Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 dec. 2018

Imobiliarele în 2019: Ne paște o criză ca cea din 2008? Datele statistice arată că NU!

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Imobiliarele in 2019 ne paste o criza ca cea din 2008

În imobiliare, condițiile actuale de piață sunt semnificativ diferite, astfel că în 2019 nu se anunță o criză similară celei din urmă cu zece ani.

În contextul ciclicității firești a pieței imobiliare, trendul ascendent pe care se înscrie rezidențialul autohton din 2014 încoace alimentează speculațiile cu privire la iminența unei crize similare celei din 2008. Datele Imobiliare.ro și Analize Imobiliare (platforma lansată și susținută de portal) arată însă că actualul context de piață este semnificativ diferit față de cel din 2008.

Un prim argument în acest sens este dat de faptul că prețurile locuințelor se situează, deocamdată, la un nivel semnificativ mai scăzut decât cel din perioada de boom. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară este cu aproape 40% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieței. Astfel, un apartament poate fi achiziționat în momentul de față cu 1.242 de euro pe metru pătrat (la finele lui noiembrie 2018), față de 2.058 de euro pe metru pătrat (în martie 2008).

Bucureștiul, cu 36% sub nivelul de boom

Cu o singură excepție, marile orașe mai au (unele mult) de recuperat din declinul consemnat în perioada de recesiune. Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare relevă că cea mai mare diferență de preț la 10 ani este valabilă, în continuare, chiar în cea mai mare piață imobiliară a țării, anume Bucureștiul – unde apartamentele erau, în T3 2018, cu 35,9% mai ieftine decât în perioada similară din 2008. Diferențe importante pot fi observate și în centre regionale precum Constanța (-25,9%), Brașov (-25,9%) și Iași (-21,7%). Un ecart de preț mai mic față de 2008, anume -5,5%, există Timișoara, în vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani – cu o diferență de 6,2% față de T3 2008.

Scumpirile actuale, departe de cele din 2006-2008

În al doilea rând, este semnificativ faptul că, deși proprietățile rezidențiale continuă, per ansamblu, să se aprecieze, ritmul de creștere a prețurilor a încetinit totuși mult în 2018 – acesta situându-se, totodată, mult sub cel consemnat în perioada de boom. Potrivit datelor Analize Imobiliare, în cel de-al treilea pătrar al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu doar 0,7% față de cele trei luni anterioare (în scădere de la câte 1,4% în primele două trimestre).

Citește și: Creșteri reduse la prețurile locuințelor în T3 2018. Cum arată piața rezidențială

Astfel, pe fondul majorărilor reduse de preț din 2018, media trimestrială a variațiilor de pe segmentul rezidențial se situează, după primele nouă luni din 2018, la un nivel de 1,16%, față de 2,2% în 2017 și, respectiv, 2,9% în 2016. Spre comparație, în perioada de dinaintea declanșării crizei imobiliare, marja trimestrială de creștere a prețurilor ajungea chiar să depășească pragul de 10% – valorile maxime au fost consemnate chiar în primul trimestru din 2018, când locuințele s-au scumpit cu 16%, dar și în T3 2006 (+13%), T2 2006 (+11,25) și T2 2007 (+10,58).

Salariile au crescut de 2,4 ori

Un al treilea important aspect care face ca actualul context de piață să fie semnificativ diferit față de cel din 2008 este reprezentat de evoluția salariilor. Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), salariul mediu net lunar pe economie s-a majorat cu aproape 140% în ultimii (mai bine de) zece ani, de la 1.134 de lei în martie 2008, la 2.720 de lei în octombrie 2018.

În condițiile în care proprietățile rezidențiale autohtone sunt evaluate, de cele mai multe ori, în euro, un posibil contraargument la creșterea de 2,4 ori a salariilor ar fi, desigur, evoluția cursului valutar. De menționat este însă că, în condițiile în care euro a crescut, în acest răstimp, cu doar 25% (de la 3,7276 de lei la finele lui martie 2008, până la 4,6668 de lei la sfârșitul lui octombrie 2018), majorarea veniturilor este departe de a fi contracarată când vine vorba de achiziții imobiliare.

Citește și: Din culisele unei piețe mai stabile: cererea versus oferta de locuințe în T3 2018

Părerile cititorilor
6 păreri
 • IonNelu

  Ati uitat sa precizati, stimata doamna, ca acum sunt cu 0.5 milioane locuinte noi in plus fata de 2008 iar Romania are cu 1.5 milioane de cetateni mai putini, subtiat puternic in special pe segmentul tanar, acolo unde populatia isi doreste o locuinta noua. Nu mai este cerere doamna de locuinte ca pe vremuri. In 2019 preturile scad cu 15% iar in 2020 cu inca 20% din cauza situatiilor economice din piata pe care actualul guvern le va genera.

 • Ciprian George

  Prețurile locuințelor sunt in continuare prea mari atat la unele noi cat si locuinte vechi

 • mihai

  In 2007-2008 euro era 3,1 acum este 4,66 si asa usor usor de la 40% ajungem la 20% diferenta intre o criza si „normal” criza care oricum nu vine din Romania 🙂

 • Picioc Robert

  Haide sa fim realisti.Oamenii sunt mult mai chibzuiti sa cumpere 45-40 m2 cu 80000 de euro si sa se trezeasca ca le creste ROBOR cu 30% rata.Criza va fi clar.O sa ramana din nou toti profitorii(ma refer mai ales la cei care se baga in industrie doar sa fure oamenii si sa construiasca blocuri de mantuiala) astia de pe piata cu imobilele in mana.Sa vedeti cum o sa pice iar preturile.Totusi suntem intr-o tara slab dezvoltata si cu salarii mult sub cele europene(mai ales in afara Bucurestiului si a Clujului).Ce preturi sunt astea intr-o astfel de tara?Unde se justifica aceste preturi cand noi nici gropile acoperite nu le avem in Bucuresti?

 • ciuchita tavi

  Deci…daca asa stau unele aspecte, se poate estima un tred ascendent in 2019?

 • mgarad2004

  Începeți cu alt titlu! Nu va fi nicio criza! Așa ca munciți! Fiți optimisti

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum arată piața chiriilor din marile orașe: cererea, oferta și prețurile

Majoritatea centrelor regionale ale țării au resimțit, în ultimul an, scăderi ale prețului mediu solicitat pe segmentul apartamentelor. Printre schimbările provocate de epidemia de COVID-19 se numără și o...

citește mai departe
Piața rezidențială în T1 2021 – prețurile locuințelor, cererea, oferta și tranzacțiile. Evoluție specifică unor condiții normale de piață

Așteptările vânzătorilor s-au diminuat strict pe parcursul perioadei de urgență, după care s-au stabilizat, iar apoi și-au reluat tendința de creștere. În ciuda menținerii măsurilor restrictive impuse în contextul...

citește mai departe
Povestea fostei fabrici de bere Grivița continuă: proiectul multifuncțional va cuprinde apartamente noi, dar și primele lofturi din România. Pariul pe potențialul industriei HoReCa merge mai departe!

Datând din așa-numita Belle Époque, unitatea de producție a supraviețuit celor două războaie mondiale, dar și perioadei comuniste, continuând să funcționeze până în anul 2005. Fosta Fabrică, proiectul de...

citește mai departe
Credit ipotecar sau Noua Casă. Tu ce alegi pentru viitoarea ta locuință?

Dacă te afli în căutarea unei noi locuințe, atunci știi deja că principalele soluții de finanțare pe care le ai la dispoziție sunt creditul ipotecar sau creditul Noua Casă....

citește mai departe
Găsești locuința potrivită, dar și cea mai bună soluție de finanțare. Totul, acum, pe Imobiliare.ro

Ai tot căutat locuința ideală pentru tine și familia ta, iar acum ai găsit-o pe Imobiliare.ro. Următorul pas? Identificarea unei soluții de finanțare. Este mai simplu decât ai crede...

citește mai departe