Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Ianuarie 2014

Garanție pentru proprietar, un pas în gol pentru chiriaș. Cum să te asiguri că-ți vei primi banii înapoi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Chiriaşi
Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2014

chei si baniPlata anticipată a contravalorii chiriei pe o perioadă de una-trei luni are rolul de a acoperi eventualele daune provocate de către locatar.

La închirierea unei locuințe, proprietarii obișnuiesc să solicite achitarea așa-numitei „garanții” – o sumă de bani echivalentă cu valoarea chiriei pe una-trei luni de zile, menită să acopere plata eventualelor pierderi provocate de către chiriaș (fie prin stricăciuni aduse imobilului, fie prin neplata cheltuielilor curente). Deși o practică pe deplin justificată, aceasta se poate transforma într-o reală bătaie de cap pentru chiriaș, în cazul în care proprietarul refuză să-i restituie banii la plecare.

Iată câteva sfaturi pentru a nu ajunge într-o asemenea situație:

1. Plata garanției trebuie stipulată în contract:
Singura acoperire legală pe care o ai pentru redobândirea garanției este o clauză explicită inclusă în contractul de închiriere; fără un asemenea acord, scris și înregistrat la Administrația Financiară, te afli „la mâna” bunei înțelegeri cu proprietarul. Acesta poate refuza să-ți restituie toți banii – sau o parte din ei – din motive mai mult sau mai puțin întemeiate, fără ca tu să poți face mare lucru, din punct de vedere legal.

2. Stabiliți clar ce anume intră sub acoperirea garanției:
La modul ideal, în acordul de închiriere ar trebui precizat cât mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu banii de garanție. În această categorie s-ar încadra plata cheltuielilor curente, în cazul în care, la momentul plecării, chiriașul are restanțe. În ceea ce privește eventualele cheltuieli de reparație, se impune o distincție între stricăciunile provocate de chiriaș și defecțiunile survenite pe perioada șederii acestuia, însă nu din vina sa (cum ar fi o țeavă spartă). Cele dintâi pot fi acoperite din garanție, însă cele din urmă intră în sarcina proprietarului.

3. Ai grijă de proprietatea ce ți-a fost încredințată:
Dacă vrei ca la sfârșitul perioadei de închiriere să-ți recuperezi garanția, ai responsabilitatea de a menține locuința în aceeași stare de funcționare în care ți-a fost încredințată. Asta înseamnă să întreții – pe cât posibil – bunurile din imobil și să repari, ocazional, micile stricăciuni provocate de utilizarea curentă a casei (să înlocuiești un bec sau o plafonieră etc.). Pentru defecțiunile mai mari, ce țin de construcție, trebuie să iei imediat legătura cu proprietarul.

4. Asigură-te că ești cu toate cheltuielile la zi:
Pentru ca banii de garanție să-ți fie restituiți integral, este necesar să fii la zi cu toate cheltuielile curente (lumină, întreținere, cablu, internet etc.) și să poți face dovada plății acestora. Păstrează, așadar, toate chitanțele, pentru a le putea prezenta proprietarului. Pentru că majoritatea facturilor sunt emise, de regulă, cu întârziere de circa o lună, va trebui să aștepți un timp până să primești banii înapoi, astfel încât proprietarul să se asigure că sunt achitate.

Citește și: Stai în chirie? Află care sunt drepturile și obligațiile tale, potrivit Noului Cod Civil

Părerile cititorilor
6 păreri
  • Leonard silvian Tcaciuc

    Sunt interesat de ce trebuie sa fac ca sa recuperez garantia, daca plec inainte de terminarea contractului de inchiriere?

  • Iosif Mihaela

    As vrea sa plec mai devreme cu o saptamana. am convingerea ca oricum nu voi primi garantia de 300 euro, din moment ce propritarii si au exprimat dorinta in scris ca ” vom restitui chiria in decurs de 30 de zile” . Nu mi se pare oricum normal, din moment ce eu am rugat o sa continuam pana la sf lunii iunie ( sa termin cu sesiunea) si a refuzat, insa eu pot primii chiria in ” 30 de zile de la incheierea contractului ” . Va rog explicati-mi situatia. Va spun sincer ca imi vine sa plec si sa ii las cheile in cutia postala ..este mai mult decat nesimtita aceasta femeie .

  • cimpea marta

    Daca din cauza neizolarii acoperisului si a factorilor externi apartamentul face igrasie. Proprietarul are dreptul sa retina garantia?

  • Popa Carmen

    Si proprietarul ce face daca pleaca mai devreme chiriasul si sta iar sa caute chiriasi si are pierderi? Sa dea mereu comision firmelor imobiliare, pai cum beneficiaza de apartamentul pe care il are? Investeste, repara, sta fara chirisai, da comisoane, ce beneficii are atunci? Garantia sa fie si pt situatii cand chiriasul pleaca foarte repede decat a contractat si il lasa descoperit.

  • dana

    Ce se intampla cu datoriile lasate in urma de chirias?
    Trebuie compensate tocmai din acea garantie care de multe ori nu acopera intreaga restanta.

  • chris

    Ce se intampla cu garantia platita in cazul in care te muti inainte de termenul stabilit?

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Ce trebuie să știi despre viza de flotant. Acte necesare și alte informații utile

Te-ai mutat într-o locuință închiriată, în gazdă sau la cămin, iar acum ai nevoie de o viză de flotant? Iată cum o poți obține.  Viza de flotant este un...

citește mai departe
Ce verifici la vizionare? Recomandările expertului când vrei să închiriezi o locuință

Ai căutat o locuință online, ai găsit câteva opțiuni care par să ofere toate lucrurile pe care ți le dorești și acum te pregătești de vizionare. Am discutat cu...

citește mai departe
Cum cerni anunțurile de închiriere pentru a-ți găsi locuința perfectă? Sfatul expertului în imobiliare

Ai pornit în goana după chirie și acum ai ajuns în etapa în care cauți printre numeroasele anunțuri publicate online cu proprietăți de închiriat în speranța că vei găsi...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în Timișoara

Poate nu este momentul potrivit pentru tine să cumperi o locuință, așa că ai intrat în goana după chirie. Stai fără griji. Îți punem la dispoziție cele mai noi oferte...

citește mai departe
Tot ce trebuie să știi când intri în goana după chirie în București

Ai intrat deja în goana după chirie sau îți aduni acum forțele să intri în cursa care te va aduce față în față cu locuința perfectă pentru tine? Secretul...

citește mai departe