Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 apr. 2014

Din chirie la casa ta: o mutare care costă!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Credite, Ştirea zilei

Deși chiria și rata la bancă pot fi comparabile, să devii proprietar nu este atât de simplu pe cât ar părea la prima vedere.

În urma scăderii dobânzilor la credite din ultimii ani, varianta de a sta în chirie și cea de a achiziționa o casă prin credit au ajuns, în unele cazuri, perfect comparabile din punctul de vedere al sumei lunare de plată – către proprietar sau către bancă. Astfel, potrivit conso.ro, rata minimă pentru un credit Prima Casă de circa 223.800 de lei (echivalentul a 50.000 de euro) se ridică la 1.185 de lei – adică aproape 265 de euro pe lună. Pe de altă parte, conform anunțurilor de închirieri apartamente listate pe Imobiliare.ro, cu o sumă de 260-270 de euro pe lună poți opta pentru un apartament confort 1 (cu o suprafață de peste 50 de metri pătrați) într-un bloc vechi din cartiere precum Militari, Crângași, Drumul Taberei, Titan sau chiar Tineretului.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-happy-couple-sitting-their-new-home-young-half-rolled-carpet-image31838138

5.000 de euro, costurile achiziției unei locuințe de 50.000 de euro
Mutarea din chirie în propria casă nu este însă atât de simplă pe cât ar părea la prima vedere. Asta pentru că, înainte să ajungi în postura de a plăti o rată similară cu o chirie, trebuie să faci o „investiție inițială” semnificativă în achiziția propriei locuințe. Suma de care ai nevoie variază în funcție de valoarea proprietății dorite, dar și în funcție de modalitatea de finanțare aleasă, potrivit lui Claudiu Hațegan, broker/owner al agenției Klauss & Partners.

În momentul de față, din punctul de vedere al costurilor inițiale, cea mai accesibilă soluție de finanțare este creditul Prima Casă, datorită avansului redus permis de către bănci (respectiv un minimum de 5% din valoarea locuinței). Asta înseamnă că, pentru un apartament de 50.000 de euro, va trebui să dispui de un avans de cel puțin 2.500 de euro (se poate și mai mult).

La această sumă se adaugă însă și alte costuri, până la un prag de circa 5.000 de euro – sau chiar puțin mai mult, în funcție de caz, estimează reprezentantul Klauss & Partners. Printre acestea se numără cheltuielile adiacente încheierii tranzacției (taxe notariale, dar nu numai), dar și comisionul datorat brokerului imobiliar.

Citește și: Vrei să faci un credit prin Prima Casă? Află la ce cheltuieli adiționale trebuie să te aștepți

Pentru un credit clasic în euro, cheltuielile inițiale cresc. Asta pentru că ai nevoie de un avans mai mare – un minimum de 25% din valoarea proprietății, ceea ce echivalează cu o sumă de 12.500 de euro, pentru un apartament de 50.000 de euro. La această sumă se vor adăuga și cheltuielie adiacente încheierii tranzacției, ce pot fi mai mari decât în cazul unui credit Prima Casă, dat fiind că achizițiile din această ultimă categorie beneficiază de un discount de 30% la taxele notariale, ce nu se aplică și în cazul tranzacțiilor obișnuite, explică Hațegan.

Renovarea, mobilarea și utilarea devin responsabilitatea ta!
Nevoile financiare generate de dobândirea statutului de proprietar nu se termină însă odată cu încheierea efectivă a tranzacției. Dacă în chirie te foloseai de bunurile proprietarului, acum va trebui să investești ceva în mobilarea și dotarea propriei case. În opinia lui Hațegan, un buget de circa 1.000-1.500 de euro ar fi suficient pentru „echiparea” (fără prea multe pretenții) a unui apartament cu două camere. Dacă însă ai cumpărat o locuință care are nevoie de renovare, este evident că și cheltuielile în calitate de nou proprietar vor crește exponențial.

Citește și: România, o țară de proprietari. 5 semne că închirierea e o variantă mai bună pentru tine

Părerile cititorilor
2 păreri
 • marius statescu

  Cheltuielile notariale sunt chiar mai mici. Cred ca exprimarea s-a dorit a fi totusi gen maxim 5000 euro cu tot cu avansul de 2500 euro.
  Decizia de achizitie sta mai curand in comparatia cuantum chirie intr-un an vs. Scaderea pietei intr- un an. In ultimii 2 ani scaderea a fost comparabila cu ce chirie ai fi platit in perioada similara.

 • car.

  „cheltuielile adiacente încheierii tranzacției (taxe notariale, dar nu numai), dar și comisionul datorat brokerului imobiliar” in nici un caz nu se ridica la 5.000 euro. pentru un imobil de 50.000 euro.
  La notariat vanzatorul isi plateste impozitul pe transfer proprietate, iar cumparatorul onorariul notarului, care este de cca 2,5% din valoarea imobilului, adica aprox. 1.250 euro. Cumparatorul mai plateste si intabularea pe numele sau a imobilului la oficiul de cadastru, care este de ordinul a cateva zeci de euro. Comisionul datorat brokerului, daca exista unul, nu poate fi de 3.000-3.500 euro, la o valoare de 50.000 euro.
  Renovarea, mobilarea si utilarea nu reprezinta cheltuieli de achizitie.
  Mi se pare ca va jucati cu miile de euro!

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe