Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 mai 2020

După 15 mai încetează starea de urgență, dar intrăm în „stare de alertă”. Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru următoarea perioadă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Sursă foto: gov.ro

Actul normativ a fost înaintat deja Parlamentului, pentru dezbatere și aprobare în regim de urgență.

Potrivit anunțurilor făcute anterior de către reprezentanții statului, de la 15 mai va înceta starea de urgență instituită pe teritoriul României. Deși populația va avea dreptul să se deplaseze fără declarație pe propria răspundere, lucrurile nu vor reveni, însă, întrutotul la normal. Reprezentanții Guvernului au adoptat, ieri, un proiect de lege care cuprinde măsurile ce urmează a fi aplicate în perioada următoare, în care România se va afla în stare de alertă. Printre acestea se numără obligativitatea populației de a purta măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care anumite măsuri luate de autorități pe parcursul stării de urgență, inclusiv emiterea de amenzi, au fost declarate neconstituționale. Proiectul de lege a fost înaintat deja Parlamentului, în vederea dezbaterii și adoptării în regim de urgență.

„Pe data de 15 se va încheia starea de urgenţă, care a fost instituită prin decret de către preşedintele României. Noi trebuie să avem garanţia că vom avea la dispoziţie toate instrumentele necesare pentru a putea continua activitatea pe care am desfăşurat-o în ultimele trei luni, pentru că, practic, lupta împotriva epidemiei a început înainte de declararea stării de urgenţă. De ce am ales această soluţie? Pentru că este clar că decizia Curţii Constituţionale ne limitează foarte mult marja de mişcare şi pentru a avea deplina legitimitate pentru a putea menţine acele restricţii care sunt absolut necesare pentru protejarea sănătăţii românilor, am decis să elaborăm şi să înaintăm aceste proiecte de lege.”

Ludovic Orban, Premierul României

 

Citește și:
Veste bună pentru economie: la jumătatea lunii mai se termină starea de urgență. Urmează un plan de relaxare: „Va trebui să găsim o modalitate de a trăi cu acest virus”

Starea de urgență se prelungește cu încă o lună. Q&A: Ce poți și ce nu poți să faci în perioada aceasta dacă ai o nevoie imobiliară?

„Scopul acestei legi este protejarea vieţii şi sănătăţii cetăţenilor în contextul pandemiei SARS-CoV2, viaţă şi sănătate care reprezintă valorile fundamentale şi drepturile fundamentale în constelaţia drepturilor recunoscute de Constituţie. Proiectul de lege cuprinde o serie de măsuri care pot fi luate pe durata stării de alertă, măsuri care să organizeze desfășurarea unor activități economico-sociale și din cadrul instituțiilor publice astfel încât sănătatea și viața cetățenilor să fie protejate într-un mod coordonat și coerent, lăsând, totodată, libertatea de a se desfășura aceste activități în contextul dat. […] Este vorba de un proiect de lege care se adresează duratei de stare de alertă. În același timp este un proiect flexibil, care, printr-o normă cadru, lasă la dispoziția autorităților, în viitor, posibilitatea de a apela la astfel de măsuri în cadrul unor alte epidemii, dacă va fi cazul, dar numai în starea de alertă.

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției

 

Iată câteva dintre măsurile cuprinse în actul normativ, potrivit declarațiilor lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului:

„În domeniul economic, potrivit acestor prevederi, va fi permisă organizarea activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupune rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, așa cum sunt cele de tipul drive-in, room service sau livrare la clienți. Tot în domeniul economic, pe perioada stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul și serviciile în centrele comerciale, cu câteva excepții în cazul cărora sunt permise astfel de activități, respectiv vânzarea produselor electronice și electrocasnice, dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliu.”

„De asemenea, este permisă activitatea desfășurată de operatorii economici din centrele comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Aici sunt prevăzute câteva excepții pentru operatorii economici care își desfășoară activitățile în centre comerciale, precum cele legate de îngrijire personală, curățătorie, cabinete stomatologice, optică medicală și altele.”

„În domeniul sănătății se păstrează prevederea actuală și este instituită la nivelul acestui proiect de lege, pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătății și unităților aflate în subordinea acestui minister pot fi ocupate de către personal contractual fără organizarea concursului, dacă durata angajării nu depășește perioada stării de alertă.”

Tot în domeniul sanitar, potrivit acestui proiect de lege, pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă. De asemenea, tot în domeniul sanitar, autoritățile pot plafona prețurile la medicamente, vaccinuri, dezinfectanți, insecticide, dispozitive medicale și alte materiale sanitare pe perioada stării de alertă. În domeniul muncii și protecției sociale, valabilitatea Contractelor Colective de Muncă se prelungește pe perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acesteia.”

„O măsură extrem de importantă pentru a asigura organizarea eficientă a activităților de muncă pentru personalul angajat în instituțiile publice centrale și locale, dar și în cadrul companiilor naționale la care capitalul social este deținut integral sau majoritar de stat, cu un număr mai mare de 50 de salariați, în cadrul acestor entități se instituie obligația de a organiza programe individualizate de muncă, fără a interveni în această situație pe măsurile legate de chestiuni prevăzute în Codul Muncii, astfel încât între salariați să se asigure existența unui interval de o oră la începerea și la terminarea programului de muncă, într-o perioadă de trei ore. Practic, se instituie obligația autorităților de a organiza programe individualizate de muncă pentru angajații din cadrul acestor instituții.”

„De asemenea, pe perioada stării de alertă, autoritățile competente pot dispune măsuri de protecție și prevenție pentru angajații aflați în situații vulnerabile. Tot în domeniul muncii și în domeniul organizării activităților de muncă în cadrul instituțiilor publice, instituțiile și autoritățile pot angaja personal fără concurs, în funcție de nevoile determinate de prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă, pe durată determinată de 6 luni.”

„În domeniul transporturilor sunt prevăzute reglementări care permit autorităților impunerea unor măsuri restrictive în ceea ce privește derularea transportului aerian, naval, rutier sau feroviar prin ordin comun al ministrului Transporturilor și pe baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență.”

„În ceea ce privește activitatea de educație, cercetare, pe perioada stării de alertă, începând cu data intrării în vigoare a acestui proiect de lege și până la eliminarea restricțiilor instituite de către autoritățile de resort, unitățile de învățământ preuniversitar organizează activități din planurile de învățământ în mediul online, iar acolo unde nu este posibil acest lucru autoritățile au obligația de a asigura resursele educaționale pentru elevii care nu au acces la tehnologie, în conformitate cu instrucțiunile ministrului Educației și Cercetării.”

„În baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență și prin ordin comun al ministrului Educației și Cercetării se vor institui măsuri pentru desfășurarea activităților în unitățile de învățământ în scopul finalizării anului școlar 2019-2020, precum și pentru pregătirea anului școlar 2020-2021, în mod special în ceea ce privește activitățile pentru susținerea examenelor naționale și de certificare a competențelor profesionale, în perioada 2 iunie – 12 iunie 2020.”

„În domeniul Tineretului și Sportului sunt reglementate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus pe perioada stării de alertă. Astfel, prin ordin comun al ministrului Tineretului și Sportului și ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt reglementate activitățile constând în cantonamente, antrenamente și competiții sportive organizate pe teritoriul României, precum și accesul la bazele sportive.”

„În domeniul culturii, de asemenea, prin ordin comun al Ministrului Culturii și al ministrului Sănătății, pe baza hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sunt instituite măsurile necesare la nivelul instituțiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și a altor instituții de spectacole și/sau concerte.”

„În ceea ce privește cultele religioase, potrivit proiectului de lege, activitatea acestora se exercită liber, cu respectarea regulilor de disciplină sanitară stabilite de autoritățile cu atribuții în domeniu, inclusiv de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, cu consultarea Departamentului Cultelor.”

„De asemenea sunt prevăzute în acest proiect de lege măsuri în ceea ce privește organizarea modului de desfășurare a procedurilor din domeniul insolvenței, precum și cu instituirea unor măsuri de decalarea unor termene pentru a permite organizarea în procedura insolvenței pentru agenții economici pe perioada stării de alertă, precum și prevederi în ceea ce privește executarea pedepselor și modul în care se pot se pot exercita drepturile deținuților pe perioada stării de alertă.”

„De asemenea, în baza acestui proiect de lege, s-a schimbat regimul contravențiilor, astfel încât regimul juridic al contravențiilor este asimilat și pus în acord cu prevederile Ordonanței Guvernului numărul 2/2001 pentru a evita situația ivită în contextul în care regimul contravențiilor stabilit în baza Ordonanței 1/1999 a fost declarată neconstituțională.”

Aici poți consulta textul integral al legii, precedat de expunerea de motive pentru aceasta.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • După 15 mai încetează starea de urgență, dar intrăm în „stare de alertă”. Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru următoarea perioadă -Ştiri imobiliare – Știri Imobiliare

    […] Citește aici tot articolulArticol publicat pe: http://www.imobiliare.roAutor: Adriana LefterData publicării articolului: 2020-05-12 10:41:14 […]

  • Ce strategie de lucru a adoptat rețeaua de agenții RE/MAX pentru când vom ieși din izolare -Ştiri imobiliare, Ştirea zilei – ImoExpert

    […] Citește și: După 15 mai încetează starea de urgență, dar intrăm în „stare de alertă”. Guvernul a ado… […]

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Primele nouă luni din 2020, un record al ultimilor zece ani în materie de investiții imobiliare. Cum „simt piața” investitorii

Doar în luna august au fost finalizate două tranzacții de mari dimensiuni, cu o valoare cumulată de peste 400 de milioane de euro. În primele nouă luni ale anului...

citește mai departe
Percepția proprietarilor și chiriașilor asupra ocupării spațiilor de birouri în perioada următoare

Majoritatea companiilor se așteaptă ca, până la jumătatea anului viitor, mai bine de jumătate din propriii angajați să-și desfășoare activitatea de la sediu. Un sondaj realizat de Colliers International...

citește mai departe
„Radiografia” unui segment imobiliar care a avut de câștigat de pe urma Covid-19: din 2015 încoace s-a triplat, iar noul deceniu e în măsură să susțină o creștere puternică

În ciuda creșterii sale accelerate din ultimii ani, acest sector se află, totuși, semnificativ sub nivelul altor țări din Europa Centrală și de Est. Piața autohtonă de spații industriale...

citește mai departe
Munca în sistem „hibrid”, de acasă și de la birou, o alternativă (și) post-Covid-19

Lucrul de la sediul firmei poate avea roluri multiple: de a menține spiritul de echipă, de a susține colaborarea între angajați, dar și pe cel de a potența creativitatea...

citește mai departe
Piața rezidențială din Brașov și împrejurimi: tranzacții, prețuri de achiziție și livrări de locuințe

În ciuda provocărilor din domeniul sanitar, evoluția pieței locale se menține în parametri favorabili comparativ cu anul trecut. Potrivit unui raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN...

citește mai departe