În iunie, apartamentele s-au ieftinit în două centre regionale. În alte patru, prețurile au stagnat sau au crescut ușor

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Publicat pe: 6 Iulie 2020, Ultima actualizare: 07 Iulie 2020

În București și Cluj-Napoca, suma medie solicitată de către vânzători se situează, practic, la același nivel ca la finele lui mai.

În iunie, prima lună de activitate (relativ) normală după ridicarea restricțiilor de circulație impuse din cauza COVID-19, prețurile apartamentelor s-au mai diminuat la nivel național, însă mai puțin decât în cele două luni anterioare. Mai exact, după un minus de 1,7% în aprilie și, respectiv, 1,4% în mai, Indicele Imobiliare.ro relevă, pentru luna trecută, o scădere de 1,1%. Suma medie solicitată pentru un apartament, indiferent de anul de construcție, a ajuns, astfel, la 1.333 de euro pe metru pătrat util – comparativ cu 1.348 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui mai.

La fel ca în cele două luni anterioare, tendința de scădere resimțită la nivel național nu s-a manifestat în toate cele șase centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, ci doar în două dintre acestea, respectiv Iași și Brașov. În Cluj-Napoca și București, pe de altă parte, pretențiile vânzătorilor s-au menținut, practic, la același nivel ca la sfârșitul lunii mai (sau foarte aproape de acesta).

Citește și:
Prețurile apartamentelor în mai 2020: scăderi versus creșteri în marile orașe

București:

Pe parcursul lui iunie, Capitala a consemnat un avans ușor, de 0,1% mai exact, al prețului mediu solicitat de proprietari, până la un nivel de 1.396 de euro pe metru pătrat util (față de 1.394 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui mai). Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat în perioada analizată cu 0,8%, de la 1.346 la 1.357 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul locuințelor nou-construite, însă, așteptările vânzătorilor s-au diminuat cu 0,2%, de la 1.427 la 1.424 de euro pe metru pătrat util.

Brașov:

Pentru orașul de la poalele Tâmpei, Indicele Imobiliare.ro relevă, în prima lună de vară, o scădere generală de 0,8%, de la nivelul de 1.215 euro pe metru pătrat util consemnat în mai, la 1.205 euro pe metru pătrat. Spre deosebire de luna anterioară, apartamentele vechi au consemnat, în acest răstimp, o scădere de 0,6%, de la 1.199 la 1.192 de euro pe metru pătrat. Locuințele nou-construite, pe de altă parte, s-au ieftinit cu 1,2%, de la 1.245 la 1.230 de euro pe metru pătrat.

Citește și:
Prețurile apartamentelor în luna aprilie: dintre marile orașe, doar Constanța a avut o evoluție general descendentă

Cluj-Napoca:

În urma evoluțiilor diferite consemnate pe cele două segmente de piață analizate, prețul mediu solicitat în iunie pentru un apartament în Cluj-Napoca a rămas același ca la finele lui mai, anume 1.815 euro pe metru pătrat util. În spatele acestei cifre se află, însă, un minus de 0,2% pe piața rezidențială veche (de la 1.796 la 1.793 de euro pe metru pătrat), dar și, pe de altă parte, un plus de 0,4% pe piața nouă (de la 1.828 la 1.835 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

În orașul de la malul mării, pretențiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,2% luna trecută, de la 1.237 la 1.240 de euro pe metru pătrat util. Ca și în mai, pe cele două segmente de piață analizate au avut loc evoluții diferite: apartamentele vechi s-au ieftinit ușor, anume cu 0,1% (de la 1.230 la 1.229 de euro pe metru pătrat), însă locuințele nou-construite s-au apreciat cu 0,6% (ajungând la o medie de 1.258 de euro pe metru pătrat, față de 1.250 de euro pe metru pătrat).

Citește și:
Prețurile apartamentelor în luna martie: efectele COVID-19 nu se resimt tranșant în marile orașe

Iași:

Spre deosebire de luna precedentă, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, în capitala Moldovei, o evoluție negativă pe luna iunie: este vorba despre un minus de 1,3%, de la o medie de 1.065 de euro pe metru pătrat util la 1.051 de euro pe metru pătrat. În ultimele 30 de zile, locuințele din blocurile vechi ale Iașiului au consemnat o scădere ușoară, de doar 0,1%, de la 1.087 la 1.086 de euro pe metru pătrat. Apartamentele nou-construite, pe de altă parte, s-au ieftinit în acest interval cu 2,8%, de la 1.053 la 1.024 de euro pe metru pătrat.

Timișoara:

În orașul de pe Bega, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,5% în luna iunie, de la 1.300 la 1.306 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi s-au apreciat, în perioada analizată, cu 0,4%, ajungând să coste 1.311 euro pe metru pătrat (față de 1.306 euro pe metru pătrat în luna anterioară). Pe de altă parte, locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat un avans de 0,3%, de la 1.283 la 1.287 de euro pe metru pătrat util.

Părerile cititorilor
2 păreri
  • Timișoara: S-au scumpit mai mult apartamentele vechi decat cele noi la Timisoara. Ultimele vesti de pe piata imobiliara

    […] exact, dupa un minus de 1,7% in aprilie si, respectiv, 1,4% in mai, Indicele Imobiliare.ro releva, pentru luna trecuta, o scadere de 1,1%. Suma medie solicitata pentru un apartament, […]

  • Dorinel

    Dupa numarul comentariilor la acest articol, ma gandesc ca exista si cumparatori la pretul stagnat sau majorat. Domnilor, faceti statistica din vanzari, pretul tranzactiei, nu pretul cerut. Se numeste statistica din burta. Pana si cincinalul lui Ceausescu era mai realist. De manipulat oricum nu aveti ce manipula, ca nu cumpara nimeni. Hai putin respect fata de cumparatori si sa ne aliniem si noi la profiturile din imobiliare din afara.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe