut piața autohtonă. Potrivit lui Șandor, nu am ajuns la momentul speculativ din 2007-2008, când oamenii cumpărau pentru a profita de creșterea de prețuri, cu gândul de a revinde în scurt timp, în câștig. Investitorii de azi văd imobiliarele ca o soluție de plasament al capitalului propriu ce ar aduce, prin închiriere, un venit rezonabil pe termen mediu și lung.

Nici în ceea ce privește accelerarea ritmului construcțiilor rezidențiale din ultima vreme nu s-ar părea că există motive de îngrijorare. Asta pentru că dezvoltatorii de azi sunt mult mai conectați la nevoile – și posibilitățile financiare – reale ale populației. „Mi se pare cumva că se așază pe niște baze sănătoase piața. Când spun baze sănătoase mă refer la proiecte gândite cu consumatorul final în minte”, spune George Marcu, broker/owner-ul agenției bucureștene Green Angels.

Părerile cititorilor
11 păreri
 • TiviDan

  Metru patrat construit de bloc e undeva la 300-350 E/mp (sa zicem ca nu se construieste foarte prost), terenul undeva la 150-200 E/mp, si alte cheltuieli pentru autorizatie 100 E/mp. Un total grosier cam de 600 E/mp. Apoi apatamentul se vinde la 1200-1400 E/mp cu banii jos. Prin banca se dubleaza. Adica cumperi un apartament de 600E/mp cu 2500 E/mp… si mai zici ca ce bine e sa ai apartamentul tau?

 • steff

  Corect *Nelu Costel. Piata imobiliara nu are nimic de-a face cu cetatenii, ci doar cu „investitorii”, bancile si altii asemenea. Orice crestere a preturilor nu este dictata decat de interese financiare si nu de piata.

 • DMB

  Suntem in anul 2006 iar din punct de vedere al creșterii economice. Cine vrea sa vândă, sa o facă la anul pentru ca in 2020 prețurile vor intra iar pe un trend descendent. Românii din pacate in majoritatea lor au memoria scurta si educația economico financiara lipsa, iar prostia si plăcerea mereu se vor plăti mai mult.

 • Radu

  In Cluj pretul apartamentelor pe metru patrat este mai mare decat cel din Bucuresti, desi salariile in Bucuresti sunt cu 20-25% mai mari. Potentialul orasului, serviciile oferite etc nu sunt mai mari in Cluj decat in Bucuresti. Aspectul orasului nu cred ca justifica totusi niste preturi atat de mari in Cluj. Nu imi dau seama care o fi motivul…

 • Diana Andreescu

  Eu personal, nu pot sa pricep cum sunt sustinute, cel putin in capitala, preturi atat de mari. De exemplu un apartament de 3 camere, intr-o zona nu chiar centrala, ajunge si la 140 de mii de euro, in conditiile in care nu vorbim despre lux. Programul Prima Casa acorda maxim 70 de mii, apoximativ, deci de unde vin preturile asa mari?
  Sa nu mai vorbim despre calitatea blocurilor nou construite in ansamblurile rezindentiale, cica, facute in repezeala, cat mai multe, inghesuite, unele fara autorizatie chiar.
  Ca sa nu mai zic ca fie prin Prima Casa, fie prin credit ipotecar, nu suntem deloc proprietari. 30 de ani, sau cat dureaza achitarea creditului, casa este mai mult a bancii.

 • Paul

  Pt. cei care au o solvabilitate bună este avantajos…(fata noastră a cumpărat un apart. cu 3 camere – aprox 70 mp – prin Prima Casă cu un credit de aprox 55000 E pe 30 ani. În cîțiva ani cu economii, cu un pic de ajutor din partea noastră, cu o mărire de salariu și o mărire a ratei a izbutit să scadă la 12 ani. Plățile susținute în primii ani scad simțitor ponderea dobînzilor în cuantumul total al creditului…)

 • Dragos

  O garsoniera care in vara 2014 a costat 28500 euro se vindea in vara 2016 cam cu 37500 euro, deci o crestere de 31%. Nu cred ca cresterea asta se poate numi sanatoasa.

 • nelu costel

  Prima Casa e cel mai toxic program guvernamental, el nu vine in sprijinul cetatenilor tineri cum cred acestia. Cei care profita cu adevarat sunt bancile, guvernul si notarii. Partial castiga vanzatorii care stau si vad cum valoarea unui obiect creste fara ca acesta sa fie mai bun. Economie de piata? Asta e o gogorita, Prima Casa distruge mobilitatea si libertatea tinerilor, dorinta de economisire, responsabilitatea in cheltuirea banilor si managementul viitorului propriei vieti. Sa nu mai vorbim ca programul e profund discriminatoriu si impotriva legilor cererii si ofertei. Ar fi multe de spus dar multi oameni au o ceata densa pe ochi si pe creier si e posibil sa inteleaga total gresit ce as spune.

 • Vlad Paraschiv

  Preturile stabilite de aceste agenții sunt exagerat de mari, nu reprezintă valoarea corecta conform DEVIZULUI întocmit de proiectant. Dar eu nu sunt de acord cu economia și cu principiile capitaliste. Dar va veni o zi când MAMALIGA va exploda din nou. Atunci as vrea sa vad cum veți justifica aceste creșteri sălbatice.

 • mihai

  Clientii deja sunt pacaliti cu ap. noi pe piata. Bancile ii obliga sa cumpere de la dezvoltatori mai ales cu tampenia de cutremur. Stau intr-un ap de 3 camere, an const. `67 si nu am simtit niciun cutremur.

 • Ramir Maracan

  Cat de avantajoase sunt locuinele achizitionate prin credit bancar? Ati vorbit de avantajul pietei ca multi cumpara cash, dar pentru cumparatorul prin credit ??

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce s-a întâmplat cu prețurile apartamentelor în luna mai. Piața nouă a generat variații semnificative în Brașov și București

La fel ca în celelalte două luni de primăvară, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie general ascendentă și în luna mai. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe
Bog’Art construiește un ansamblu rezidențial „verde” în nordul Bucureștiului. Art City va avea 141 de apartamente

Art City va fi lansat oficial în cadrul Romanian Design Week și va face parte din masterplanul de regenerare urbană Petrom City. Compania de construcții Bog’Art a demarat dezvoltarea...

citește mai departe
Dezvoltatorul proiectului Cloud 9, din zona Aviației, are în plan un nou ansamblu de proporții în Capitală. Va ajunge la 900 de unități locative

Potrivit oficialilor companiei, lucrările de construcție la noul proiect sunt programate să înceapă până la finalul anului în curs. Grupul Akcent Development, activ pe piața imobiliară din Capitală pe...

citește mai departe
Viața la țară, o soluție doar pe timp de pandemie? Previziunile RE/MAX privind evoluția prețurilor locuințelor

În contextul răspândirii practicii de a lucra de acasă, o serie de români, dar și europeni, au ales să se bucure de avantajele oferite de traiul în zone rurale....

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: pe plus la nivel național, dar și în marile centre regionale

După avansul de 1,5% consemnat în martie, prețurile locuințelor din România s-au menținut pe o traiectorie ascendentă și în a doua lună de primăvară. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie...

citește mai departe