Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 ian. 2014

Garanție pentru proprietar, un pas în gol pentru chiriaș. Cum să te asiguri că-ți vei primi banii înapoi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei, Chiriaşi

chei si baniPlata anticipată a contravalorii chiriei pe o perioadă de una-trei luni are rolul de a acoperi eventualele daune provocate de către locatar.

La închirierea unei locuințe, proprietarii obișnuiesc să solicite achitarea așa-numitei „garanții” – o sumă de bani echivalentă cu valoarea chiriei pe una-trei luni de zile, menită să acopere plata eventualelor pierderi provocate de către chiriaș (fie prin stricăciuni aduse imobilului, fie prin neplata cheltuielilor curente). Deși o practică pe deplin justificată, aceasta se poate transforma într-o reală bătaie de cap pentru chiriaș, în cazul în care proprietarul refuză să-i restituie banii la plecare.

Iată câteva sfaturi pentru a nu ajunge într-o asemenea situație:

1. Plata garanției trebuie stipulată în contract:
Singura acoperire legală pe care o ai pentru redobândirea garanției este o clauză explicită inclusă în contractul de închiriere; fără un asemenea acord, scris și înregistrat la Administrația Financiară, te afli „la mâna” bunei înțelegeri cu proprietarul. Acesta poate refuza să-ți restituie toți banii – sau o parte din ei – din motive mai mult sau mai puțin întemeiate, fără ca tu să poți face mare lucru, din punct de vedere legal.

2. Stabiliți clar ce anume intră sub acoperirea garanției:
La modul ideal, în acordul de închiriere ar trebui precizat cât mai clar ce cheltuieli pot fi acoperite cu banii de garanție. În această categorie s-ar încadra plata cheltuielilor curente, în cazul în care, la momentul plecării, chiriașul are restanțe. În ceea ce privește eventualele cheltuieli de reparație, se impune o distincție între stricăciunile provocate de chiriaș și defecțiunile survenite pe perioada șederii acestuia, însă nu din vina sa (cum ar fi o țeavă spartă). Cele dintâi pot fi acoperite din garanție, însă cele din urmă intră în sarcina proprietarului.

3. Ai grijă de proprietatea ce ți-a fost încredințată:
Dacă vrei ca la sfârșitul perioadei de închiriere să-ți recuperezi garanția, ai responsabilitatea de a menține locuința în aceeași stare de funcționare în care ți-a fost încredințată. Asta înseamnă să întreții – pe cât posibil – bunurile din imobil și să repari, ocazional, micile stricăciuni provocate de utilizarea curentă a casei (să înlocuiești un bec sau o plafonieră etc.). Pentru defecțiunile mai mari, ce țin de construcție, trebuie să iei imediat legătura cu proprietarul.

4. Asigură-te că ești cu toate cheltuielile la zi:
Pentru ca banii de garanție să-ți fie restituiți integral, este necesar să fii la zi cu toate cheltuielile curente (lumină, întreținere, cablu, internet etc.) și să poți face dovada plății acestora. Păstrează, așadar, toate chitanțele, pentru a le putea prezenta proprietarului. Pentru că majoritatea facturilor sunt emise, de regulă, cu întârziere de circa o lună, va trebui să aștepți un timp până să primești banii înapoi, astfel încât proprietarul să se asigure că sunt achitate.

Citește și: Stai în chirie? Află care sunt drepturile și obligațiile tale, potrivit Noului Cod Civil

Părerile cititorilor
6 păreri
 • Leonard silvian Tcaciuc

  Sunt interesat de ce trebuie sa fac ca sa recuperez garantia, daca plec inainte de terminarea contractului de inchiriere?

 • Iosif Mihaela

  As vrea sa plec mai devreme cu o saptamana. am convingerea ca oricum nu voi primi garantia de 300 euro, din moment ce propritarii si au exprimat dorinta in scris ca ” vom restitui chiria in decurs de 30 de zile” . Nu mi se pare oricum normal, din moment ce eu am rugat o sa continuam pana la sf lunii iunie ( sa termin cu sesiunea) si a refuzat, insa eu pot primii chiria in ” 30 de zile de la incheierea contractului ” . Va rog explicati-mi situatia. Va spun sincer ca imi vine sa plec si sa ii las cheile in cutia postala ..este mai mult decat nesimtita aceasta femeie .

 • cimpea marta

  Daca din cauza neizolarii acoperisului si a factorilor externi apartamentul face igrasie. Proprietarul are dreptul sa retina garantia?

 • Popa Carmen

  Si proprietarul ce face daca pleaca mai devreme chiriasul si sta iar sa caute chiriasi si are pierderi? Sa dea mereu comision firmelor imobiliare, pai cum beneficiaza de apartamentul pe care il are? Investeste, repara, sta fara chirisai, da comisoane, ce beneficii are atunci? Garantia sa fie si pt situatii cand chiriasul pleaca foarte repede decat a contractat si il lasa descoperit.

 • dana

  Ce se intampla cu datoriile lasate in urma de chirias?
  Trebuie compensate tocmai din acea garantie care de multe ori nu acopera intreaga restanta.

 • chris

  Ce se intampla cu garantia platita in cazul in care te muti inainte de termenul stabilit?

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Discount de 12% în magazinele Mobexpert pentru utilizatorii Imobiliare.ro

Aflată deja în derulare, campania promoțională este programată să se desfășoare până la sfârșitul lunii aprilie. Pentru a veni în sprijinul proprietarilor de locuințe, dar și al chiriașilor, Imobiliare.ro...

citește mai departe
Sfaturi practice, când îți cauți chirie. Cheltuieli pe care nu trebuie să le treci cu vederea

Îți cauți pentru prima oară o chirie? Încearcă să nu subestimezi efortul financiar pe care trebuie să îl faci la început și nu uita să iei în calcul, măcar...

citește mai departe
Investește echilibrat și ține cheltuielile sub control. Recomandări de la CEO-ul unei companii de consultanță imobiliară din București

Nu sta cu toți banii cash pentru că în fiecare zi ei se pot devaloriza, mai bine investește echilibrat și ține costurile sub control. Acestea sunt doar câteva dintre...

citește mai departe
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe